Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
на допомогу практиканту .doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
93.18 Кб
Скачать

На допомогу студенту – практиканту гнпу імені Олександра Довженка

Студенти-заочники всіх строків навчання, що працюють за обраною спеціальністю – вчителями І-ІІІ (IV) класів чи відповідно вчителями біології, української мови і літератури, трудового навчання – при пред`явленні ксерокопії запису про це в трудовій книжці та характеристики з місця роботи від проходження педагогічної практики звільняються.

Студенти повинні провести уроки трудового навчання та урок креслення, предметний позакласний захід, виховний захід, працювати класним керівником певного класу, вивчати учня та написати на нього характеристику з додатками (методики досліджень та результати досліджень).

Розроблений практикантом план-конспект уроку, позакласного заходу підписується вчителем. За проведене заняття виставляється диференційована оцінка.

Заліковий виховний захід практиканта як майбутнього класовода (класного керівника) – ранок, вечір, етична бесіда, вікторина, усний журнал, вечорниці, урок милування природою, диспут, клубне заняття, веселі старти, свято і т.п. – може бути класного чи загальношкільного масштабу. Він оцінюється керівником класу чи організатором позакласної роботи в школі.

Після закінчення педпрактики, але не пізніше, ніж через 10 днів, студент надсилає на кафедру педагогіки в спеціально оформленій папці таку звітну документацію:

  1. Індивідуальний план навчально-виховної роботи на педпрактиці.

  2. Конспекти залікових уроків та залікового позакласного заходу з навчального предмета.

  3. Конспект залікового виховного заходу.

  4. Щоденник психолого-педагогічних спостережень на педагогічній практиці.

  5. Текстовий звіт про педпрактику.

  6. Характеристику роботи студента-практиканта, підписану вчителем, класним керівником та директором школи. В ній вказується рекомендована педрадою школи чи фаховим методоб`єднанням диференційована оцінка за педпрактику. Підписи завіряються печаткою школи.

Методичні вказівки щодо ведення документації з педпрактики.

Документацію з педпрактики студент оформляє таким чином:

ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ПЛАН

навчально-виховної роботи студента-заочника _____________

групи ____ курсу, факультету ____________________________

Глухівського національного педагогічного

університету імені Олександра Довженка

(прізвище, ім`я, по-батькові)

на педпрактиці в ____ школі І-ІІІ ступеня № __ з ___ по ___ 2011 р.

Індивідуальний план навчально-виховної роботи ведеться в окремому зошиті ( або стандартних аркушах) на розгорнутих аркушах за схемою:

Дата,

день

тижня

Навчальна та методична робота

Відмітка про виконання

Виховна робота

Відмітка про виконання

Робота над псих.-пед. характеристикою особистості учня (класу)

Відмітка про виконання

24.01.

2010 р.

Понеділок

В графі “Навчальна робота” студент-практикант планує відвідування та аналіз уроків вчителів, інших студентів-практикантів, проведення уроків у своєму класі, додаткові заняття з відстаючими учнями, перевірку зошитів, виготовлення наочності, роботу предметних гуртків, відвідання самопідготовки в ГПД, екскурсії з навчальною метою, різноманітні види і форми позакласної роботи по предметах, підготовку доповідей на методоб`єднання вчителів, консультації, бесіди для батьків з питань допомоги учням в організації їх навчання вдома і т.п.

В графі “Виховна робота” студент планує колективну й індивідуальну виховну роботу з учнями в усій її різноманітності форм і методів (бесіди, розповіді, культпоходи, робота клубів, ігри, ранки, свята, конкурси, змагання, вікторини, олімпіади, читання, політінформації, гурткові заняття і т.д.), роботу з батьками з питань виховання дітей в сім`ї. При цьому слід вказувати свою функцію: провести, організувати чи допомогти провести, порадити, проконтролювати, нагадати і т.п.

В графі “Робота над психолого-педагогічною характеристикою на учня (класу) студент планує відповідно поданій схемі написання характеристики щоденну роботу по збору матеріалу для цього документу: ознайомлення з особовими справами учнів, спостереження за ними, проведення досліджень методом бесіди, проведення експериментів , анкетування та застосування спеціальних методик для виявлення мотивів діяльності, інтересів, характерологічних якостей дітей, взаємовідносин в колективі, рівня розвитку пізнавальних процесів, дієвості почуттів і т.п.

