Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
45.96 Кб
Скачать

27. Стратегія пошуку роботи

Стратегія «Навпаки». Для реалізації цієї стратегії претендентові необхідно зрозуміти, що процес заповнення вакансії ведеться з двох боків: з його боку і з боку роботодавця, який хоче знайти відповідну людину для виконання певної роботи. Методи у претендента і роботодавця прямо протилежні. Для того, щоб швидше знайти місце роботи, треба навчитися думати, як роботодавець.

Ось декілька методів заповнення вакансій в порядку використання їх роботодавцями:

1. Зсередини. Економиться час на пошук і відбір, менше сюрпризів і, відповідно, ризиків, менше проблем з необхідністю скорочення персоналу. Простіше просунути співробітника або узяти колишнього зовнішнього консультанта, тобто того, кого вже бачили в справі.

2. За порадою близького друга або ділового партнера. Тобто беруть людину, яка вже добре себе зарекомендувала, чия кваліфікація може бути підтверджена.

3. За допомогою перевіреного агентства.

Рекомендація претендентові: не ігнорувати розсилку своїх резюме в рекрутингові агентства регіону.

4. За допомогою публікації вакансій.

5. За допомогою публікації резюме в Інтернеті.

Стратегія «Пошук прихованого»

Далеко не всі вакансії з’являються в Інтернеті або в оголошеннях рекрутингових агентств. Деякі закриваються дуже швидко, деякі вакансії ще не відкриті - людина на позиції працює, але роботодавця вона не влаштовує.Але відправка резюме - традиційний шлях, продуктивнішою може стати особиста зустріч з тим, хто ухвалює рішення про найм в компанію. Але цієї особистої зустрічі, зрозуміло, треба добитися, а вже потім - правильно презентувати себе і свої уміння.

Стратегія «Жителі Мережі»

Ця стратегія - варіація на тему розсилки резюме і успішної самопрезентації, але з урахуванням сучасних інтернет-можливостей. Майже всі роботодавці (це стосується інтелектуальних робіт) перед прийомом співробітника шукають ім’я і прізвище претендента у мережі. Цим слід користуватися - потрібно створити свій образ в інтернеті.

30. Адаптація працівника на робочому місці

Професійна адаптація полягає в освоєнні професійних навичок, з'ясуванні специфіки роботи. Кожен новачок проходить стадію учнівства, форма якого залежить від характеру організації та попереднього досвіду роботи. Психофізіологічна адаптація - пристосування співробітника до умов праці та відпочинку. Дана форма адаптації найбільш важлива для виробничих підприємств і організацій, де використовується складна технологія і існує небезпека отримання виробничих травм. Умови праці в офісах і торгових фірмах, як правило, стандартні, але новачкові потрібен якийсь час, щоб підлаштуватися під ритм роботи, інтенсивність психофізичних навантажень. Кожен намагається облаштувати робоче місце по своєму. Соціально-психологічна адаптація припускає встановлення міжособистісних і ділових відносин з товаришами по службі, освоєння цінностей і групових норм поведінки.

31. Тестування при прийомі на роботу

Процедура тестування розробляється авторами тесту. Найчастіше тест проходить так.

1. Усі кандидати сидять обличчям до людини,проводящему тестування.

2. Кандидати забезпечуються усіма необхідними матеріалами: олівцями, гумками, бланками для відповідей, папером для записів (якщо це потрібно в умовах тестування).

3.Проводящий тестування (інструктор) повідомляє про мету тестування і описує процедуру його проведення.

4. Інструктор дає піддослідним інструкції, потрібно дотримуватися і під час тесту. Інструкції можуть бути у вигляді: тоді вони мають зачитати. Під час проведення деяких тестів кандидати самі читають інструкції. Час ознайомлення з інструкціями може бути як включено до часу тестування, і дано додатково.

5. Більшість тестів встановлено суворі часові обмеження. Інструктор може використовувати секундомір; не має бентежити піддослідних.

6. Тести інтересів і особистісні опитувальники звичайно припускають суворих тимчасових обмежень, хоча кандидатам і пропонують заповнити їх якнайшвидше.

7. Багато тестах дано приклади питань. Нерідко кандидатам пропонується вирішити них, іноді наводяться готові відповіді. У кожному разі приклади покликані допомогти кандидатам зрозуміти, від яких потрібно.

8. Зазвичай, під час тестування дозволяється запитувати. Якщо ви хоч не розумієте, що з вас потрібно, варто звернутися по роз'яснення. не треба боятися запитувати, навіть якщо вони видаються вам несерйозними. Можливо, іншим - теж хочеться це знати, але вони мають бракує сміливості запитати. Оскільки вам втрачати нічого, сміливо ставте є питання!

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]