Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гігієнічна характеристика природного освітлення навчальних приміщень..doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
449.54 Кб
Скачать

4. Параметри які визначають природне освітлення: коефіцієнт природного освітлення, світловий коефіцієнт, кут падіння, кут отвору.

Світловий коефіцієнт (а) — відношення площі вікон (S вік) до площі підлоги приміщення (S підл).

Коефіцієнт заглиблення (Кз) - відношення глибини приміщення (відстань від вікна до протилежної стіни) до відстані від верхнього краю вікна до підлоги.

Кут падіння (₤) — характеризує величину кута світлового потоку, який проникає в приміщення на робоче місце. Чим більший кут падіння, тим краща освітленість.

Кут отвору (₤ 1) — кут, який утворений двома лініями: одною, проведеною від робочого місця до верхнього краю вікна (АВ), і другою, проведеною від робочого місця до верхнього краю протилежного будинку (ВК). Чим більший кут отвору, тим більша вірогідність інсоляції (освітлення) приміщення.

КПО - процентне відношення освітленості в певній точці приміщення (Еп) до освітленості під відкритим небом (Ео) в умовах розсіяного світла.

5. Вплив на освітленість забарвлення поверхонь навчальних приміщень, меблів.

Освітленість залежить від забарвлення оточуючих предметів. Коефіцієнт відбиття від поверхонь, забарвлених в білий колір - 0,8, світло-жовтий 0,6-0,7, жовтий - 0,4, сірий та зелений - 0,3, темно-синій - 0,1. Із збільшенням коефіцієнта відбиття освітленість приміщення зростає.

При виборі фарби для приміщення потрібно обов'язково враховувати його освітлення. При застосуванні ламп розжарення теплі кольори виглядають чистими, насиченими, а холодні — сірими і брудними. При використанні ртутних ламп теплі кольори сприймаються сірими. Найбільш правильна кольоропередача спостерігається при освітленні люмінесцентними лампами.

Для підвищення освітлення за рахунок відбитого світла стіни, стелі, підлоги фарбують у світлі тони: стелі — в білий колір, верхні частини стін — в сірий, голубий, нижні — в коричневий, сірий, синій, темно-зелений.

Одним з факторів, які впливають на безпеку праці, є раціональне фарбування приміщення і обладнання. Правильно підібрані кольори добре впливають на психіку працюючих, зменшують їх зорову і загальну втомлюваність. Всі оточуючі нас кольори поділяють на ахроматичні (білий, чорний, всі відтінки сірого) і хроматичні (всі решта кольорів і відтінків).

Обладнання, яке рухається, фарбують в червоний колір з жовтими чи чорними смужками. Верстаки в слюсарних майстернях фарбують в оранжевий, жовтий колір, захисні сітки — у світло-сірий, класні дошки — в коричневий чи темно-зелений, кришки парт і столів — в зелений, світло-сірий колір, основи столів і стільці — у світлі кольорові тони.

Хроматичні кольори характеризуються трьома величинами: кольоровим фоном, який визначається довжиною хвилі, яка вимірюється в нанометрах (нм = 10-9м), насиченістю (наближення кольору до чистого спектрального тону), яскравістю, яка оцінюється коефіцієнтом відбивання. Всі кольорові тони об'єднують в три групи (ділянки спектру): довгохвильові — від 760 до 590 нм (червоний, оранжевий); середньохвильові — від 590 до 500 нм (жовтий, зелений); короткохвильові — від 500 до 380 нм (голубий, синій, фіолетовий).

Кольори, які входять у довгохвильову ділянку спектру, викликають збудження, підвищену рухливість, але приводять до швидкого стомлювання. Кольори, які входять в короткохвильову ділянку, здійснюють заспокоюючу дію. Кольори, які входять у середньохвильову ділянку спектру, найбільш приємно впливають на стан людини, знижують втомлюваність. Крім того, червоний, оранжевий, жовтий кольори прийнято називати теплими кольорами (вони асоціюються з нагрітими тілами), а фіолетовий, синій, голубий і зелений кольори, які нагадують колір води, льоду, називають холодними.

Велике значення мас використання кольору дія залучення уваги людини до шкідливих джерел на виробництві. Сигнальними кольорами є червоний, жовтий, зелений: червоний колір сприймається як забороняючий, жовтий — для залучення уваги, зелений — для позначення безпеки, синій використовують в якості інформаційного.

Колір і безпека. У навколишньому світі важко перелічити різноманітність кольорових відтінків, а, проте, колір – це також відображення в наших відчуттях такої фізичної якості, як спектральний склад випромінювання. Кольоровідчуття – це суб'єктивний образ спектру випромінювання, тобто характеристика його частотних складових. Людина розрізняє близько 50 кольорових тонів. Рецепторами, що забезпечують кольоросприймання, є колбочки.

Відомо, що кольори по-різному діють на психіку людини, викликають певні емоції. Наприклад, оранжевий колір сприймається як гарячий, він бадьорить, стимулює до активної діяльності. Блакитний нагадує про воду. Він свіжий і прозорий, зменшує фізичну втому, заспокоює, регулює ритм серця. Червоний колір - гарячий, енергійний. Коричневий – теплий, заспокійливий, але здатний викликати похмурий настрій, а з сірим відтінком – насторожує, викликає занепокоєння. Жовтий - теплий, веселий колір, викликає хороший настрій. Зелений - заспокійливо діє на нервову систему. Білий – холодний. Сірий – діловий, сумовитий, здатний викликати апатію, нудьгу. Чорний – похмурий і важкий, різко знижує настрій.

Віконні рами і фрамуги фарбують у білий колір, бо він відбиває більше світла, ніж будь-який інший (80%). Стелю і стіни, залежно від характеру виконуваної роботи і призначення приміщень фарбують у білий і світлі кольори: голубий, жовтий (кремовий), зелений (салатовий).

Для конторських приміщень більш доцільним є колір кремовий, а для механічних майстерень – білий, світло-голубий. Для кімнат відпочинку – ніжно-бірюзовий, салатовий. Різне обладнання (холодильники, сушильні шафи, компресори) фарбують у світло-сірий і світло-зелений кольори, термічне обладнання - в алюмінієвий. У червоний колір фарбують елементи обладнання, щоб звернути увагу на існування небезпек або запобігання їм (кнопки "стоп", важелі виключення, внутрішня поверхня кожухів, огородження, електрошафи, трубопроводи гарячої води і пари, місткості з горючими речовинами тощо).

Жовтий колір застосовують для попередження про небезпеку і фарбують ним рухомі деталі обладнання, огородження рухомих деталей різних сільськогосподарських машин, кінці тросів волоків і сіток для розвантажування силосної маси з кузова транспортного засобу, балони зі світильним газом. Жовтий колір мають сигнальні лампи. У жовтий колір з чорними смугами фарбують рухомі частини навантажувачів і борти електрокарів.

Нормальний режим роботи машин і різного обладнання позначається зеленими лампами. Синій колір застосовують для фарбування вказівних символів і знаків.