Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
на микробиологию .doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
261.12 Кб
Скачать

5. Санітарно-гігієнічний режим дріжджового виробництва

Все обладнання та інвентар дріжджового заводу повинні бути справними і утримуватися в чистоті.

Баки - сховища для меляси повинні бути надійно захищені від попадання атмосферних опадів. Перед завантаженням сировини сховища слід очистити від залишків старої меляси і промити мийними засобами. Якщо у сховищі перебувала сильно обсемененная меляса, то необхідно провести дезінфекцію 3%-ним розчином хлорного вапна. У зберігається мелясі кількість мікроорганізмів у порівнянні з вихідним не повинно збільшуватися.

Мінеральні солі повинні зберігатися у спеціальних приміщеннях, що виключають забруднення їх частками грунту і мікроорганізмами, що містяться в них.

Кукурудзяний екстракт необхідно зберігати в спеціальних закритих ємностях, які перед завантаженням повинні бути ретельно очищені від залишків продукту, промиті водою і пропарені (при сильному забрудненні слід застосувати дезінфікуючі засоби). При переробці сильно обсіменіння екстракту необхідну порцію перед використанням розбавляють водою у співвідношенні 1: 1 і парою доводять температуру до 90-95 ° С.

При переробці меляси з підвищеною обсемененностью або містить небезпечні для виробництва мікроорганізми (наприклад, утворюють нітрити) її піддають пастеризації або миттєвого нагрівання до температури 120 ° С. Застосовують також добавку антибіотика биомицина в кількості 5-10 г на 1 м3 мелассного сусла і антисептики (суміш молочної та борної кислот, фурацилін або фуразолідон). Вони використовуються для боротьби з небажаною мікрофлорою у припливної мелясі в поєднанні з нагріванням її до 85 ° С. Антисептики додаються в кількості від 0,01 до 0,1% на 1 м3 мелассного сусла в залежності від ступеня інфікованості меляси.

Дезінфекцію обладнання проводять тільки після видалення з нього живильного середовища, дріжджів і ретельного миття. В якості миючих засобів використовуються каустична і кальцинована сода, а в якості дезінфікуючих засобів для боротьби зі сторонніми мікроорганізмами - хлорне вапно, антиформін, формалін, газоподібний формальдегід, гіпохлорид кальцію.

Після миття та дезінфекції устаткування (дрожжерастільние апарати та інші ємності) ретельно промивають водою до повного видалення миючого засобу і дезінфектанту. Перевірку ефективності обробки виробляють шляхом микроскопирования останньої змивний води.

Дрожжерастільние апарати очищають, промивають гарячою водою і дезінфікують 3%-ним розчином хлорного вапна, а після відмивання дезинфікуючого розчину пропарюють. Особливу увагу звертають на проведення обробки і дезінфекції повітророзподільної системи, в якій можуть зберегтися залишки поживного середовища і дріжджів, що сприяють розвитку сторонніх мікроорганізмів. Вони можуть стати причиною забруднення та псування готової продукції. Повітророзподільну систему заповнюють розчином дезінфектанту на певний час, а потім ретельно промивають.

Дріжджові сепаратори, промивні чани, збірники для згущеного дріжджового концентрату, фільтр-преси, вакуум-фільтри необхідно регулярно (1 раз на зміну) піддавати чищенню та миття. Особливо ретельно миють і дезінфікують сепаратори, призначені для виділення засевной дріжджів чистої культури (ЧК) і природно чистої культури (ечк).

Всі трубопроводи після закінчення роботи промивають холодною водою і пропарюють протягом 20-30 хв.

Очищення і дезінфекцію бункерів для запасу якi формуються дріжджів виконують щодня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]