Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Грошова.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
422.91 Кб
Скачать

5.3. Грошова оцінка окремої земельної ділянки

Грошова оцінка окремої земельної ділянки визначається як добуток грошової оцінки одного квадратного метра земель і її площі, яка встановлюється за матеріалами державного земельного кадастру і визначається за формулою:

Цз =Цн х Пз,

де Цз-грошова оцінка земельної ділянки (у гривнях);

Цн-грошова оцінка одного квадратного метра земельної ділянки (у гривнях);

Пз- площа земельної ділянки (у кв. м.);

Наприклад: площа ділянки земель громадського призначення, що знаходиться кварталі №12 складає 200 кв.м, ціна 1кв.м цих земель становить 92,94 грн. тоді:

Цз = 200 х 92,94 = 18588,0 грн.

Грошова оцінка окремих громадян виконується в такій послідовності:

- по земельно-облікових матеріалах сільської ради визначається площа земель у власності чи користуванні громадян:

  • під забудовою - 0,02 га;

  • ріллі - 0,35 га;

  • саду - 0,10 га;

  • сіножатей - 0,50 га

Громадянин проживає в кварталі №1, і згідно з додатком 2 встановлюємо, що грошова оцінка одного квадратного метра житлової забудови складає 37,18 грн.

Грошова оцінка землі житлової забудови становить:

200 м2 х 37,18 грн. = 7436,0 грн.

Грошова оцінка земель одного квадратного метра, або гектара сільськогосподарських угідь, встановлюється по шкалі грошової оцінки земель ( табл. 5.2.2. ), назва агро виробничих груп ґрунтів визначається на плані ґрунтового покриву села Земельна ділянка має агро виробничу групу ґрунтів під шифром41е, тому згідно з шкалою грошової оцінки визначаємо вартість угідь:

  • рілля 13166,85 грн. х 0,35га = 4608,4 гри.

  • сад 21799,31грн. х 0,10га = 2179,93 гри.

  • сіножаті 6162,83 грн. х 0,50га = 3081,41 гри.

Грошова оцінка земель громадянина складає:

7436,0 + 4608,4+2179,93+3081,41 =17305,74 грн.

6. Розгляд, погодження та затвердження матеріалів грошової оцінки земель населених пунктів.

Матеріали грошової оцінки земель села Жабинці розглянуті та погоджені Жабинецькою сільською радою, районним відділом земельних ресурсів, відділом архітектури, містобудування та комунального господарства.

За поданням районної комісії по грошовій оцінці земель, Чемеровецького районна адміністрація затвердила дані грошової оцінки земель села Жабинці.

Затверджені дані грошової оцінки земель є базовою для справлення податків за володіння та користування землею, в тому числі орендної плати.

7. Охорона навколишнього природного середовища.

У наш час людство переживає надзвичайно важливий, критичний період своєї історії – період небаченого досі, загрозливого для існування цивілізації зростання низки негативних факторів: деградації природи, деградації людської моралі, зростання бідності, поширення хвороб, злочинності, агресивності. Зростання до критичного рівня конфлікту між техносферою і біосферою.

В історії Землі екологічні кризи неодноразово були наслідком виникнення різних надзвичайних природних ситуацій, тобто раптових швидких значних змін умов існування, різних змін фізичних, хімічних чи біологічних факторів як окремих, так і разом узятих, що викликало або погіршення стану, або загибель окремих живих істот, популяцій чи навіть цілих екосистем.

Економічна діяльність нині є обов’язковою складовою, а здебільшого й одним із головних елементів будь-якої сфери людської активності промислового будівництва, енергетики сільського та лісового господарства, транспорту. Наукових досліджень, культури, релігій тощо. Усі рішення пов’язані з використанням природних або людських ресурсів, із втручанням у процеси життєдіяльності біосфери, мають прийматися з урахуванням його найближчих і віддалених наслідків.

Екологічна ситуація в населеному пункті визначається, насамперед, характером і обсягами впливу на навколишнє природне середовище сільського господарства, а також рівнем дотримання природоохоронного законодавства юридичними і фізичними особами.

