Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
72
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
702.46 Кб
Скачать

9.7. Поняття ризику при здійсненні інве­стиційної діяльно­сті підприємством

В практиці діяльності вітчизняних під­приємств економістам часто доводиться оці­нювати ефективність виробничо-господарсь­кої системи. Залежно від особливостей під­приємств (їх галузевої приналежності, фор­ми власності, розміру тощо) економічний зміст ефективності полягає у відношенні отриманих результатів до витрат. При цьому вважається, що результат вже отриманий, а витрати-здійснені.

Такі оцінки представляють значну цінність для бухгалтерії, характеризуючи ро­боту підприємства за минулий період. Проте набагато важливіше для керівництва визначити ефективність роботи підприємства в перспективі. Але справа в тому, що

оцінка перспектив розвитку підприємства з вірогідністю 100% унеможливлюється че­рез виникнення проблем при інвестиційних розрахунках щодо визначення ефектив­ності інвестиційного проекту, коли інвестор змушений визначити для себе, на який ризик він готовий піти, щоб одержати бажаний результат. Тому критерій прийняття інвестиційних рішень можна сформулювати так: інвестиційний проект вважається ефективним, якщо його прибутковість і ризик збалансовані в прийнятній для уча­сника проекту пропорції.

Під «прибутковістю» слід розуміти економічну категорію, що характеризує спів­відношення результатів і витрат інвестиційного проекту, яке можна описати за допо­могою показників оцінки інвестиційного проекту, представлених формулою (9.11):

Прибутковість = {NPV, IRR, РІ}. (9.11)

Разом з тим, у ситуації невизначеності неможливо з цілковитою впевненістю го­ворити про величину результатів і витрат, оскільки вони ще не отримані, а тільки очі­куються в майбутньому, тому з'являється необхідність внести відповідні коригування.

Відтак під ризиком слід розуміти можливість настання несприятливої події, що призводить до різних втрат (наприклад, втрата майна, одержання доходів нижче очі­куваного рівня тощо).

Існування ризику пов'язане з неможливістю прогнозувати майбутнє. Виходячи з цього, основними властивостями ризику є його приналежність до майбутньої неви­значеності та залежність від результатів прогнозування і планування, що істотно впливає на обґрунтованість і вмотивованість прийняття управлінських рішень.

Варто відзначити, що категорії ризик і невизначеність тісно пов'язані між собою і найчастіше вживаються як синоніми. Однак їх слід розрізняти.

По-перше, ризик має місце тільки в тих випадках, коли необхідно приймати рі­шення (в протилежному випадку немає рації ризикувати). Іншими словами, саме не­обхідність приймати рішення в умовах невизначеності спричиняє ризикову ситуацію.

По-друге, ризик - поняття суб'єктивне, а невизначеність - об'єктивне.

Наприклад, ризик, викликаний невизначеністю внаслідок відсутності маркетин­гового дослідження, обертається на кредитний ризик для інвестора (банку, що фі­нансує інвестиційний проект), а у випадку неповернення кредиту - на ризик втрати ліквідності, далі - на ризик банкрутства, а для реципієнта цей ризик трансформуєть­ся в ризик непередбачуваних коливань ринкової кон'юнктури.

Невизначеність може бути сформульована різними способами:

  • у вигляді ймовірнісних розподілів (розподіл випадкової величини точно відомий, але невідомо яке конкретне значення приймає випадкова величина);

  • у вигляді суб'єктивних ймовірностей (розподіл випадкової величини невідо­мий, але відомі ймовірності окремих подій, визначені експертним шляхом);

  • у вигляді інтервальної невизначеності (розподіл випадкової величини невідо­мий, але відомо, що вона може приймати будь-яке значення у визначеному інтервалі).

Природа невизначеності формується під впливом різних факторів, а саме:

  • тимчасової невизначеності, обумовленої неможливістю передбачити ступінь впливу того чи іншого фактора в майбутньому;

  • невідомості точних значень параметрів ринкової системи, яку можна охарак­теризувати як невизначеність ринкової кон'юнктури;

  • непередбачуваності поведінки учасників у ситуації конфлікту інтересів.

Сполучення цих факторів на практиці створює великий спектр різних видів не­визначеності. Оскільки невизначеність виступає джерелом ризику, її варто мінімізу­вати за допомогою отримання повної інформації (якісної, достовірної, вичерпної), намагаючись звести невизначеність до нуля, тобто до повної визначеності. Однак на практиці це здійснити вкрай складно.

Ризик присутній практично у всіх сферах діяльності, тому точно й однозначно його сформулювати неможливо.

Так, з точки зору періоду здійснення інвестиційного проекту, ризик представляє собою невизначеність, пов'язану з вартістю інвестицій наприкінці періоду.

Як економічне явище, ризик - імовірність отримання несприятливого результа­ту, або можлива втрата, викликана випадковими несприятливими подіями.

Як несприятливий феномен, ризик - можлива небезпека втрат, викликана спе­цифікою тих чи інших явищ природи і видів діяльності суспільства.

Ризики інвестиційного проекту підпадають під вплив надзвичайно широкого кола факторів, зокрема економічних, політичних, технічних, юридичних, природних, соціа­льних, виробничих тощо. Навіть якщо розглядати ризики, пов'язані з реалізацією тільки економічної складової проекту, перелік їх буде дуже великим: фінансові ризи­ки; ризики, викликані коливаннями ринкової кон'юнктури; ризики коливання ділових циклів.

Найвпливовішими з точки зору можливих втрат підприємства є фінансові ризи­ки, оскільки вони пов'язані з реальними грошовими потоками.

Фінансові ризики - ризики, обумовлені ймовірністю втрат внаслідок здійснення підприємством фінансової діяльності в умовах невизначеності. До фінансових ризи­ків відносять ризики коливань купівельної спроможності (інфляційний, валютний).

Інфляційний ризик інвестиційного проекту обумовлений непередбачуваністю інфляції, оскільки помилковий темп інфляції, закладений у ставку дисконтування мо­же істотно спотворити значення показника його ефективності.

Валютний ризик - ризик втрат фінансових ресурсів внаслідок непередбачених коливань валютних курсів. Валютний ризик може суттєво вплинути на результати проектів, грошові потоки в яких розраховані у вільно конвертованій валюті, тому що навіть самій твердій валюті властива внутрішня інфляція, а динаміка її купівельної спроможності в окремій країні може бути дуже нестабільною.

Не можна не відзначити взаємозв'язку різних ризиків. Так, наприклад, валютний ризик може трансформуватися в інфляційний або навпаки. У свою чергу визначені типи ризику залежать від цінового ризику, що відноситися до ризиків коливань ринко­вої кон'юнктури, а ризик коливання ділових циклів пов'язаний з інвестиційними ризи­ками, ризиком зміни процентної ставки.

В зв'язку з цим, під ризиком варто розуміти рівень фінансових втрат, що виражається у можливості недосягнення поставленої мети, у невизначеності і суб'єктив­ності оцінки прогнозованого результату.

Соседние файлы в папке УКР