Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.С. Коломієць.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Замісник – заступник

Замісник- посадова особа, яка тимчасово виконує чиїсь обов’язки, тобто заміщає відсутнього керівника.

Заступник- це офіційна назва посади.

Суспільний – громадський

Суспільний - вживається у словосполученнях: суспільний лад або клас; суспільна система, праця; суспільне становище, виробництво, буття тощо.

Громадський - це обов’язок, осуд, порядок, діяч; громадська робота, справа, думка і т.д.

Квиток – білет

Квиток - вживається в словосполученнях: театральний квиток, залізничний квиток; студентський квиток тощо.

Білет - кредитний, банківський, екзаменаційний.

Скоро – швидко

Слово скоро вживається, коли йдеться про час, слово швидко - на позначення інтенсивності руху.

Тепер – зараз – нині – сьогодні

Ці слова різні за лексичним значенням. Слово тепер виражає теперішній час. З таким же значенням вживаються слова нині, сьогодні. Зараз - характеризує момент розмови, тобто цієї миті, цієї хвилини.

Наступний – подальший

Слово наступний вживається лише з конкретним поняттям: наступна зупинка, наступний тиждень. На означення абстрактного поняття слово подальший: подальше життя, подальша доля.

Запитання – питання

У прямому значенні це близькі слова, які взаємозамінюються. У переносному значенні вживається тільки слово питання. Наприклад: розглянемо це питання, але поставити запитання.

Спиратися – опиратися

Спиратися на знання, досвід, уміння. Опиратися - чинити опір.

Положення – становище – стан

Слово положення вживається у словосполученнях: горизонтальне по­ложення, вертикальне положення. Становище - міжнародне, офіційне; вживається і в значенні: знайти вихід з певного становища. Слово стан - в таких словосполученнях: стан економіки, фінансів, стан справ, стан хворого.

Виняток – виключення

Слово виключення означає “усування, унеможливлення, припинення дії”. Наприклад: виключення з університету, виключне право.

Слово виняток уживаємо тоді, коли йдеться про відхилення від правила, від чогось узвичаєного. Наприклад: винятковий випадок, виняткова мужність, виняткові умови.

Відміняти – скасовувати

Слово відміняти означає “робити щось або когось іншим, змінювати”. Наприклад: “Тепер я наче трохи натуру відмінила” (Леся Українка).

Слово скасовувати означає “визнавати, оголошувати щось недійсним, незаконним, припиняти дію чогось”. Наприклад: скасовувати закон, указ, вирок.

Дякуючи – завдяки

Слово дякуючи, тобто висловлюючи подяку, є дієприслівником і доречне в такому контексті: “Після вистави молода співачка кілька разів виходила з-за лаштунків, усміхаючись і дякуючи слухачам за увагу й тепло” (Із журналу).

Слово завдяки є прийменником: завдяки підтримці, допомозі, кліматичним умовам.

Пароніми - слова, досить близькі за звуковим складом і звучанням, але різні за значенням. Часто вони мають один корінь, а відрізняються лише суфіксом, префіксом, закінченням, наявністю чи відсутністю частки (-ся). Серед паронімів є слова з різними коренями (плюш і плющ).

Незначна різниця у вимові паронімів спричиняє труднощі у їх засвоєнні, призводить до помилок, зокрема, до неправильної заміни одного слова іншим. Тому треба особливо уважно стежити за вживанням мало­знайомих слів і завжди звертатися до відповідних словників, щоб уточнити значення, правопис і вимову потрібного слова.

У діловому мовленні найчастіше зустрічаємо такі пароніми: