Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
45.96 Кб
Скачать

12. Методи забезпечення трудової дисципліни

Трудова дисципліна — багатоаспектне явище, а тому в галузевій літературі (радянській та сучасного періоду) її розглядають як правовий принцип галузі права; правовий інститут трудового права; елемент трудових правовідносин; фактичну поведінку учасників таких правовідносин. Економічні методи, в основі яких лежить всебічна зацікавленість працівників у результатах своєї праці. Велике значення тут мало створення належної правової бази: прийняття відповідних нормативно-правових актів (наприклад, Закону України «Про власність», Господарського кодексу України та ін.), якими було визначено рівність усіх форм власності, широкі права роботодавців щодо оплати і стимулювання праці тощо. Однак ринкова трансформація суспільства та породжені нею соціальні процеси в Україні (інфляція, невідповідність розмірів зарплат прожитковому рівню в державі) негативно позначаються на стані економічних заходів забезпечення трудової дисципліни. Організаційні методи здійснюються самим роботодавцем. Він, зокрема, відповідає за забезпечення: належних умов праці (щоб кожен працював за спеціальністю та кваліфікацією, визначеними трудовим договором, мав робоче місце, своєчасно до початку роботи був ознайомлений з установленим завданням і забезпечений роботою протягом всього робочого дня); безпечних умов праці, справного стану устаткування; впровадження найновіших досягнень науки, техніки і наукової організації праці, вжиття заходів щодо підвищення ефективності виробництва, якості роботи та продукції, поліпшення організації.

15. Джерела пошуку роботи

- друзі, знайомі, родичі; - в засобах масової інформації; - в журналах, газетах; - Інтернет-медіа-ресурс державної служби зайнятості України «Труд» з пошуку роботи і працівників; - центр зайнятості; - кадрові агентства; - телефон (інформаційно-довідкова інтерактивна телефонна мережа державної служби зайнятості)

- Ви шукаєте працівника, то візьміть мене (Відвідування підприємств, установ, організацій – це також спосіб пошуку роботи, про який не варто забувати. Але перш ніж зробити цей крок, варто добре підготуватися до зустрічі з роботодавцем, продумати можливі запитання та відповіді, а також грамотно скласти резюме, при можливості – отримати рекомендаційні листи)

16. Життєві потреби, власна вартість на ринку

  1. Фізіологічні і сексуальні потреби - це потреба у відтворенні роду, диханні, фізичних рухах, їжі, одязі, житлі і т.д. 

  2. Екзистенційні потреби - це потреби у безпеці свого існування, впевненості у завтрашньому дні, стабільність умов життєдіяльності, потреби в певній сталості й регулярності навколишнього людини соціуму, а в сфері праці - в гарантованої зайнятості, страхуванні від нещасних випадків і т.д. 

  3. Соціальні потреби - це потреби в соціальних зв'язках, спілкуванні, ідентифікації себе з іншими, участі у спільній трудовій діяльності. 

  4. Потреби в самоповазі, престижні - це визнання гідності, потреби в службовому зростанні, статус, престиж, визнанні та високій оцінці. 

  5. Особистісні, духовні потреби - це потреби в самоактуалізації, самовираженні через творчість. 

Власна ринкова вартість - далека і від розміру вашої поточної зарплати, і від ваших абстрактних очікувань. Не вимірюється вона і в обсягах прихильності оточуючих. Ваша ринкова цінність — у вашій винятковій, неповторній здатності приносити користь! 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]