Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка №7.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
631.3 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 7

«Графіка та анімація в середовищі МП MathCad.».

Мета: навчитися створювати графіки різних типів та анімацію засобами МП MathCad.

Завдання до лабораторної роботи

(див. додаток)

Приклад виконання лабораторної роботи:

  1. Завдання:

Побудувати графік функцій y=sin(x) в декартовій системі координат на стандартному інтервалі [-10;10] та підібраному самостійно

Виконання:

При виконанні команди Inset -> Graph -> Plot у документі з’являється рамка-шаблон із двома незаповненими осередками для побудови графіка. (Клавіша [@]).

В осередку, що розташовується під віссю абсцис, вказується незалежна змінна x. Її варто визначити заздалегідь як змінну, що приймає значення із проміжку (ранжирувана змінна).

В осередку поруч із віссю ординат необхідно задати функцію f(x), графік якої ми хочемо побудувати. Якщо ця функція була задана заздалегідь, то в осередок досить ввести f(x), у противному випадку варто ввести зображувану функцію в явному вигляді (наприклад, cos(x)).

Після введення x і f(x) у графічній області з'являться ще чотири осередки, які не обов'язково заповнювати. MathCAD автоматично знаходить підходящі значення для xmin, xmax, ymin, ymax. Якщо ж запропоновані MathCAD значення вас не влаштовують, ви можете задати свої.

В MathCAD існує можливість будувати графік функції, не задаючи попередньо проміжок зміни незалежної змінної. За замовчуванням цей проміжок приймається рівним [-10, 10].

Для подання на одній діаграмі графіків декількох функцій необхідно виділити осередок поруч із віссю ординат і через кому ввести другу функцію. За замовчуванням графік цієї функції буде представлений пунктирною лінією іншого кольору.

Побудова графіка функції на стандартному інтервалі [-10;10].

Побудова графіка функції на інтервалі [0;2]

  1. Завдання:

Побудувати графік функції заданої параметрично

x=5+cos(2t),

y=2+sin(2t),

де t[-5;3].

Виконання:

Рівняння x=f(t), y=y(t) , де f(t) і y(t) неперервні при t з (a, b), які встановлюють залежність декартових координат (x,y) точок площини від значення параметра t, визначають на площині криву, задану в параметричній формі.

  1. Завдання:

Побудувати графіка функції в полярній системі координат.

Виконання:

Для побудови полярного графіка необхідно виконати команду Inset -> Graph -> Polar Plot. При цьому в документ з’явиться графічна область із двома незаповненими осередками для побудови графіка. (Клавіші [Ctrl +7]).

У нижній осередок вводиться полярний кут . Його варто визначити заздалегідь як змінну, що приймає значення на проміжку. У лівий осередок вводиться полярний радіус r() або Re(r()) і Im(r()). Функція r() або задається заздалегідь, або її визначення вводиться безпосередньо в осередок.