Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Змістовий модуль 2.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
307.2 Кб
Скачать
  1. Симптоми та діагностика пухлин.

Симптомиваріюють залежно від місця розташування пухлини. Біль зазвичай виникає тільки на пізніх стадіях. На ранніх стадіях пухлина часто не викликає ніяких неприємних відчуттів. Деякі часто зустрічаються симптоми включають в себе:

- місцеві симптоми: незвичайна припухлість або ущільнення (часто найбільш ранній симптом); кровотеча; запалення; жовтяниця.      - симптоми метастазів: збільшення лімфатичних вузлів; кашель, можливо з кров'ю; збільшення печінки; біль у кістках, переломи кісток; неврологічні симптоми.      - загальні симптоми: кахексія (втрата ваги, втрата апетиту, виснаження), імунопатологічний стан, гіпергідроз, анемія.

Діагностика пухлин: збір анамнезу; огляд; пальпація; УЗД-діагностика; пункція, біопсія та гістологія тканин; рентгеноскопія; цитологічне дослідження відбитка з поверхні пухлини; комп’ютерна томографія; діагностична лапаратомія, ендоскопія; біохімічні дослідження (крові, січі, лімфи)

  1. Лікування пухлин: консервативне, оперативне, імунотерапія, профілактичні заходи.

В даний час застосовуються наступні види лікування:

   Видалення пухлини. Оскільки пухлинні клітини можуть зустрічатися і поза пухлини, її видаляють із запасом. Наприклад, при раку молочної залози зазвичай видаляють всю молочну залозу, а також реґіонарні лімфовузли. Якщо все ж пухлинні клітини є поза віддаленого органу або його частини, операція не заважає їм утворити метастази і після видалення первинної пухлини ріст метастазів прискорюється. Хірургічне видалення пухлини може бути здійснено (з дотриманням правил абластики та антибластики) як за допомогою традиційного холодного інструментарію (скальпель), так і з застосуванням нових інструментів (лазер, радіочастотний ніж, ультразвуковий скальпель та ін.) Лазерний промінь, в порівнянні із звичайним скальпелем, зменшує кровотечу під час операції, знищує пухлинні клітини в рані, забезпечує краще загоєння рани в післяопераційному періоді.      Хіміотерапія.Використовуються ліки, спрямовані проти швидко діляться клітин. Ліки можуть пригнічувати дуплікацію ДНК, заважати розділенню клітинної оболонки на дві і т. д. Однак, крім пухлинних клітин, в організмі інтенсивно і швидко діляться і багато здорових, наприклад, клітини епітелію шлунка. Їх теж ушкоджує хіміотерапія. Тому хіміотерапія призводить до тяжких побічних ефектів. Після припинення хіміотерапії здорові клітини відновлюються

Радіотерапія. Опромінення вбиває злоякісні клітини, пошкоджуючи їх генетичний матеріал, в той час як здорові клітини зазнають меншої шкоди. Для опромінення використовують гамма-випромінювання (короткохвильові фотони, вони проникають на будь-яку глибину), нейтрони (проникають тільки на обмежену глибину) і електрони (проникають на дуже невелику глибину; використовуються для лікування злоякісних пухлин шкіри та підшкірних клітин). 

Кріотерапія. 

Фотодинамічна терапія препаратами, які можуть руйнувати клітини злоякісної пухлини під впливом світлового потоку певної довжини хвилі (фотог, «фотодітазін», Радахлорін, Фотосенса, аласенс, фотолон та ін.)      Гормональна терапія. Клітини злоякісних пухлин деяких органів реагують на гормони, що і використовується. Так, при раку простати використовують жіночий гормон естроген, при раку молочної залози - ліки, що пригнічують дію естрогену, глюкокортикоїди - при лімфомах. Гормональна терапія є паліативним лікуванням: сама по собі вона не може знищити пухлину, але може продовжити життя або поліпшити шанси на лікування в поєднанні з іншими методами. Як паліативне лікування, вона ефективна: при деяких видах злоякісних пухлин вона продовжує життя на 3-5 років.Імунотерапія.Імунна система прагне знищити пухлину. Однак вона в силу ряду причин часто не в змозі це зробити. Імунотерапія допомагає імунній системі боротися з пухлиною, змушуючи її атакувати пухлина ефективніше або роблячи пухлину більш чутливою. Іноді для цього використовується інтерферон. Введення суспензії аутогенних папілом є ефективним при лікуванні деяких форм новоутворень.

 Комбіноване лікування. Кожен з методів лікування окремо (крім паліативного) може знищити злоякісну пухлину, але не у всіх випадках. Для підвищення результативності лікування часто використовують комбінацію двох і більше методів.

При лікуванні папілом у великої рогатої худоби ефективним є внутрішньовенне введення 0,5%-ного розчину новокаїну в дозі 0,5мл на 1кг живої ваги тіла, за схемою 1-3-5-7-9-11 день. Місцево мазь Папіломацид, мазь проти Бородавок, складна емульсія (100мл тривітаміну, 20гр саліцилової кислоти, 2-3гр ментолу, 2-3гр анестезину), дані мазі наносять на папіломи після кожного доїння протягом 7-10 днів.