Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DP_met_dipl.rtf
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
867.64 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання дипломних проектів і робіт

для студентів спеціальностей 7.092501 та 7.092502

денної та заочної форм навчання

Затверджено

на засіданні кафедри автоматизації

технологічних процесів та виробництв

Протокол № 1 від 2. 09.1998 р.

Київ УДУХТ 1999

Методичні вказівки до виконання дипломних проектів і робіт для студентів спеціальностей 7.092501 та 7.092502 денної та заочної форм навчання / Укл.: В.Г.Трегуб, А.П.Ладанюк. - К.: УДУХТ, 1999. - 16 с.

Укладачі: В.Г.Трегуб, д-р техн.наук

А.П.Ладанюк, д-р техн.наук

Відповідальний за випуск: А.П.Ладанюк, д-р техн.наук

1. Загальні положення

Дипломне проектування та захист дипломних проектів (робіт) в де-ржавній екзаменаційній комісії (ДЕК) є завершальним етапом підготовки фахівців з автоматизації, що дає можливість оцінити рівень підготовки спеціалістів, їх можливість розв’язувати самостійно основні задачі в га-лузі автоматизації виробництва та оцінювати перспективні напрямки ро-звитку систем автоматизації. Дипломні проекти передбачають розв’яза-ння комплексу задач по створенню чи вдосконаленню (модернізації) систем автоматизації за допомогою сучасних науково-технічних методів на основі мікропроцесорних засобів та ЕОМ, об’єднаних в мережі різного рівня та призначення. При формулюванні теми дипломного проекту вка-зуються не лише об’єкт автоматизації, а й конкретне підприємство. Дип-ломні роботи мають науково-дослідний характер, в них розглядаються актуальні проблеми з математичного моделювання об’єктів та систем, оптимізації технологічних процесів та структури складних систем упра-вління, використання нестандартних (спеціальних) методів управління та регуляторів і інш.

Кафедра автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій за-безпечує підготовку спеціалістів з двох спеціальностей:

7.092501 “Автоматизоване управління технологічними процесами”,

7.092502 “Комп’ютерно-інтегровані технологічні процеси і виробництва”.

Зміст дипломних проектів (робіт) формується у відповідності до спеціальності та задач, які визначаються об’єктами автоматизації.

2. Тематика та основні розділи дипломних проектів (робіт)

В методичних вказівках визначені типові завдання на виконання дипломних проектів (робіт) та їх основні розділи. В залежності від розв’я-зуваних задач тематика дипломних проектів (робіт) може змінюватись. У відповідності з існуючим порядком теми дипломних проектів (робіт) зат-веджуються наказом ректора УДУХТ за поданням випускної кафедри і деканату. При цьому враховуються побажання студента-дипломника. При формуванні тематики дипломних проектів (робіт) враховується та-кож необхідність виконання комплексних міжкафедральних чи кафедра-льних робіт (проектів) та місце роботи випускника УДУХТ. В дипломний проект бажано також включити технічне завдання від базового під-приємства, затверджене його керівництвом.

Дипломні проекти (роботи) виконуються державною мовою, а ано-тація – державною, російською та англійською. Загальний об’єм розра-хунково-пояснювальної записки – 90-120 рукописних аркушів, графічного матеріалу – 7-10 аркушів формату А1 для дипломного проекту та 4-6 ар-кушів для дипломної роботи. Розрахунково-пояснювальна записка та графічний матеріал можуть виконуватись за допомогою комп’ютерних засобів (за узгодженням з керівником проекту).

За всі рішення, які приймаються при виконанні дипломних проектів (робіт), відповідальність несе студент-дипломник. Керівник дипломного проекту (роботи) несе відповідальність за науково-технічний рівень роз-робки, складає та контролює графік виконання проектів (робіт) та дає узагальнену оцінку роботі дипломника.

В повністю закінченому вигляді дипломний проект (робота) пода-ється на кафедру для попереднього розгляду. При цьому повинні бути підписи, як керівника, так і всіх консультантів. Після попереднього роз-гляду на кафедрі дипломний проект (робота) направляється на реце-нзію. Після отримання рецензії дипломний проект (робота) підписується деканом факультету та подається в ДЕК - секретарю.

При виконанні дипломних проектів (робіт) за напрямом “Автомати-зація та комп’ютерно-інтегровані технології” виділяються такі основні ро-зділи:

-характеристика об’єкта автоматизації, його системний аналіз;

-технологічні вимоги до системи автоматизації;

-розробка системи управління та оцінки її науково-технічного рівня;

-синтез та аналіз розробленої системи;

-питання інформаційного, програмного, технічного та організаційно-го забезпечення;

-оцінка економічної ефективності;

-питання охорони праці, екології та цивільної оборони та інші.

Дипломні проекти (роботи) виконуються в загальному випадку за одним з типових завдань, або можуть присв’ячуватись одному із спеці-альних розділів, наприклад, математичному моделюванню об’єктів та си-стем, їх оптимізації, розробці спеціального програмного забезпечення чи спеціальних технічних засобів і т. д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]