Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гігієнічна характеристика природного освітлення навчальних приміщень..doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
449.54 Кб
Скачать

3. Гігієнічні вимоги до природного освітлення навчальних приміщень.

Освітлення виробничих приміщень характеризується кількісними та якісними показниками. До основних кількісних показників відносяться: світловий потік, сила світла, яскравість і освітленість.

Під освітленістю розуміють густину світлового потоку на освітлюваній поверхні. Міжнародною одиницею освітленості є люкс (лк) — освітленість 1 м² поверхні, на яку падає і рівномірно розподіляється світловий потік в 1 люмен (лм).

Світловий потік — це потужність світлового видимого випромінювання, що оцінюється оком людини за світловим відчуттям. Одиницею світлового потоку с люмен (лм).

Сила світла —- це величина, що визначається відношенням світлового потоку до кута, в межах якого світловий потік рівномірно розподіляється. Одиницею сили світла с кандела (кд).

Яскравість — відношення сили світла, що випромінюється елементом поверхні в даному напрямку, до площі поверхні, яка світиться. Одиницею яскравості є ніт (нт).

До основних якісних показників зорових умов роботи можна віднести : фон, контраст між об’єктом і фоном, видимість.

Фон — поверхня, що прилягає безпосередньо до об’єкта розпізнання, на якій він розглядається.

Контраст між об’єктом і фоном визначається відношенням абсолютної величини різниці між яскравістю об’єкта і фону до яскравості фону.

Видимість – можливість розрізняти особливості навколишнього середовища, яке обумовлене ступенем освітленості предметів і прозорістю повітряного середовища. Це залежить від часу доби і стану атмосфери. Вона знижується в темний час доби, а також у дощ, снігопад, туман.

Робота при високій освітленості на протязі довгого часу може призвести до підвищення чутливості очей до світла з характерним виділенням сліз, запаленням слизової оболонки або роговиці ока. В зв'язку з цим Міністерством охорони здоров'я для безпечної роботи всіх працюючих, в тому числі для тих, хто займається розумовою працею, встановлені певні норми освітленості робочих місць при природному або штучному освітленні.

Особливо велике значення нормальне освітлення має для навчальних закладів, де близько 90 % всієї отриманої учнями інформації сприймається за допомогою зору. Нормами встановлено вісім розрядів зорових робіт — від робіт найвищої точності (І розряд) до робіт з загальним спостереженням за ходом виробничого процесу (VIII розряд). В основу вибору КПО перших семи розрядів покладений розмір об'єкта розпізнання.

Як зазначалось раніше при недостатньому природному освітленні встановлюють штучне освітлення. Робоче освітлення має бути загальним для забезпечення освітлення всього виробничого (навчального) приміщення і місцевим, яке застосовується у випадку недостатності загального освітлення робочих місць. Штучне освітлення нормується в межах від 5 до 5000 лк в залежності від призначення приміщень, умов та роду роботи, яка виконується.

Важливою гігієнічною вимогою є захист очей від осліплюючої дії світла, що досягається застосуванням відповідної освітлювальної арматури і нормуванням висоти підвісу та яскравості світильників. Найменша висота підвісу для ламп потужністю 200 Вт — 3 м від рівня підлоги. Аварійне освітлення передбачається на випадки раптового відключення робочого освітлення. Воно необхідне для продовження роботи чи виводу людей з приміщення і складає не менш 0,3 лк на рівні підлоги. Охоронне освітлення передбачається для відокремлення небезпечних ділянок (траншей, котлованів, трубопроводів). Воно повинне забезпечувати освітлення на рівні землі 0,5-1 лк.

В навчальних приміщеннях парти і столи розміщують так, щоб світло падало з лівої сторони від учнів; висота підвіски світильників має бути не менше 2,5 м. Робочі місця в майстернях розміщують таким чином, щоб світло по можливості падало зліва, верстаки були розміщені перпендикулярно вікнам. Місцеве освітлення над верстаками здійснюють лампами розжарювання напругою до 42 В.

Потрібно пам’ятати, що раціональне освітлення повинно відповідати таким основним умовам:

- бути рівномірним і досить сильним;

- не створювати різких тіней на місцях роботи і контрастів між освітленим робочим місцем і обстановкою (а також підлогою, стінами);

- не створювати зайвої яскравості і блиску в полі зору працюючих;

- давати правильний напрям світлового потоку;

- відповідати правилам техніки безпеки.

Організація правильного освітлення природним і штучним способом має велике санітарно-гігієнічне значення, сприяє підвищенню продуктивності праці, зниженню травматизму, поліпшенню якості продукції.