В силу скорочених обсягів виробництва в останнє десятиліття технічне навантаження на довкілля помітно зменшилось.

Порівнюючи з попередніми роками обсяги скидів забруднених стічних вод, забруднюючих речовин в атмосферу, застосування пестицидів для боротьби з хворобами і шкідниками сільськогосподарських культур скоротилось.

Водночас збільшилось число виявлених державною екологічною інспекцією порушень природоохоронного законодавства, зокрема про охорону природного атмосферного повітря, рослинних ресурсів, рибних запасів. Цей фактор також призупинено з впровадженням природоохоронних заходів – не дозволили суттєво поліпшити екологічний стан річок, атмосферного повітря, земельних ресурсів.

За даними спостережень державного управління екологічної безпеки та облгідрометцентру, за станом забруднення річок хімічними речовинами суттєвих змін у їх екологічному стані не відбулося.

Дещо в кращу сторону змінився стан річок за мікробіологічними показниками. За даними районної санітарно-епідеміологічної станції кількість проб, що не відповідали вимогам із цих показників, порівнюючи з попередніми роками скоротився у 1,5 рази. Практично не змінився стан підземних вод. У зв’язку з метеорологічними факторами (зменшенням атмосферних опадів) – спостерігалося незначне зменшення рівня підземних вод на основних водозборах.

Помітно поліпшився і сільській місцевості стан атмосферного повітря. За даними районної санітарно-епідеміологічної станції кількість проб атмосферного повітря, що не відповідали нормативам, скоротилась, порівнюючи з попереднім роком майже удвічі.

Залишився складним фізичний стан земельних ресурсів сільськогосподарських угідь або 26,8 % - еродовані. Впровадження заходів ґрунтозахисної системи землеробства з контурно-меліоративною організацією території, через брак коштів призупинилося.

Продовжує ускладнюватись проблема з розміщенням та похованням побутових відходів у сільському населеному пункті, її розв’язання знаходиться поки що на стадії відведення земельних ділянок і розробки проектної документації.

Викиди забруднюючих речовин в атмосферу стаціонарними і пересувними джерелами забруднення зменшились. Однак, зростання обсягів викидів автомобільним транспортом пояснюється збільшенням числа приватного автотранспорту.

Забір води на виробничі та господарсько-побутові потреби здійснюються водокористувачами з дозволу на спеціальне водокористування, одержаним від районної санітарно-епідеміологічної станції. Об’єм забору води, порівнюючи з попереднім роком, збільшився. Додатковий забір води використовується на заповнення ставків. Забруднення поверхневих водних об’єктів неочищеними чи недостатньо очищеними стоками, нерідко приводить до невідповідності нормативам якості води з санітарно-хімічних і мікробіологічних показників.

Найбільш поширеними родючими ґрунтами є чорноземи типові на різних ґрунтоутворюючих і підстилаючих породах різного ступеня еродованості. Сільськогосподарські угіддя характеризуються високим ступенем еродованості.

З року у рік знижуються потенційні можливості родючості ґрунтів.

За останні 5 років більш як на половину скоротилися обсяги винесення органічних і мінеральних добрив.

Зв’язок між рівнем забруднення і рівнем захворюваності населення не простежується. Основними факторами, що впливали на ріст захворюваності були: підвищення стресового фону, падіння життєвого рівня, зниження якості і питної води.

Виходячи із вище зазначеного, основними екологічними проблемами були і залишаються поліпшення екологічного стану поверхневих вод, призупинення деградування земельних ресурсів, зменшення негативного впливу на довкілля побутових відходів.

Їх розв’язання можливе лише за умов, коли екологічна галузь займе необхідне місце в діяльності Кабінету міністрів України, обласних та інших органів місцевого самоврядування.

Докорінне поліпшення екологічного стану можливе за умов подолання кризових явищ в економіці, підвищення екологічної культури населення, а також соціального статусу і авторитету працівників державних органів охорони природи.