Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
72
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
702.46 Кб
Скачать

9.2. Джерела фінан­сування інвестицій

  • засоби позабюджетних фондів;

  • кошти державного бюджету;

  • кошти іноземних інвесторів.

Всі залучені для здійснення інвестицій­ного проекту кошти мають вартість. Це пояс­нює той факт, що за використання всіх фі­нансових ресурсів незалежно від джерела їх отримання необхідно платити.

9.3. Інвестиційний цикл, його складові елементи

Інвестиційний цикл представляє со­бою період часу від моменту впровадження інновації у виробництво (початок капіталовк­ладень) до її ліквідації (дезінвестування). Схематичне представлення інвестиційного циклу наведене на рис. 9.2.

Відрізок КоК1 характеризує процес інве­стування в активну дифузію інновації.

Відрізок К1К2 характеризує скорочення інвестування при втраті цінності інновації.

Відрізок К2К3 відповідає дезінвестуванню капіталовкладень через втрату спожи­вчої вартості інновацією.

Рис. 9.2. Складові елементи інвестиційного циклу

Для сучасних вітчизняних виробництв характерні тенденції постійно зростаючої фондомісткості як наслідок науково-технічного прогресу (НТП) і зростаючої ролі дов­гострокового фактора в розвитку виробництва. Підприємство для успішного функціо­нування й укріплення своїх позицій на ринку постійно вкладає капітал, тобто постійно здійснює капіталовкладення, які представляють собою витрати на будівництво, роз­ширення, реконструкцію підприємства, технічне переозброєння діючого виробництва, його модернізацію і оновлення з метою досягнення конкретного ефекту.

Інвестиційний проект - програма заходів, пов'язаних зі здійсненням капіта­льних вкладень з метою їхнього наступного відшкодування й одержання прибутку.

Інвестиційний процес - розгорнута в часі реалізація інвестиційного проекту. Його початком є ухвалення рішення про інвестиції, а закінченням - досягнення по­ставленої мети або вимушене припинення здійснення проекту.

9.4. Поняття, види і стадії інвестицій­них проектів

Практика проектного аналізу дає мож­ливість узагальнити досвід розробки інвес­тиційних проектів і класифікувати їх відпові­дно до функціональних заходів, які потребу­ють значних капіталовкладень для їх здійс­нення.

До основних видів інвестиційних проек­тів відносять:

1) заміну застарілого обладнання як процесу забезпечення існуючої підприємни­цької діяльності в незмінних масштабах;

  1. заміну застарілого обладнання для зменшення поточних виробничих витрат;

  2. зростання випуску продукції (розширення ринку послуг);

  3. розширення підприємства за рахунок випуску нової продукції (послуг);

  4. проекти, які мають екологічне навантаження тощо.

Будь-який інвестиційний проект включає в ході його здійснення такі етапи:

  • формулювання мети інвестиційного проекту;

  • розробку (підготовку) проекту;

  • експертизу інвестиційного проекту;

  • здійснення проекту;

  • оцінку результатів проекту.

Інвестиційний проект припускає планування трьох основних грошових потоків:

- потоку інвестицій;

  • потоку поточних (операційних) платежів;

  • потоку надходжень.

Ані потік поточних платежів, ані потік надходжень не можуть бути сплановані ціл­ком точно, оскільки немає і не може бути повної визначеності відносно майбутнього стану ринку. Ціни й обсяги реалізованої продукції, ціни на сировину і матеріали та ін­ші грошово-вартісні параметри середовища за фактом їх здійснення в майбутньому можуть надто відрізнятися з передбачуваними плановими значеннями, що оцінюють­ся з позицій сьогоднішнього дня.

Непереборна інформаційна невизначеність обумовлює непереборний ризик прийняття інвестиційних рішень. Завжди залишається ймовірність того, що проект, визнаний доцільним для його здійснення, виявиться de-facto збитковим, оскільки до­сягнуті в ході інвестиційного процесу значення параметрів відхилилися від планових, або деякі фактори взагалі не були враховані. Інвестор ніколи не буде мати у своєму розпорядженні всеосяжну оцінку ризику, тому що число розмаїть зовнішнього сере­довища завжди перевищує управлінські можливості особи, що приймає рішення, і обов'язково знайдеться неочікуваний сценарій розвитку подій (наприклад, форс-мажор), що, будучи неврахованим у проекті, може відбутися і зірвати перебіг інвес­тиційного процесу. У той же час інвестор зобов'язаний докласти зусиль щодо підви­щення рівня своєї інформованості і намагатися вимірювати ризикованість своїх інве­стиційних рішень як на стадії розробки проекту, так і в ході його здійснення.

Соседние файлы в папке УКР