Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ustatkuvannya_2.docx
Скачиваний:
1079
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
402.8 Кб
Скачать

23. Характеристика процесу перемішування та збивання. Робочі органи збивальних машин.

У ЗРГ поширеним є механічне перемішування різних харчових продуктів. Застосовують перемішування під час приготування тіста, вінегретів, фаршу, салатів, кремів, мусів, бісквітів, майонезу, начинок для пиріжків, тощо. Суть процесц перемішування полягає в утворенні однорідної суміші з окремих частинок різних продуктів. При цьому частинки продукту захоплюються робочими інструментами перемішуючих машин і переміщуються з одного місця в інше і в різних напрямах, рівномірно розподіляючих по всьому обєму суміші. При механічному перемішуванні застосовують найрізноманітніші робочі інструменти: пластини, криволінійні стрижні, фігурні, рамні, пропелерні та інші лопаті, що здійснюють рух в різній площині. Залежно від технологічного процесу, який виконується, місильно-перемішувальне устаткування можна розділити на три групи:

- для перемішування сипких продуктів;

- для перемішування пластичних продуктів;

- для перемішування рідких, вязких продуктів.

За структурою робочого циклу розрізняють машини періодичної і безперервної дії. В основному все місильно-перемішувальне устаткування представлене машинами періодичної дії. Машини безперервної дії зустрічаються дуже рідко.

Розглянемо будову і принцип роботи збивальної машини МВ-35М із безступеневим регулюванням швидкості обертання робочого органа.

Машина складається із алюмінієвого корпуса, основи, електродвигуна, клинопасового варіатора швидкостей, двох циліндричних і однієї планетарної передач. Варіатор складається з двох шківів із розсувними конусними дисками, клинового паса і механізму регулювання швидкості. Нижній конусний диск ведучого шків жорстко закріплений на валу електродвигуна, а верхній, притиснутий пружиною, може переміщуватися відносно нижнього вздовж осі вала. Верхній диск веденого шківа закріплено на маточині зубчатої циліндричної шестерні, а нижній переміщується вздовж осі вала під дією маховика.

Частоту обертання збивача змінюють обертанням маховика. Під час обертання маховика за годинниковою стрілкою нижній конічний диск наближається до верхнього диска і діаметр робочої поверхні веденого шківа збільшується, оскільки клиновий пас при цьому переміститься по радіусу шківа від його центра до краю. Одночасно пас розсуває диски і ведучого шківа, переміщується від його краю до центру, зменшуючи діаметр робочої поверхні. Частота обертання збивача при цьому зменшується. Під час обертання маховика проти годинникової стрілки частота обертання збивача збільшується.

Обертальний рух від веденого шківа через зубчаті колеса, передається валу зубчатої циліндричної передачі. На маточині зубчатого колеса, вісь якого співпадає з віссю бачка, закріплено водило. В корпусі водила розміщено робочий вал збивача з шестернею-сателітом. Під час обертання водила шестерня-сателіт обкочується по нерухомому зубчатому колесі з внутрішніми зубцями. Збивач при цьому отримує складний рух: швидке обертання навколо власної осі і повільне навколо осі бачка.

Машина МВ-60 відрізняється від машини МВ-35М ємкістю бака, наявністю візка для перевезення бака і конструкцією приводу. У приводі замість варіатора швидкості(безступеневим регулюванням швидкості) встановлена ​​коробка швидкостей з рукояткою, винесеною на корпус машини. Рукоятка забезпечена електроблокуванням, яка відключає двигун при перемиканні швидкості. У МВ-35М зміна швидкості відбувається при повороті маховика. Якщо його повертати проти годинникової стрілки швидкість обертання збивачки збільшується, оскільки передавальне число ремінної передачі зменшується, і навпаки. До валу сателіта планетарної передачі кріпиться один збивач. Бак машини встановлюється на кронштейні з допомогою вушок і конусів

У МВ-35М є 2-і циліндричні та 1 планетарна передач , у МВ-60 - дві планетарні і одна конічна передача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]