Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ рамочка.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
455.68 Кб
Скачать

2 Основне виробництво

2.1 Скотобаза

На ТОВ «Тульчинм’ясо» кожну партію тварин, що надходять на під­приємство з колективного господарства (товариства), оформляють супровідні документи:

♦ ветеринарне свідоцтво;

♦ товарно-транспортну накладну;

♦ журнал про передзабійну підготовку;

♦ протокол погодження ціни.

На забійних тварин, яку закуповують у приватних осіб (госпо­дарств), потрібні такі супровідні документи:

♦ ветеринарне свідоцтво;

♦ закупівельний акт;

♦ протокол погодження ціни;

♦ довідка з сільської ради про належність худоби;

♦товарно-транспортна накладна (при закупівлі через заготіве­льні пункти).

Без дозволу ветеринарного лікаря вивантаження тварин і допуск їх на територію підприємства не дозволяється.

Ветеринарно-санітарний огляд худоби (свиней) здійс­нюють згідно з Правилами ветеринарного огляду забійних тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м'яса та м'ясопродуктів.

Після прибуття партії худоби (свиней) її попередньо оглядає лікар ветеринарної медицини, перевіряють супровідні документи і роблять відмітку в товарно-транспортній накладній про час надходження партії. Після цього з дозволу ветеринарного лікаря у присутності провідника худобу розвантажують з машин (вагонів) по трапах на спеціальні майданчики вивантаження, об­ладнані розколами. Велику рогату худобу виводять по одній тва­рині, овець і свиней вивантажують групами. На майданчику тва­рин піддають ветеринарному огляду.

Тварин, що надійшли гоном, лікар ветеринарної медицини оглядає біля воріт підприємства поза територією скотобази. Крім огляду худобу за потреби термометрують (поголівно або вибірко­во). Одночасно перевіряють правильність заповнення всіх супро­відних документів.

Лікар ветеринарної медицини перевіряє відповідність кількос­ті, статі і віку доставлених тварин зазначеним у товарно-тран­спортній накладній. Якщо розходжень не виявлено, то ветлікар ставить штамп-пропуск на товарно-транспортній накладній і ви­значає порядок приймання худоби на скотобазу.

У разі виявлення невідповідності кількості голів, що вказані в гуртовій відомості, за наявності хворих або підозрілих на заразні хвороби (сибірка та ін.) тварин, при неправильному оформленні ветеринарного свідоцтва всю партію тварин направляють у каран­тин. Карантин тварин триває не більше ніж 3 доби, впродовж яких ветлікар має встановити діагноз захворювання або з'ясувати причини невідповідності фактичної кількості худоби, зазначеній у гуртовій відомості й ветеринарному свідоцтві.

Тварин, яких доставляють на м'ясопереробні підприємства з установленим діагнозом захворювання, направляють на санітарну бойню для негайного забою.

Тварин, які реагують на туберкульоз чи бруцельоз, мають шлун­ково-кишкові хвороби, гнійні рани, мастити, запалення суглобів тощо, приймають окремо від здорових тварин і передають на сані­тарну бойню.

Надходження худоби на скотобазу

На ТОВ «Тульчинм’ясо» скотобаза розміщується поблизу цеху забою тварин і розбирання туш. Скотобази обладнують майданчиками для розвантаження, спеціально відведеними загонами з розкола­ми для огляду худоби, вагами, приміщеннями для утримання здорових тварин, для карантину, ізолятора, санітарної бойні, май­данчиками для знезараження гною, промивання і дезінфекції транспорту, обладнанням для знезараження стічних вод. На м'ясокомбінатах, до яких тварини для забою доставляються одно­часно автотранспортом (гоном) і залізницею, є дві самостійні при­ймальні ділянки з майданчиками (загонами) для вивантаження, сортування і зважування. Карантинне відділення влаштовують у закритому або напівзакритому приміщенні, а також у відкритих загонах з навісами. Воно призначене для тимчасового витриму­вання худоби, якщо виникли підозри на заразне захворювання, а також за невідповідності ветеринарних документів фактичній на­явності тварин при здаванні-прийманні. Місткість карантинного відділення має становити 10 % від добової кількості тварин, які переробляються.

Згідно з чинними Правилами ветеринарного огляду забійних тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м'яса і м'ясопродуктів у разі приймання худоби за масою і якістю м'яса тварини можуть бути направлені на забій не пізніше ніж через 5 год після при­ймання на м'ясопереробне підприємство за умови недовгого транспортування їх автотранспортом (на відстань до 100 км). При цьому тварини не повинні мати ознак втоми. Перед відправкою на м'ясокомбінат велику і дрібну рогату худобу витримують без годі­влі в господарстві не менше ніж 15 год, свиней — 5, кролів — 12, сухопутну птицю 6-8, водоплавну — 4-6 год. Термін передза­бійного голодного витримування тварин у господарстві має бути зазначений у товарно-транспортній накладній або журналі, а до­ставку на м'ясокомбінат проведено в день і годину, вказані у пого­дженому графіку здавання-приймання.

Зрошення худоби теплою водою безпосередньо перед оглушен­ням сприяє заспокоєнню худоби, зниженню рівня запахів з цеху забою і поліпшує умови електрооглушення. Душування свиней перед оглушенням заспокоює тварин, знижує їхній опір при під­гоні та зменшує кількість туш з вадами якості м'яса. Тому перед подаванням тварин у передзабійні загони їх миють, використову­ючи щітки і камери, які мають душове обладнання з висхідними і низхідними струменями води, або із шланга з температурою води 20 - 25 °С. Із цеху передзабійного утримання худобу подають у передзабійні накопичувальні загони, розраховані на двогодинну безперервну роботу лінії забою і розбирання туш. Для переробки однорідної сировини худобу сортують за віковими групами і жи­вою масою.

Звільнені від худоби загони ретельно очищають і промивають водою, потім дезінфікують і тільки в чисті загони приймають нову партію худоби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]