Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора б.о..docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
215.65 Кб
Скачать

60.Бухгалтерський облік використання робочого часу.Облік виробітку

У зміцненні трудової дисципліни та підвищенні продуктивності праці важливу роль відіграють контроль своєчасності явок на роботу, облік відпрацьованого часу та часу залишення роботи. Основним джерелом інформації про використання робочого часу в бюджетних установах є дані табельного обліку. У разі необхідності проводять фотографії робочого дня, хронометражні спостереження та інші заходи одночасного обстежування. Табельний облік повинен забезпечити контроль за своєчасною явкою на роботу і часом залишення роботи, виявлення причин запізнення і неявок на роботу, отримання даних про фактично відпрацьований час кожним працівником. Дані табельного обліку знаходять відображення в табелі обліку відпрацьованого робочого часу і підрахунку заробітку (ф. № Т-13). Табель являє собою іменний список працівників структурного підрозділу (відділення, відділ, кафедра) або установи в цілому і ведеться в алфавітному порядку особою, призначеною керівником установи. Облік явок на роботу і часу залишення її у табелі може вестися двома способами: 1) шляхом відмічання в табелі всіх, хто з’явився, не з’явився на роботу, запізнень, понаднормованих годин і т. ін.; 2) шляхом реєстрації лише відхилень від нормального використання робочого часу (неявок, запізнень, понаднормованих робіт і т. ін.). Раціональнішим є другий спосіб, який і рекомендується застосовувати в бюджетних установах. Табель відкривається щомісячно за 2–3 дні до початку розрахункового періоду на підставі табеля за минулий місяць із вказівкою прізвища, ім’я, по батькові, посади, табельного номера кожного працівника.

61.Тарифна система оплати праці

Тарифна система – сукупність встановлених нормативів для організації та планування оплати праці, тарифікації робіт, присвоєння розрядів робітникам, призначення на посади і регламентація праці службовців. Складається з тарифної сітки, тарифної ставки, тарифно-кваліфікаційного довідника та районних коефіцієнтів.

ТАРИФНА СІТКА – сукупність кваліфікаційних (тарифних) розрядів та відповідних їм тарифних коефіцієнтів, які застосовують для диференціації постійної (тарифної) частини заробітної плати працівників залежно від складності виконуваної роботи.

ТАРИФНА СТАВКА – розмір оплати праці за одиницю робочого часу; один з основних еле¬ментів тарифної системи. Встановлюють за годину роботи, робочий день або місяць; на дільницях із складними умовами праці Т.с. підвищують на певний відсоток.

ТАРИФНО-КВАЛІФІКАЦІЙНИЙ ДОВІДНИК – зведення кваліфікаційних характеристик робіт кожного розряду та вимог, що випливають зі складності робіт, даного розряду, до прфесійних знань і трудових навичок робітника; один з основних елементів тарифної системи.

62.Кореспонденція рахунків за оплати праці

Кореспонденції рахунків по розрахунках з оплати праці

Зміст операції

Кореспонденції рахунків

Дт

Кт

1. Нарахована заробітна плата, доплати, премії, відпускні за рахунок загального фонду

801, 802

661

2. Нарахована зарплата, премії, доплати за рахунок спеціального фонду

811-813

661

3. Нараховано по лікарняному листку за перші 5 днів непрацездатності

801, 802, 811-813

661

4. Нарахована суму гонорару

801, 802, 811

669

5. Нараховано допомогу за рахунок фонду соціального страхування (починаючи з 6 дня хвороби)

652

661

6. Утримання із нарахованої зарплати:

Податок з доходів фізичних осіб

661

641

збір до пенсійного фонду

661

651

збір до фонду соціального страхування

661

652

збір до фонду зайнятості

661

653

утримані профспілкові внески

661

666

Утримано за виконавчими документами

661

668

утримано за договорами добровільного страхування

661

665

7. Виплачена зарплата з каси

661

301

Перерахована на картрахунки працівників

661

321, 311, 323, 313

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]