Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ IV.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
66.68 Кб
Скачать

12

Розділ IV. Охорона праці

4.1. Загальний стан охорони праці за видом підприємства

Організація охорони праці на ДП ПАТ «Київхліб» хлібокомбінат №11 здійснюється за Законом України «Про охорону праці». Закон України «Про охорону праці», а також "Кодекс законів про працю України", є основним законодавчим базисом охорони праці. Їх доповнюють державні міжгалузеві та галузеві нормативні акти про охорону праці – це стандарти, правила, норми, положення, статути, інструкції та інші документи, що діють на теперішній час в Україні.

Основна діяльність ДП ПАТ «Київхліб» хлібокомбінат №11 - випуск та реалізація хлібобулочних і кондитерських виробів. Комбінат збудований і введений в експлуатацію в 1973 році. Юридична та фактична адреса підприємства – Київ-93 (Дарницький район) по вул. Бориспільська 24.

Охорона праці на хлібокомбінаті вирішує такі завдання:

- забезпечення безпеки виробничих процесів, устаткування, будівель і споруд;

- забезпечення працівників засобами індивідуального та колективного захисту;

- професійна підготовка і підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці, пропаганди безпечних методів праці;

- вибір оптимальних режимів праці і відпочинку працівників;

- професійний добір виконавців для визначених видів робіт.

Служба охорони праці входить до структури підприємства, як одна з основних виробничо-технічних служб. На комбінаті вона функціонує як самостійний структурний підрозділ.

Комплектується спеціалістами, які мають вищу освіту та стаж роботи за профілем виробництва не менше трьох років.

Усі працівники на ДП ПАТ «Київхліб» хлібокомбінат №11 при прийнятті на роботу та в процесі роботи проходять на підприємстві інструктажі з питань охорони праці, надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, правил поведінки при виникненні аварії згідно з Типовим положенням, затвердженим наказом Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 4 квітня 1994 р. № 30 із змінами і доповненнями, внесеними наказом від 23 квітня 1997 р. № 109.

На даному підприємстві при працевлаштуванні на хлібокомбінат проводиться вступний інструктаж з охорони праці. Проводить його інженер по техніці безпеки. Потім з робітником проводиться інструктаж на робочому місці. Проводиться такий інструктаж людиною, яка керує цими роботами (майстер, начальник цеху).

Робітник знайомиться з обладнанням, безпечною організацією робочого місця, змістом інструкції з техніки безпеки. Через 6 місяців цей інструктаж повторюється, та називається повторним.

Якщо робітник був відсутнім більше ніж 60 днів, або змінилась технологія чи обладнання, а також при нещасних випадках проводиться позаплановий інструктаж. При виконанні одноразових робіт, які раніше не виконувались, проводиться цільовий інструктаж. При виконанні даних робіт оформлюється наряд-допуск, керівник цих робіт повинен бути присутній на їх початку. Всі інструктажі реєструються в спеціальному журналі. Мета всіх інструктажів: ознайомити робітника з робочим місцем, обладнанням, порядком виконання робіт, ознайомити з правилами техніки безпеки і запобігти можливій появі нещасних випадків на підприємстві.

На хлібокомбінаті проводиться активний контроль по дотриманню правил охорони праці в підрозділах, посилено відповідальність керівників структурних підрозділів. Від адміністрації створено всі умови по безпечним методам роботи, усуваються проблеми які сприяють підвищенню травматизму. Саме за рахунок такого активного контролю випадки травматизму на хлібокомбінаті протягом досліджуваних нами роками відсутні.