Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія-відповіді.doc
Скачиваний:
359
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
657.92 Кб
Скачать

34. Окресліть основні філософські ідеї Ніцше. Чим момна пояснити їх неоднозначну оцінку?(у чому суть "Переоцінки всіх цінностей" у філософії ф.Ніцше.

Вчення Ф.Ніцше про "надлюдину")

Ніцше Фрідріх (1844-1900) .Претерпел еволюцію від романтичної естетизації досвіду культури через "переоцінку всіх цінностей" і критику європейського нігілізму до всеосяжної концепції волюнтаризму. Основні положення:

1) ті, що все існує є воля до влади і могутності;

2) перспективизм --- сам мир є безліч картин миру (перспектив), що борються один з одним, витікаючих з центрів влади(сили).

Супротівник зіставлення дійсному миру миру емпіричного.У основі моралі він бачить бажання (часто, несвідоме) фізіологічно слабких індивідів панувати над сильними і здоровими. Апеляція до розуму і правди є заміна фізичного насильства, спосіб однієї волі домінувати над іншою. У тому ж сенсі значуща і будь-яка раціональна аргументація. У будь-якій фил полеміці мова йде не про пошук істини, а про жизнеутверждении однієї сторони за рахунок протиборчої. Аналогічно наука, цінності. все це суть суб'єктивні інтерпретації зовнішнього світу, за якими коштує мета зберігати якісь форми життя..

Пов'язує критику метафізики з критикою її мови.Підкреслення несумірність категоріальної схеми опису миру реальному положенню справ, звідси нездатність мови, отже і мислення

представити які-небудь знання незалежно від мови або мислення. Переконання у фальсифікуючій природі мови і мислення приводити його до думання про домінуючу роль дії і волі. Всі загальні і необхідні істини і тд. всього лише вдалі знахідки в боротьбі за життя і влада, в теж годину він не зовсім довільні, оскільки визначаються органічними рисом людини як вигляду і його ресурсами, причому сморід постійні. Всякі поняття визначені корисністю в рамках трансцендентального життєвого процесу.

Вводитися поняття "Родового суб'єкта", цілі і інтереси якого приховані від окремого індивідуума. Для нього забобони розуму і форми життя є апріорними і примусовими, він не може не слідувати їм. Звідси фаталистическая ідея про вічне повернення одних і тихий же помилок, воєн ілюзій, Протістоїть цьому ідея надлюдини, необхідність( у тч і через виховання і через селекцію) подолання властивостей людської природи, наприклад, структури чуттєвості.

  1. Чому філософську позицію Ніцше називаютЬ імморалізмом? Чим імморалізм відрізняється від аморалізму? (Ніцше: ідеї "філософії життя". Ф.Ніцше та ніцшеанство.)

Ф.Ніцше наголошував на тому, що власне воля являє собою "волю до волі", тобто поривання до простого самовиявлення у будь-який спосіб. Воля виявляє собі насамперед через життя. Жіття для Ф.Ніцше постає першою і єдиною реальністю. Все інше, про що мі ведемо розмову -Всесвіт, природа, почуття та ін., - вусі це є лише елементами життя. Оськільки життям рухає волевиявлення, у ньому панує боротьба за виживання. Звічайно, у ній перемагає сильніший. Завдяки такій перемозі життя може зміцнюватись. Слабким людям не слід ні співчувати, ні допомагати, бо підтримка слабких веде до виснаження і виродження життя: "До цього годині, - наголошував Ніцше, - вчили доброчинності, самозречення, співчуття, учили навіть відкиданню життя. Вусі це є цінності виснажених... "

# Ф. Ніцше протиставляє силу життя культурним нормам й цінностям, вважаючи, що саме людська слабкість і незахищеність спричинила виникнення культури як системи штучних засобів виживання. Мораль - це засіб боротьби слабких проти сильних. Жіття не підлягає моральним оцінкам, бо воно слише таким, яким вономоже бути: "Людіна, якою вона повинна бути, - це звучить для нас настільки ж безглуздо, як і "дерево, яким воно повинне бути".

Свою позицію Ф. Ніцше позначає не як "аморалізм " (неморальність), а як "імморалізм ("(позаморальшсть). Мораль, на думання Ніцше, тримається на авторитеті та залякуванні але "Бог помер "тому, що він не втручається у життя для його зміцнення. Ті ж, що посилаються на Бога, підтримують слабкість і виродження, а не силу життя. Якщо ж людина відчуває у собі "голос крові", вона повинна не звертати увагу на мораль, статі "по тій бік добра і зла " й піднести собі саму на надлюдський рівень. Здатна на таке людина стає "надлюдиною ", і тільки вона може бути справжнім виявленням сили життя.

Очевидно, щоФ. Ніцшетакожпостаєпротирозумуякзасобуорганізаціїлюдськогожиття,вважаючиостаннєсліпоюсилою ісамовладноюсутністю. Але,заперечуючиФ.Ніцше,слідсказати,щолюдськебуттянезводитьсядожиттялюдськогоорганізму; у духовномусвітідіютьіншізакони,ніжуматеріально-фізичному. Якщо вматеріальномусвітіпануютьзаконимасийсили, то в духовному -прагненнясамовдосконаленняіприйняттябудь-чогозучастюрозуму,тобточерезрозуміння. Неважко також усвідомити й ті, чому деякі ідеї Ф.Ніцше булі схвально оцінені фашизмом.

Водночас у цінуванні людської індивідуальності можна побачити і гуманістичні акценти філософії Ф. Ніцше. Тому серед послідовників Ф. Ніцше (ніцшеанців) виділяються два напрями:

| радикальні ніцшеанці виводять на перший план у спадщині Ніцше ідеї першого має рацію сили життя, має рацію насильства, надлюдини, виходу за межі моралі; радикальні ніцшеанці булі схильні зближати свого ідейного наставника з фашизмом і навіть расизмом;

| передставники гуманістичного ніцшеанства вважають, що Ф. Ніцше виступав насамперед проти будь-яких обмежень людини, звільняв людину від нежиттєвих догм та забобонів, закликає Ті покладатися на власну волю, бути непохитною у виконанні життєвої мети. Цікаво відзначити,щосередпредставниківгуманістичногоніцшеанствабулівідомівидатніписьменникиТ. Манн, До. Гамсун, упевнийгодина - М.Горький.

Слід також відзначити, що у другій половиш XIX ст. основи некласичної філософії досить успішно розвивалися у межах неокантіанства та неогегельянства.

Соседние файлы в предмете Философия