Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інтелектуальна власність РГР.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

1. Відкриття папери.

У давнину китайці використовували для письма дерев'яні та бамбукові дощечки і шовк. Спосіб фіксації знань на дощечках був об'ємний і тому незручний (відомий факт, коли літератор династії Хань (206 р. до н.е. - 220 р. н.е.) Дуфань Шо написав для імператора статтю на трьох тисячах деревних стовбурів). А шовк, хоч і був прекрасним матеріалом длялисти, був занадто дорогим. Тому в справу йшли навіть найменші його обрізки, які давали і розтирали між камінням. Отриману кашку наливали на рівну поверхню і сушили під гнітом. Це була ще не папір в строгому сенсі слова, але вже крок до її виготовлення. Подібну технологію використовували і східні туркмени для виготовлення найтоншого повсті. Для цього вони розпускали у воді невеликі шматочки вовняної нитки. Їх потім відловлювали ситом, відкидаючи на спеціальний прес, віджимають і сушили.

До 3 ст. до н.е. китайці замінили вовна і шовк дешевшим ідоступним матеріалом - рослинними волокнами, використовуючи для цього товчену кору тутового дерева і стебла бамбука. Вийшов абсолютно новий матеріал-папір. Офіційною ж датою "появи" папери в Китаї вважається 105 р. до н.е., коли чиновник Цай Лунь зробив офіційний доповідь імператорові про існування такої технології.

Висушені листки спресованого волокнистого матеріалу виявилися прекрасним матеріалом для письма. Імператор Хен Сюай навіть видав спеціальний указ, що забороняє писати на дереві і що пропонує використовувати для письматільки папір.

У VI-VII столітті н.е. в Китаї вже мали обігу паперові гроші Фей-Тянь ( "літаючі монети"). Ймовірно, це були перші паперові гроші в історії людства. У VI столітті н.е. в Китаї вже виготовляють справжні паперові книги.

Китайці зберігали секрет виготовлення паперу, технологію її виробництва було заборонено вивозити за кордон. Однак, згідно з легендою,на початку VII ст. н.е. мандрівний буддійський монах Дан Хо, про який сучасники говорили, що він був "багатий знаннями і вмів робити папір і туш ", добирається до Японії, де розкриває секрет бумагоделія. Сталося це, як стверджують "Японські хроніки" ( "Ніхонгі") у 610 році. А через століття японці вже виробляють свою власну папір, який за якістю переверщує китайську.

Спочатку папір в Японії отримували з коконів шовкопряда. Їх варили, розкладали на циновку, промивали у річковій воді, перетирали воднорідну масу, яку після зціджування води сушили. Верхній шар, або шовкову вату, видаляли, а на циновці залишався тонкий волокнистий шар, який після висушування перетворювався на аркуш паперу.

Незабаром дорога сировина замінили більш дешевим - тими ж стеблами бамбука, корою, коноплями, ганчір'ям. З'являється багато дрібних майстерень, що виробляють папір. Перша велика паперова фабрика в Токіо виникла в 1870 р. На той час в країні було вже більше 35 тисяч майстерень, де папір виготовляли вручну.

Старовинна технологія виробництва паперу зберігається в Японії і до сьогоднішнього дня. Майстрам, який узяв таємницями давніх ремесел, присвоюється звання "живе скарб" і виділяється значна стипендія. Разом з найбільшими фабриками, що виробляють щоденно кілометри папери в рулонах, працюють маленькі майстерні, де виробляють вручну окремі дорогі аркуші паперу "ваші". Цей папір дуже міцна – вона витримує кілька тисяч згинів. На папері "ваші" після закінчення першої світової війни був підписаний Версальський договір про мир.