Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мпн.docx
Скачиваний:
143
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
81.14 Кб
Скачать

Тема 1. Дизайн костюма як вид художньої творчості. Основні поняття і термінологія в проектуванні костюма. Функції костюма та моди

Функції дизайну, основні тенденції його розвитку на сучасному етапі. Основні поняття і термінологія: одяг, костюм, мода, стиль, комплект, ансамбль, колекція, композиція. Костюм в системі моди і культури. Костюм як вид комунікації та інформації.

Тема 2. Фігура людини як об'єкт проектування. Силует і форма костюма. Структура форми в костюмі

Пропорції фігури людини. Базові типи статури. Силует, форма одягу: геометричний вид, маса, розмір, поверхню форми, пластика фігури. Структура базової форми.

Тема 3. Засоби гармонізації костюма

Співмірність, узгодженість, підпорядкованість, пропорціональність, ритміка, пластика. Контраст, нюанс, тотожність. Масштаб, масштабність. Симетрія, асиметрія. Статика, динаміка. Композиційний центр.

Тема 4. Зорові ілюзії

Ілюзії: ліній і форм; заповненого проміжку; супідрядності частин форми; поступових переходів елементів форми; контрасту і підстригання; незамкнутого контуру; уваги, акцентів і домінант; похилих ліній; маси в одязі; кольору, малюнка і фактури тканини.

Тема 5. Методи проектування костюма

Комбінаторика. Трансформація. Кінетізм. Модульне проектування.

Тема 6. Образно-асоціативний підхід до проектування костюма. Методи творчості. Створення художнього образу

Методи: інверсії, аналогії, асоціації, емпатії, фантазії, нових комбінацій, морфологічного аналізу. Етапи створення художнього образу.

Тема 7. Проектування одиничних виробів, комплектів, ансамблів костюма.

Системи організації елементів костюма: сімейство, гарнітур, комплект, ансамбль, туалет.

Тема 8. Проектування колекції одягу.

Типи колекцій одягу. Етапи розробки колекції. Особливості проектування колекцій різних типів. Фактори гармонізації та структура колекції.