Наприклад:

Дата, день тижня

Навчальна та методична робота

Відмітка про виконання

Виховна робота

Відмітка про виконання

Робота над псих.-пед. характеристикою особистості учня (класу)

24.01.2010 р.

Понеділок

  1. Спостереження і аналіз уроків вчителя.

  2. Провести пробний урок з математики по темі: “Ділення багатоцифрових чисел на одноцифрові”.

  3. Допомогти вчителеві у перевірці зошитів.

  4. Ознайомитись з планом роботи методоб`єднання вчителів І-ІІІ класів.

В.

  1. Провести етичну бесіду “Будь ввічливим!”.

  2. Допомагати ігровикам в організації відпочинку дітей на великій перерві.

В.

В.

  1. Провести анкетування для виявлення особливостей пізнавальних інтересів Кравченко Т.

ЩОДЕННИК

психолого-педагогічних спостережень студентки-заочниці ___ групи ___ курсу ________________________________________ факультету Глухівського національного педагогічного

університету імені Олександра Довженка

(прізвище, ім`я, по-батькові)

на педпрактиці в ___ класі __________ школи з ___ по ___ 2011 р.

Щоденник необхідно розглядати як своєрідний педагогічний документ. Щоденні записи – не проста фіксація фактів, облік проведеної роботи, а стислий чи повний, комплексний чи аспектний аналіз фактів і подій в класі, в учительському колективі, в сім`ї учнів, їх оцінка відповідно до закономірностей педагогічного процесу та розвитку людського суспільства, педагогічні роздуми про бачене і пережите під час педагогічної практики.

На перших сторінках щоденника записуються дані про школу, прізвища, ім`я, по-батькові директора школи, завуча, організатора позакласної роботи, психолога, педагога-організатора, вчителя-класовода (вчителя та класного керівника), вихователя ГПД, вчителів-предметників, які працюють з класом, вказується проблема, над якою працює школа. Фіксується розклад дзвінків в школі, уроків у своєму класі та уроків з фахового предмета в класах, де їх доведеться проводити, зображається схема розміщення учнів у класі, в алфавітному списку учнів класу вказуються їх громадські доручення та гуртки, студії, спортивні секції, які діти відвідують.

Перебування в школі, виконання всіх видів роботи відповідно індивідуального плану і додаткових вказівок керівників практики та працівників школи записується в довільній формі в щоденник в той же день в основному розділі “Щоденні спостереження та їх психолого-педагогічний аналіз”. Це може бути відображення змісту бесіди з директором школи, класним керівником, вчителем, учнями, їхніми батьками, враження від спілкування, висновки зроблені практикантом, аналіз ситуації, що склалась, пропозиції щодо виходу з неї, можливі варіанти наступних дій, запис фрагменту уроку чи повна детальна фіксація всього його ходу – протокол. Аналізуючи уроки вчителя, виховні заходи, проведені в класі, слід зосередити увагу на доцільності, оптимальності вибору засобів впливу на дітей, повноті використання розвивальних можливостей заняття, сутності оригінальних прийомів, використаних педагогом, недоліках, труднощах, ускладненнях, що виникли, їх причинах і шляхах переборення. Обов`язковий елемент – самокритичний аналіз і об`єктивна оцінка своєї роботи.

Записи в щоденнику можуть стосуватись також методичної роботи в школі, підготовки і проведення виховних справ учнів, різноманітних явищ шкільного життя, аналізу шкільної документації, організації та проведення практики і т.п. Тут же фіксуються спостереження за учнем, формуванням класного колективу, взаємин і самоуправління в ньому, результати проведеного дослідження їх розвитку. Цей матеріал доцільно виділяти (підкреслювати чи роботи ще якісь інші спеціальні помітки) для зручності використання при складанні психолого-педагогічної характеристики.

Дата

Зміст роботи

Аналіз роботи

1.

01.12

Познайомилася з адміністрацією школи.

Враження приємне, директор розказала про матеріально – технічну та кадрову базу школи.

Серед щоденних записів по ходу практики чи на останніх сторінках щоденника студент повинен зробити повний аналіз одного з уроків після запису його протоколу, виховного заходу, проведеного класним керівником чи іншим працівником школи, студентом-практикантом з іншого класу за поданими нижче схемами.

СХЕМА