Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інтелектуальна власність РГР.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

2. Виникнення орігамі.

В давнину Китаї папір використовували самим різним чином, в т.ч.і в релігійних обрядах. Проте пізніше з ощадливості реальні речі померлого були замінені спеціальними смужками паперу, на яких писалися лише їх назви (подібні смужки паперу з надрукованими побажаннями процвітання і щастя в наші дні можна придбати в дріб'язкових крамницях Китаю). З паперу ж виготовлялися та різноманітні корисні в побуті речі, на зразок знаменитих підвісних ліхтариків. При їх виготовленні використовувався і прийом складання. Однак складання фігурок з квадратних аркушів паперу не отримало в Китаї такого ж потужного розвитку, як у Японії. Ймовірно, це пояснюється тим, що японці використовували папір не тільки для письма, виробництва ширм, парасольок, вікон і навіть одягу, а й для наочної демонстрації деяких світоглядних ідей філософії дзен-буддизму.

Буддисти були першими, хто звернув увагу на дрібниця і знищив поділ світу на високе і низьке (на відміну від західного зосередження на загальні закони, пристрасті до великого, що приводить до поділу мистецтв нависокі і низькі, занять на важливі і не дуже). Вони звернули свою увагу на все, що не міцно, на мить, на найменшу трохи, з чудовою метою. Щоб зловити в ній, в дрібниці, дихання вічності, бо у світі все пов'язане з усім.

Буддизм взагалі шукав істину в багатьох напрямках, і кожен прийняв його народ знаходив свій особливий шлях до неї. Говорячи про шлях в буддійському розумінні, варто підкреслити, що різні шляхи до Істини в ньому не конкурували між собою, а скоріше доповнювали один одного, тому що всі вели вєдиному напрямку - до єдиної і неподільної Істини. У цьому сенсі Схід незнав релігійного фанатизму Європи.

Японські буддисти розробили вражаючої сили способи, що дозволяють побачити Істину. Вони відкрили найвірніший її ознака: вроду. Японський гілка буддизму пішла шляхом непомітного, обрала красу показником істини. На цьому шляху японці відкрили красу не довговічності, простих речей, нальоту часу на речі.

Ось чому орігамі не народилося, наприклад, в Китаї, де також був розквіт дзен-(кит. Чань) буддизму. Взагалі ж красу, приховану в речах, японці відкрили в IX-XII століттях, у епоху Хейан (794-1185 рр.) і навіть позначили особливим поняттям "моно-но - аварії ". Це відкриття йде від синто, віри в те, що кожна річ, кожне явище, навіть слова, містять в собі ками - божество. Синтоїзм, взагалі, дуже схожий на наше язичництво. Для синтоїстів ками живе, поселяється особливо охоче у всьому, що незвично. Наприклад, в папері. Взагаліроль папери в синто дуже велика, і виробів з неї надається езотеричнийсенс.

У періоди Камакура (1185 - 1333 рр..) і Муроматі (1333 - 1573 рр..)орігамі виходить за межі храмів і досягає імператорського двору. Аристократія і придворні повинні були володіти певними навичками та в мистецтві складання. Записки, складені у формі метелика, журавля, квітки або абстрактної геометричної фігури були символом дружби чи доброго побажання для коханої людини. Серед них і японський журавлик (цуру) - традиційний японський символ щастя і довголіття.

Ними вдавалося часом виразити більше уваги, любові, чим це можна було зробити словами. Уміння складати стало одним з ознак гарної освіти і вишуканих манер. Різнізнатні родини використовували фігурки орігамі як герб і печатку. Придворна дама Мурасакі Сікібу, що жила в XI ст, згадує в своїй книзі "Гандзі моногатарі "(" Повість про блискучого принца Гандзі ") про різновиди орігамі -мистецтві складання листів, коли сам лист перетворювалося на хитромудрийконверт з прикрасою.

У періоди Адзуті - Момояна (1573 - 1603 рр..) і Едо (1603 - 1867 рр..)орігамі з церемоніального мистецтва перетворилося на популярний проведення часу. Тоді папір перестали бути предметом розкоші і орігамі почало поширюватися і серед простого народу. Саме тоді, триста - чотириста років тому, винаходиться ряд нових фігурок, які пізніше стають класичними.

Мистецтво в Японії стало традицією, що передається з покоління в покоління восновному по жіночій лінії. Історики орігамі стверджують, що за манерою складання та набору фігурок можна було визначити провінцію Японії, в якій виросла і навчалася дівчина.

Отже, до появи орігамі причетний синтоїзм, який звернув увагу буддистів на таємницю аркуша паперу. Важливим виявилося також і подібність звучання японських слів "папір" і "божество" - "камі". В уявленнях японців виникла певний містичний зв'язок між релігійними ритуалами і виробами з складеної папери. Не випадково перші орігамі з'являються в синтоїстських храмах. Один з ритуалів з їх використанням полягав у виготовленні невеликих паперових коробочок Санбім, які наповнювали шматочками риби і овочів, підносячи їх як жертвоприношень богам.