Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Науково-дослідницька робота.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
8.49 Mб
Скачать

2.5. Кактусові (Cactaceae)

Щ

Рис.2.5 Кактусові (Cactaceae)

Фото автора

е одна група корисних фітонцидних рослин — кактуси, (рис. 3.5) особливо з довгими голками. Ці рослини не тільки вбивають мікроби, але і знижують шкідливу іонізацію повітря, захищаючи нас від електромагнітного випромінювання. Краще місце для цих квітів — поблизу телевізора і моніторів комп’ютерів.[4] Для нормального зростання їм необхідно багато тепла і світло. За Воронцовим В.В.[3] кактусові —родина сукулентних рослин ряду гвоздикоцвітих (Caryophyllales). Вони поширені у пустелях і вирощуються як декоративні, зокрема кімнатні, та харчові рослини. Завдяки довгому корінню та товстим стеблам кактуси збирають вологу і здатні переживати великі посухи.

Слово «кактус» походить від грецького Κακτος, яке в класичній грецькій мові використовувалося для позначення одного з видів реп’яху. Карл Лінней ввів це слово в якості імені роду Cactus в 1737 у своїй ранній роботі Hortus Cliffirtianus, швидше за все як скорочення від слова мелокактус, яке у той час широко використовувалося для позначення цих рослин. Сьогодні це слово в ботаніці використовується як назва родини Cactaceae — Кактусові.

Найефективнішими очисниками повітря є драцена, плющ і фікус.

2.6. Драцена (Dracaena marginata Lam.)

Р

Рис.2.6 Драцена

(Dracaena marginata Lam. )

Фото автора

ослина родини Агавові – Agavaceae. Драцена (рис. 3.6) добре поглинає суміші формальдегіду, бензолу та трихлоретилену.[2] Останнім часом драцена стала не тільки декоративною, але й технічною культурою. З неї добувають смолу, яскраво-червоного кольору, яку називають «драконовою кров’ю», а саму рослину – «драконовою» . З волокон листя, яке має властивість щетини і кінського волосу, роблять щітки. На острові Сокора росте драцена кіноварно-червона, червоний сік якої використовують як лак для покриттів металів.

Висновки до другого розділу

Щоб краще почуватися, добре вчитися та рідко хворіти, треба правильно підібрати кімнатні рослини. Необхідно вирощувати ті з них, які крім естетичної насолоди приносять і неабияку користь: поглинають токсичні сполуки з повітря (формальдегід, толуол, бензол, трихлоретилен, ацетон та аміак) та виділяють кисень і фітонциди. Такими кімнатними рослинами є: фікус, хлорофітум, плющ, драцена, традесканція, папороті, дифенбахія і кімнатний виноград (цисус).

Розділ 3 Використання кімнатних рослин для зниження рівня забрудненості повітря в шкільних приміщеннях

Оскільки, в умовах школи повторити дослід працівників НАСА неможливо, ми в своїй роботі провели досліди з вивчення впливу кімнатної рослини – пеларгонії на зниження рівня забрудненості повітря в шкільних приміщеннях. Для експерименту було обрано приміщення біологічного кабінету (площею м2).

Початок досліду: приміщення до початку навчання (повна відсутність кімнатних рослин протягом літніх канікул). Здійснюють посів повітря на чашки Петрі з середовищами сабуро, жовчно-сольового агару та кров’яного агару. ……………… чашки перевертають догори дном і ставлять у термостат при тем­пературі 35 − 37 °С на три доби. Підраховують кількість колоній на кожному середовищі. Результат, який ми отримали (табл.3.1)

Таблиця 3.1