Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_dlya_laboratornykh_2011_ost(1).doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Загальні рекомендації

Готуючись до заняття, студент повинен обов'язково опрацювати чинну нормативну документацію і рекомендовану навчально-методичну літературу. Ступінь готовності до роботи перевіряється відповідями на запитання для самоперевірки.

До практичної роботи студент допускається лише після перевірки його знань викладачем: теоретичних та з техніки безпеки.

Користуючись різними методами визначення окремих показ­ників, студент повинен виходити з порівняльного аналізу цих методів у плані точності, тривалості та економічності.

Виконанню кожної лабораторної роботи має передувати самостійна робота студента, у процесі якої він зобов'язаний:

  • ознайомитись з планом роботи на поточне заняття відповідно до робочої програми дисципліни;

  • вивчити суть і техніку безпеки виконання лабораторної робо­ти;

  • знати, які зразки сировини або готової продукції, прилади, посуд, реактиви використовуються для виконання кожної лабораторної роботи;

  • оформити протокол, залишивши в його тексті вільне місце для внесення результатів проведення розрахунків та написання висновків.

  • У протоколі до кожного лабораторного заняття мають бути такі дані:

  • тема та дата проведення заняття;

  • номер лабораторної роботи;

  • назва лабораторної роботи та нормативного документу, згідно з яким вона буде проводитись;

  • мета роботи;

  • назва отриманих для аналізу зразків сировини чи готової про­дукції.

  • хід роботи: короткий виклад суті методу аналізу та умов його вико­нання, точність зважування, необхідна температура, допустимі відхилення між паралельними визначеннями, формули для розрахунків тощо;

  • результати дослідження (зазвичай подають у вигляді таблиці);

  • статистичне опрацювання даних;

  • висновки - аналіз отриманих да­них та їх порівняння з вимогами нормативних документів.

Наприкінці кожної лабораторної роботи потрібно скласти зведену таблицю результатів, проаналізувати вивчені методи і зробити загальний висновок щодо відповідності проаналізованих зразків вимогам стандарту. Якщо зразок зі стандартом не узгоджується, то слід вказати, за якими показниками, і висловити свої думки з цього приводу. Виконана робота вважається зарахованою після захисту її студентом та перевірки і підписання протоколу викладачем.

Правила безпеки під час роботи в лабораторії

Лабораторні заняття проводяться в лабораторії кафедри технології харчування та ресторанного бізнесу під керівництвом викладача та лаборанта.

Під час роботи у лабораторії використовують різноманітні прилади, газові пальники, хімічні реактиви. Потрібні особливі увага, аку­ратність та обережність у роботі.

Студенти несуть дисциплінарну відповідальність у разі порушення наведених нижче правил.

У лабораторії дозволяється працювати тільки в халатах, застебнутих на всі ґудзики. Волосся має бути підібране під косинку чи шапочку.

До закінчення досліду залишати лабораторію не дозволяється.

Забороняється проведення дослідів у брудному лабораторному посуді. Мити посуд потрібно відразу після виконання досліду.

Хімічні реактиви тією чи іншою мірою отруйні. Під час роботи з ними потрібно бути дуже обережним, берегти руки, не торкатися руками обличчя та очей. Забороняється вживати їжу в лабораторії. Після роботи слід ретельно вимити руки.

Категорично забороняється визначати смак хімічних реактивів.

Забороняється переносити та ремонтувати обладнання.

Під час роботи з газовими пальниками слід стежити, щоб згоряння газу було повним, і ретельно перевіряти перекриття газової магістралі після закінчення роботи.

Категорично забороняється нагрівати або охолоджувати будь-які розчини у герметично закритих ємкостях. Забороняється закривати колби з гарячою рідиною.

Всі леткі речовини потрібно нюхати надзвичайно обережно, не нахилятись над склянкою, не вдихати повними грудьми, а спрямовувати до себе пару або газ рухами руки.

Забороняється нахилятися над місткістю, в якій щось кипить або в яку наливають рідину, оскільки бризки можуть потрапити в очі.

Потрібно точно дотримуватись правил роботи з електроприладами, використовуваними під час проведення роботи. Ці правила наведені в методичних вказівках та інструкціях з експлуатації відповідного обладнання.

Під час збирання – розбирання приладів зі скляних складових потрібно дотримуватись таких правил безпеки: скляні трубки малого діаметра слід розламувати тільки після їх надрізування терпугом або спеціальним ножем для різання скла з попереднім захистом рук рушником; під час пропускання скляних трубок через пробки треба ретельно змастити поверхні, що труться, водою (гліцерином); гострі краї скляних трубок мають бути оплавлені; руки слід захистити рушником; при закоркуванні тонкостінної місткості слід тримати її якомога ближче до корку, руки при цьому мають бути обгорнуті рушником.

З використанням лабораторного посуду, що легко руйнується, треба бути дуже обережним. Рештки зруйнованого лабораторного скляного посуду слід ретельно зібрати у спеціальний збірник. Сировина чи напівфабрикати, у які могли потрапити скляні уламки, належить викинути у спеціальний збірник.

Категорично забороняється залишати прилади, що працюють, без нагляду або доручати нагляд за ними сторонній особі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]