Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Змістовий модуль 2.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
307.2 Кб
Скачать
  1. Стадії розвитку пухлин.

I стадія характеризується наявністю пухлини невеликих розмірів, без захоплення реґіонарних лімфатичних вузлів і без проростання глибоколежачих тканин.

У II стадії пухлина чітко визначається, але ще не виходить за межі ураженого органу. Можуть бути одиничні метастази в реґіонарні лімфатичні вузли. У III стадії пухлина виходить за межі ураженого органу і проростає довколишню тканину. Є множинні метастази в реґіонарні лімфатичні вузли. У IV стадії спостерігаються множинні віддалені метастази не тільки в лімфатичні вузли, але також в органи і тканини з кахексією. В останніх двох стадіях радикальне лікування не проводиться.

  1. Метастазування та рецидивування.

Розрізняють такі шляхи метастазування злоякісних пухлин: лімфогенний, гематогенний і змішаний.

Лімфогенний шлях- коли пухлинні клітини, проникнувши в лімфатичну судину, з током лімфи переносяться в найближчі (реґіонарні) або віддалені лімфатичні вузли. Злоякісні пухлини внутрішніх органів: стравоходу, шлунка, товстої кишки, гортані, шийки матки - часто метастазують цим шляхом у лімфатичні вузли.

Гематогенний шлях- коли пухлинні клітини, проникаючи в кровоносну судину, з током крові переносяться в інші органи (легені, печінка, кістки скелета і т. д.). Злоякісні пухлини лімфатичної та кровотворної тканини, саркома, гіпернефрома, хоріонепітеліома метастазують цим шляхом.

Змішаний шлях - більшість злоякісних пухлин: молочної залози, щитовидної залози, легенів, бронхів і яєчників - здатні метастазувати як лімфогенним, так і гематогенним шляхом в однаковій мірі.

Рецидив злоякісної пухлини- це відновлення злоякісного росту на попередньому місці з решти після лікування пухлинних клітин. Рецидиви злоякісної пухлини виникають із окремих, навіть поодиноких пухлинних клітин, не видалених під час операції або не зруйнованих при променевій терапії. Певною мірою вони свідчать про недосконалість проводилося радикального лікування, але не завжди, тому що зростання злоякісної пухлини в рідкісних випадках починається з декількох первинних осередків, розташованих в різних відділах одного органа (первинна множинність). При візуальних локалізаціях це здійснюється оглядом, іноді за допомогою лупи, пальцевим дослідженням, діагностичною пункцією підозрілої ділянки або дослідженням відбитка. При внутрішніх локалізаціях роблять лабораторне, рентгенологічне і ендоскопічне дослідження. Сучасні фіброендоскопічні апарати дозволяють оглянути всю слизову оболонку шлунка, товстої кишки, взяти з підозрілої ділянки мазок для цитологічного дослідження або шматочок тканини для гістологічного вивчення.

  1. Класифікація пухлин по системі tnm.

Термін "стадія" означає ступінь поширення пухлини на момент її розпізнавання. Він включає в себе місцеве поширення пухлини, реґіонарне і віддалене метастазування.

Для більшості пухлин застосовується міжнародна класифікація за системою TNM.

Т первинна пухлина. То - первинна пухлина не визначається. T.s - преінвазивна карцинома (cancer in situ). Tt - пухлина до 2см у найбільшому вимірі, не поширюється на суміжні тканини. Т2 - пухлина до 5см у найбільшому вимірі або пухлина середніх розмірів, незначно поширюється на суміжні тканини. Т3 - пухлина понад 5см у найбільшому вимірі з поширенням на навколишні тканини. Т4 - пухлина, яка проростає суміжні структури або шкіру, малорухома.

N реґіонарні лімфатичні вузли. No - ознак ураження лімфатичних вузлів немає. Nt - метастази у поодинокі (1-3) гомолатеральні рухомі лімфатичні вузли. N2 - метастази в реґіонарні лімфатичні вузли, фіксовані поміж собою (пакет) і навколишніми структурами. N3 - ураження метастазами більш віддалених груп лімфатичних вузлів. N - не досить даних для оцінки реґіонарних лімфатичних вузлів.

М - віддалені метастази. М: - наявні віддалені метастази. Мф - ознаки віддалених метастазів відсутні. Мх - не досить даних для визначення віддалених метастазів.

Лише перші дві стадії (Т1 і Т2) умовно можна трактувати як ранні, дві останні (Т3 і Т4) - пізні.

Патогістологічне дослідження пухлини є основним і остаточним критерієм визначення стадії та інших морфо-функціональних характеристик пухлини. В таких випадках перед кожною буквою абревіатури TNM ставиться мала латинська буква "р" (рТ, pN, pM).

Ступінь злоякісності (диференціювання).

Диференційовані пухлини нагадують нормальну тканину, із якої вони походять. Низькодиференційовані пухлини втрачають нормальну вихідну структуру і визначити належність пухлини до певного органа дуже важко або неможливо.

Розрізняють чотири ступені диференціації: Gl - високий ступінь диференціації. G2 - середній ступінь диференціації. G3 - низький ступінь диференціації. G4 - недиференційована пухлина.