Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект уроку - 7 клас.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.97 Mб
Скачать

2. Слово вчителя.

Молодці, ви правильно розгадали кросворд. На цьому уроці ми з вами поговоримо про населення Південної Америки, а саме: з’ясуємо расовий склад і особливості формування сучасного складу населення, спробуємо виявити закономірності в розміщенні населення по материку. Крім цього на сьогоднішньому уроці ми з вами ознайомимось з політично картою Південної Америки та найбільшими її країнами.

Для нас ця тема має дуже важливе значення, адже її вивчення дасть нам змогу познайомитися із представниками тих рас і націй, які проживають на цьому континенті, ознайомися із особливостями їхнього побуту, культури та мови. Також за допомогою вивчення цієї теми ми зможемо дізнатися про найбільші країни цього материка та їхній розвиток. Такі знання дадуть нам змогу розширити свій культурний та географічний кругозір, вони сприяють нашому розвитку.

Отже, тема нашого сьогоднішнього уроку : населення і політична карта Південної Америки.

План уроку:

  1. Расовий склад населення Південної Америки.

  2. Формування сучасного складу населення.

  3. Особливості розміщення населення на материку.

  4. Політична карта Південної Америки.

  5. Найбільші країни на материку та особливості їхнього розвитку.

(Тема і план уроку записані на дошці).

IV. Формування і засвоєння нових знань, умінь і навичок.

  1. Репродуктивна бесіда.

  • Пригадайте, чому корінне населення Америки називають індіанцями.

  • До якої раси населення належать індіанці?

  • Які зовнішні ознаки притаманні представникам монголоїдної раси?

  1. Розповідь-пояснення з елементами бесіди, перегляд ілюстрацій на слайдах.

- У Південній Америці проживає 400 млн. осіб, тому за кількістю населення цей материк поступається іншим населеним материкам, окрім Австралії.

Як ми вже з вами сказали, з давніх-давен тут оселялися індійські племена (інки, кечуа, аймара), тому індіанці вважаються корінними жителями цього материка. Вони прийшли сюди близько ХVІІ ст. з Північної Америки і поступово заселили весь материк. Індіанці - представники монголоїдної раси американської гілки.

  • Для того, що ви краще могли собі уявити хто такі індіанці і як вони виглядали, розгляньте ці ілюстрації.

(Учні розглядають ілюстрації, які зображенені на слайді № 2)

У ті часи, коли європейці відкрили Америку, одні племена перебували на первісному рівні розвитку і займалися збиральництвом та полюванням, інші – мали розвинуте землеробство і ремесла. Стародавні індіанські держави існували в Андах. Останньою і наймогутнішою була імперія інків, яка досягла високого рівня розвитку. Безцінним дарунком індіанців людству стали кукурудза, картопля, помідори, гарбузи, квасоля, арахіс, які нині поширені повсюдно.

- А чи знаєте ви, які народи потрапили на цей материк з відкриттям Південної Америки?

- Правильно, з відкриттям Південної Америки на ній почали оселятися переважно іспанці та португальці.

- А чи знаєте ви, до якої раси відносяться представники цих народів?

- Дійсно іспанці та португальці – це представники європеоїдної раси. Прийшовши на територію Південної Америки, європейці зруйнували і розграбували пам’ятки стародавньої індіанської культури. Вони почали витісняти індіанців на непридатні для життя землі та перетворювати їх на своїх рабів, що в свою чергу призвело до різкого скорочення чисельності місцевих жителів.

У XVI-XIX ст. європейці для роботи на сільськогосподарських плантаціях почали завозити на цей континент чорношкірих рабів, тобто представників негроїдної раси.

На початку XX ст. у Південну Америку масово переселялися представники інших народів: італійці, німці, росіяни, китайці. Серед переселен- ців було багато й українців, які оселялися здебільшого в Аргентині і Бразилії.

Таким чином Південну Америку заселили представники всіх трьох основних рас людства.

  1. Складання схеми «Населення Південної Америки».

  • Оскільки ми з вам вже з’ясували, що в ході історичного розвитку Південну Америку заселили представники всіх трьох основних рас людства, а саме монголоїдної, європеоїдної та негроїдної, тож давайте відобразимо расовий склад населення у вигляді такої схеми:

  • Намалюйте цю схему собі у зошит.

  1. Слово вчителя.

- У результаті такого заселення сучасне населення Південної Америки є вельми строкатим. За століття спільного існування індіанські, європейські та африканські народи ніби потрапили в гігантський плавильний котел і змішалися між собою. Нині на материку переважає змішане населення, тобто нащадки від змішаних шлюбів європейців і негрів, європейців та індіанців, індіанців і негрів.