Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.С. Коломієць.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Дилема – проблема

Дилема - слово грецького походження, воно означає необхідність вибору між двома можливостями, звичайно небажаними або важко здійсненними: Війна і мир - ця дилема загострилася в наш час, на початку ХХІ ст.

Проблема - це теоретичне або практичне питання, що потребує розв’язання. Саме проблемами називають складні питання у галузі міжнародних відносин, економіки, науки: актуальні проблеми сучасної епохи; розв’язувати складні проблеми соціально-економічного розвитку країни.

Отже, проблема вказує на необхідність її розв’язання, дилема - на вибір між двома можливостями.

Економічний – економний

Слово економічний вживається стосовно понять, пов’язаних з економікою - суспільно-виробничими відносинами, господарською і фінансовою діяльністю: економічні системи, економічна стратегія, економічний потенціал, економічний прогрес, економічний район, економічне життя.

Слово економний співвідноситься зі словами економія, економити і тому має інше значення - “який бережливо, ощадливо витрачає що-небудь”, сприяє економії: економні рухи, економні витрати.

Комунікабельний - комунікаційний – комунікативний

Слово комунікабельний функціонує у засобах масової інформації та художній літературі. Служить для характеристики людини, з якою легко спілкуватися, мати ділові стосунки, яка легко встановлює контакти і зв’язки: комунікабельна людина.

Прикметник комунікаційний має значення “який стосується комунікації - шляхів сполучення, транспорту, ліній зв’язку тощо”: комунікаційні труби.

Прикметник комунікативний - “який стосується комунікації як спілкування, інформації”: комунікативна функція мовлення.

Професіональний – професійний

Обидва прикметники мають однакове значення, але їх співвідносять з різними словами: професіональний - професіонал, професійний - професія. Вони вказують на відношення до професії, зв’язок із професією: професійна (професіональна) підготовка; професійні (професіональні) інтереси. Але є різниця щодо їх сполучуваності з іншими словами.

Професійний має ширше коло зв’язків. Переважає у сполученні з іменниками хвороба, захворювання, травма та ін., тобто “хвороба, пов’язана з професією”. У сполуці професійна спілка взаємозаміна прикметників не допускається.

Професіональний найчастіше вживається тоді, коли треба підкреслити значення “такий, що стосується професіоналів, не аматорів; фаховий”: професіональний актор - актор, який обрав своїм фахом театральну справу (акторами-аматорами можуть бути люди різних професій і без професій).

Тактовний – тактичний

Тактовний - той, що володіє почуттям міри, такту (утворений від іменника такт - “почуття міри, що підказує правильне розуміння або оцінку явищ дійсності”): тактовна людина.

Прикметник тактичний утворений від іменника тактика у значенні “сукупність прийомів, методів або способів, що використовуються у політиці, спорті, на війні для досягнення мети або здійснення певної бойової операції”: тактичні міркування, тактичні прийоми.

Виборний - виборчий

Слово виборний вживається, коли йдеться про виборну посаду, агітацію, про виборність та звітність організацій.

Виборчий - усталилось у таких словосполученнях: виборча кампанія; виборче право; виборчий бюлетень та ін.

Виключно – винятково

Виключно, тобто лише, тільки (...виключно для співробітників ко­мерційних банків).

Винятково вживається у значенні дуже, особливо, надзвичайно (...товарна біржа має винятково важливе значення).

Дільниця – ділянка

Дільниця – це адміністративно самостійний об’єкт або виробничий вузол на будівництві, шахті, а також виборча дільниця. Ділянка - частина поверхні, площі (садова ділянка; дослідна ділянка).

Особистий – особовий

У російській мові на позначення цих двох понять є лише один відповідник: личный. Слово особистий вживається тоді, коли мовиться про те, що стосується окремої людини (особистий підпис, особисте життя). Особовий - вживається в таких словосполученнях: особова справа; особовий склад військових з’єднань, навчальних закладів тощо.

Додержувати – додержуватися

Додержувати, тобто виконувати щось точно, забезпечувати наявність чогось (додержувати тиші, порядку). Додержуватися - це значить бути прихильником якоїсь думки, певних поглядів, переконань.

Покажчик – показник

Покажчик - напис, стрілка, довідник.

Показник - це наочне вираження (у цифрах, графічно), наприклад: економічний показник, показник можливостей та ін.

Дипломат – дипломант – дипломник

Дипломат - посадова особа, яка займається дипломатичною діяльністю.

Дипломант -переможець конкурсу скрипалів, піаністів тощо.

Дипломник - автор дипломної роботи, підготовленої у вищому навчальному закладі.

Зрівняти – порівняти

Зрівняти означає “робити рівним, однаковим”: зрівняти в правах, зрівняти з землею.

Порівняти вживається тоді, коли йдеться про зіставлення. Наприклад: “Це місто не можна порівняти з жодним іншим (або ні з яким іншим)”.

Міркування – розмірковування

Розмірковування – це заглиблення думками в щось, усебічне зважування чогось. Наприклад: “Стриманість почуттів, розважливе розмірковування характерні для інтимних поезій В.Cамійленка” (Із журналу).

Міркування означає “результат роздумів, думка, погляд, переконання”. Наприклад: “Ввечері у задушливих і темних казармах Шевченко сидів разом з іншими солдатами, слухаючи їхні невеселі міркування про те, кого бито, а кого ще будуть бити” (О.Білецький, О.Дейч).

Вправи та завдання