Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Okhrana_pratsi_4_diffus.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
98.3 Кб
Скачать

4.2. Техніка безпеки

4.2.1. Безпечна експлуатація технологічного устаткування

Для безпечного експлуатації дифузійної установки та запобігання виникненню небезпечних або аварійних ситуацій вона оснащується відповідними КВП, пристроями, автоматикою безпеки та засобами колективного захисту. Для вимірювання температури термометри опору Sitrans TF2 (максимальна температура, яка вимірюється, 150 °С). Для вимірювання рівня використовується електро гідростатичний рівнемір LC300. Для вимірювання тиску використовується перетворювачі тиску Dwyer682 опору.

Безпечна експлуатація обладнання здійснюється заходами і засобами колективного захисту, які поділяються на огороджувальні, запобіжні пристрої, блокування, сигналізаційне обладнання, профілактичні випробування.

Огороджувальні пристрої (кожухи, щити) застосовуються для ізоляції небезпечних зон з механічною дією, а також робочих майданчиків, розташованих на висоті. Вони поділяються на стаціонарні, та переносні.

Запобіжні пристрої застосовуються для автоматичного виключення обладнання при виникненні аварійних ситуацій (наприклад, при виході одного з параметрів — температури, електричної напруги тощо за межі допустимих значень).

Блокування дозволяє виключити можливість проникнення людини в небезпечну зону чи ліквідувати небезпечний фактор при проникненні людини в небезпечну зону. Блокувальні пристрої поділяються на механічні, електричні та комбіновані.

Сигналізаційне обладнання призначено для повідомлення персоналу про режим роботи устаткування і можливості аварійних ситуацій. За засобами інформації сигналізація поділяється на світлову та звукову.

4.2.2. Безпечна експлуатація електроустаткування

Види електричних травм на виробництві:

  1. механічне (при проходженні через тіло людини струму великої сили; падіння людини з висоти);

  2. місцеві зовнішні електротравми:

  • електричні опіки;

  • електричні знаки (плями сірого чи блідо-жовтого кольору на поверхні шкіри);

  • захворювання зовнішніх оболонок очей під дією ультрафіолетових променів електричної дуги;

  1. електричний удар (призводить до паралічу серця, легень, до фібриляції серця).

Факторами, що зумовлюють небезпечне ураження електричним струмом, є:

фактори електричного характеру (напруга, сила, рід і частота струму). Сюди ж відноситься і електричний опір тіла людини;

фактори неелектричного характеру (індивідуальні властивості людини, тривалість дії струму, шлях проходження струму через тіло людини);

стан навколишнього середовища.

Згідно «ПУЕ. Правил улаштування електроустановок» виробничі приміщення класифікують:

Приміщення без підвищеної небезпеки;

Приміщення з підвищеною небезпекою, які характеризуються: наявністю підвищеної вологості повітря, наявністю високої температури повітря, наявністю струмопровідного пилу, наявністю струмопровідних підлог, можливістю одночасного дотикання людини до металоконструкцій будівель, технологічним апаратам, механізмам, що мають з’єднання з землею, з однієї сторони та до металічних корпусів електроустановок з іншої.

Приміщення особливо небезпечні: вологість близько 100%, наявність хімічно-активного середовища, наявність двох або більше факторів підвищеної небезпеки.

Аналіз небезпеки ураження людини електричним струмом.

Можливі схеми замикання чи ураження електричним струмом: однофазне, двофазне, дотикання до неструмопровідних частин електроустановок, які опинилися під напругою (однофазне дотикання), наявність на поверхні землі різниці потенціалів між двома точками на відстані 0,8 м – крокова напруга.

Основні організаційно-технічні заходи і засоби електробезпеки при експлуатації та обслуговуванні обладнання: оформлення роботи нарядом або розпорядженням; допуск до роботи; нагляд під час роботи; оформлення перерви в роботі; недосяжність струмопровідних частин, огородження струмоведучих частин, блокування; ізоляція струмопровідних частин Rіз≥0,5 МОм; заземлення електрообладнання, опір заземлення Rзаз ≤4 Ом або занулення; використання пониженої напруги (<42В); захист від струмів короткого замикання виконується автоматами або плавкими запобіжниками.

Розряди атмосферної електрики (блискавки) можуть бути причинами вибухів, пожеж, ураження людей. Руйнівна дія удару блискавки дуже велика, так як сила струму блискавки досягає до 200 кА, а напруга – до 150 мВ.

Конструкції блискавковідводів (стержневі,тросові та сітчасті)

Струмовий захист виробничого приміщення від прямих ударів блискавки виконується стержньовими блискавковідводами, які перекривають головний корпус цукрового заводу. Конструктивне виконання відповідає захисту будівель ІІІ категорії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]