Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VISR_1.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
179.71 Кб
Скачать
  1. Фактори, що впливають на виникнення та розвиток фізичної культури і спорту

1. Діяльність людини. При розгляді історичного процесу ми виділяємо ті цілеспрямовані й планомірні зусилля, які вживали люди різних епох в області фізичної культури. Сюди відноситься фізичне виховання дітей, військова підготовка, гігієнічні й лікувальні рухові вправи, ігри й традиційні змагання. У той же час фізична культура, що постійно збагачує арсенал своїх засобів елементами фізичних вправ, що запозичаться із процесів трудової й військової діяльності, проявляється не тільки як опора виховання й охорони здоров'я, вона також задовольняє потреби суспільства, пов'язані з розвитком емоційних потреб, зняттям напруги, розвагою й збереженням енергії.

2. Закономірності розвитку суспільства. Область фізичної культури так само, як архітектура, література, мистецтво та інші суспільні явища, має свої специфічні закономірності; її зміст, організаційні форми, сфера дії постійно інтегруються й диференціюються. Однак визначальну роль у її розвитку грає матеріальна база суспільства, його устрій, мета і завдання. Ланцюг взаємозв'язків доповнюють такі види соціальної діяльності, що впливають на фізичну культуру, як техніка, військове мистецтво, політика, право, охорона здоров'я, виховання, релігія, естетика, так само як і рівень культурних потреб, місцеві звичаї й можливості.

3. Особливості розвитку окремих регіональних одиниць. При розгляді історії фізичної культури надзвичайно важливо підкреслити діалектику загального розвитку й розвитку так званих регіональних одиниць. Навіть у рамках самого всеосяжного синтезу різко виділяється вплив специфічних етнічних особливостей окремих народів і націй. Однак головний предмет аналізу представляє загальна, універсальна фізична культура людини, що одночасно є джерелом і одним з визначальних факторів розвитку фізичної культури в національних рамках. У класових суспільних формаціях така взаємодія здійснюється в умовах гострих конфронтації. Пануючих націй гальмують або псують розвиток фізичної культури пригноблених народів. У зв'язку з виникаючим у результаті цього суперечливим впливом часом створювалася ситуація, при якій інститути фізичної культури відкрито утягувалися в сферу політичних зіткнень.

Текст лекції підготовлено

доцентом Радченко Л.О.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]