Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ І.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
114.61 Кб
Скачать

РОЗДІЛ 1 ТЕХНІКО – ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ПРОЕКТУ

1.1 Характеристика району, де планується розмістити заклад, та обґрунтування вибору місця будівництва

Одеса - місто на півдні України з населенням більше 1 млн. мешканців - адміністративний центр однойменної області, і з містами-супутниками, Іллічевськом і Южним, формує важливий промисловий і торговельний комплекс.

Місто розташовано на північно-західному узбережжі Чорного моря, на перетині шляхів з Північної й Центральної Європи на Близький Схід й в Азію. Розвинена мережа автодоріг, розташування міста поблизу  рік Дунай, Дністер, Південний Буг і Дніпро, а також великі морські порти Одеса, Іллічевськ і Южний - у сполученні з Одеським міжнародним Аеропортом і залізницею  створюють сприятливі унікальні передумови для прийому, обробки, зберігання й транспортування вантажів, а також обробки потужних пасажиропотоків.

Одеса - значний економічний центр півдня України, який поєднує в собі найбільший морський порт країни, розвинену промисловість, курортно – рекреаційний комплекс, транспортну, фінансову і соціальну інфраструктуру. У структурі промислового виробництва переважає харчова промисловість, машинобудування, ремонт та монтаж машин і устаткування, металургія та обробка металу, нафтопереробка. Одеса є потужним транспортним вузлом з розвиненою транспортною інфраструктурою, що виконує важливі транспортно – розподільчі і міжнародні транзитні функції.

Значимою для економіки міста є рекреаційно – туристична галузь. Одеса традиційно є містом, де перспективи рекреаційної індустрії були і залишаються пріоритетними. Сприятливі природно - кліматичні умови та курортно – рекреаційні ресурси ( Чорне море, пляжі, лікувальні грязі, мінеральні води) у поєднанні з вигідним географічним положенням, наявністю численних памяток історії, архітектури і культури та існуючий багаторічний досвід та напрацювання у сфері рекреації є вагомою передумовою розвитку системи санаторно – курортного лікування, оздоровлення та відпочинку, туризму, орієнтованого як на внутрішнього споживача, так і на обслуговування іноземного контингенту. Завдяки цьому, особливо привабливим і прибутковим є літній період, оскільки це курортний сезон і обслуговується велика кількість туристів.

Приморський район — високорозвинений індустріальний район, промисловість якого займає значну частину у структурі народно- господарського комплексу м. Одеси та Одеської області. У районі

зареєстровано 72 промислових підприємства, із них: харчової промисловості

-18, легкої промисловості – 10, поліграфічної промисловості – 4, хімічної та

нафтохімічної промисловості – 3, машинобудування – 23 тощо. На території району розташовані 16 найбільших ВНЗ міста, які здійснюють підготовку високоякісних фахівців різного профілю. 19 навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, 9 театрів, найстаріша кіностудія, 21 музей.

Туризм м. Одеса стрімко інтегрується у світову туристичну індустрію, набуває все відчутнішого значення для місцевого господарства і характеризується за останнє десятиліття, за виключенням кризового 2009 року, позитивною та сталою динамікою.

У 2013 році м. Одеса з діловими, туристичними та службовим цілями відвідали 1 млн. 124 тис. туристів, що на 7 % більше, ніж у 2012 р.

Діаграма 1

Найбільш визначними місця, які відвідують туристи є:

1.Театр опери і балету - одне з головних визначних місць Одеси у стилі віденського бароко. Архітектурний вигляд одеського оперного театру був і залишається ілюстрацією до того, яким вдалим іноді буває поєднання мистецтва і багатства.

2.Вулиця Дерибасівська – Одеса починається саме з цієї вулиці, це не тільки центральна вулиця міста, це його душа. Вулиця - улюблене місце для вечірніх прогулянок одеситів і приїжджих туристів.

3.Памятник 12-му стільцю - всі охочі можуть посидіти і сфотографуватися біля пам'ятника 12-му стільцю з роману Ільфа і Петрова «12 стільців». Пам'ятник був відкритий 1 квітня 1999 року. Пам'ятник розташований у самому центрі міста на Дерибасівській вулиці, поруч з міськсадом.

4.Одеський порт – до нього потрібно спуститись з Потьомкінських сходів. Одеський морський торговельний порт — найбільший український морський порт і один із найбільших портів в басейні Чорного моря, з загальною річною пропускною здатністю до 40 млн. тонн. Одеський морський вокзал був побудований на Новому молу в 1968 році за проектом архітекторів В. Головіна та В. Кремлякова. Після значних змін будівля Одеського морського вокзалу сьогодні являє собою дивну картину сучасного мегаполісу, переплетення скла та металу, а вся територія є своєрідною набережною.

5.Потьомкінські сходи - На сьогодні сходи складаються з 192 сходинок (спочатку їх було рівно двісті, проте при розширенні порту вісім сходинок було засипано) і десяти прольотів. Довжина сходів — 142 метри, вони побудовані перспективно — їх нижня частина (довжиною 21,7 м) значно ширше верхньої частини (12,5 м).

6.Приморський бульвар - місце зустрічі й романтичних прогулянок закоханих пар міста. Саме тут можна побачити пам'ятник Дюку де Рішельє, гармату фрегата «Тигр», міську думу, пам'ятник Пушкіну, Воронцовський палац і Потьомкінські сходи. Та й чудовий вид на море, який відкривається з бульвару, здивує навіть найдосвідченіших мандрівників.

7.Одеські катакомби - сотні кілометрів підземних доріг, які були створені в період будівництва міста. Історики вважають, що Одеські катакомби виникли як шахти з видобутку каменю – ракушняку. Протяжність Одеських катакомб сягає трьох тисяч кілометрів. Температура повітря під землею круглий рік +14 С, а глибина в деяких місцях досягає 100 м.

8.Єкатеринська площа - площа була названа Єкатерининською, тому що на ній була закладена при заснуванні міста Військова церква святої Катерини, храм небесної покровительки майбутньої імператриці. Після смерті імператриці в листопаді 1796 р. будівництво церкви, як і всієї Одеси, було припинено Павлом І.

Для будівництва готелю для відпочинку було обрано територію по вул. Ланжеронівська 4 а, Приморського району, оскільки:

  1. Розташований у сприятливій природно – кліматичній зоні

  2. Значна кількість паркових територій

  3. Неподалік знаходиться морське узбережжя та морський порт

  4. Поруч знаходяться пам’ятники, культурні і архітектурні споруди міста

  5. Зручний транспортний зв'язок

Тризірковий готель буде розташований в 100 м до головної вулиці міста, 400 м до Одеського порту, 7 хвилин на маршрутному таксі до пляжу «Ланжерон». З вікон готелю видніються неперевершені краєвиди моря та відчувається чисте, морське повітря, а також можна побачити Ланжеронівський спуск, вздовж якого розташований музей , Літературний музей Одеського порту, музейне подвір’я, в якому знаходиться справжній сад скульптур та пам’ятників, Археологічний музей та безліч будинків побудованих в різних стилях видатними архітекторами. Для туристів, які приїздять з дітьми є можливість відпочити в найближчому парку, який знаходиться в 100 м від готелю.

Я вважаю, що даний готель буде користуватись популярністю серед туристів, адже має великі переваги порівняно з конкурентами, та розташований в географічно пріоритетному місці.