Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т7 ВИРОБНИЧА ФУНКЦІЯ.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
117.76 Кб
Скачать

4. Ефект масштабу та його види.

Віддача за обсягом – це концепція, яка в тривалому періоді ілюструє зміни в обсязі виробництва при змінності обсягів залучення всіх ресурсів.

Незмінний ефект масштабу виробництва пояснюється однорідністю змінних факторів і має місце, коли обсяг випуску продукту збільшується пропорційно росту витрат ресурсів. У цьому разі середня і гранична продуктивність факторів виробництва залишається незмінною, а сукупний галузевий випуск продукту буде однаковим незалежно від того, працюватиме одне велике підприємство чи замість нього буде створено кілька дрібних. Графічно незмінний ефекту масштабу зображується картою ізоквант, на якій відстань між ізоквантами не змінюється (рис.7.3(а).

Додатній ефект масштабу виробництва має місце, коли обсяг випуску продукції фірмою збільшується у пропорції, яка перевищує пропорцію зростання витрат ресурсів. Це характерно для тих виробництв, де можлива широка автоматизація виробничих процесів, застосування поточних і конвеєрних ліній, оптимізація розподілу праці, комплексна переробка базової сировини тощо. Графічно додатній ефект масштабу зображується на карті ізоквант наближенням кожної наступної ізокванти до попередньої (на рис. 7.3.(б)).

У разі дії додатного ефекту масштабу вигідніше виробляти продукцію на одній великій фірмі, ніж на кількох малих, оскільки зростання масштабу виробництва здебільшого не потребує пропорційного збільшення залучення всіх ресурсів. Проте з часом додатній ефект масштабу вичерпується і перетворюється на незмінний, а згодом – на від’ємний.

Від'ємний ефект масштабу виробництва виявляється, коли зростання обсягу випуску продукції відбувається у меншій пропорції, ніж збільшення витрат виробничих ресурсів. При від’ємному ефекті масштабу виробництва не вигідно збільшувати розміри підприємства. Причиною низької ефективності у цьому разі, як правило, є додаткові витрати, пов’язані з управлінням подібним підприємством, забезпеченням дотримання норм трудової і технологічної дисципліни, координації взаємодії підрозділів підприємства тощо.

Графічно від’ємний ефект масштабу зображується картою ізоквант, на якій відстань між наступною і попередньою ізоквантами збільшується (на рис. 7.3. (в)).

Для аналізу взаємозв’язку між обсягами витрат ресурсів на окремому підприємстві протягом певного часу та випуском цим підприємством продукції за той же проміжок часу розробляють і використовують виробничі функції.

ОТЖЕ, віддача від масштабів виробництва може бути визначена як сума коефіцієнтів α і β (див. функцію Кобба–Дугласа, попереднє питання) .

Якщо має місце додатний ефект масштабу, то α+β>1; (10)

для від’ємного ефекту масштабу, то α+β<1; (11)

для постійного ефекту масштабу +β=1 (12)