Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект уроку - 7 клас.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.97 Mб
Скачать

13. Розповідь вчителя.

- Добре, діти, ви молодці. А зараз собі запам’ятайте, що більшість країн Південної Америки були колоніями Іспанії і Португалії, а здобули незалежність в основному на початку XIX ст. Оскільки від колоніального гніту вони звільнилися раніше, ніж країни Африки, то рівень розвитку в них вищий. Проте всі вони належать до країн, що розвиваються.

Найбільші за площею держави Південної Америки лежать на рівнинному сході. Це Бразилія, Аргентина, Венесуела. Великі території і різноманітні природні багатства мають Андські країни: Чилі, Перу, Колумбія, Болівія, Еквадор.

14. Прийом «Мандрівка найбільшими країнами Південної Америки».

- А зараз ми з вами спробуємо з’ясувати особливості найбільших країн Південної Америки - Бразилії, Аргентини, Перу - і охарактеризувати їх. Тому я пропоную вам відправитись у «мандрівку» цими країнами, в якій ви будете виконувати роль екскурсоводів.

Тож перша наша зупинка - країна Бразилія.

  1. Робота з політичною картою Південної Америки.

- Для того, щоб ми могли помандрувати цією країною, відкрийте політичну карту Південної Америки на ст. 31 атласу і скажіть, чи велику площу займає ця країна?

- Користуючись тією ж картою, назвіть країни з якими межує Бразилія.

- Молодці, а тепер ми можемо відправлятися у подорож Бразилією.

2. Виступ учня, якому було дано випереджаюче завдання (розповідь про природу, населення і визначні міста Бразилії).

- Бразилія - це найбільша за площею і кількістю населення країна Південної Америки, адже її площа становить 8,5 млн. км2 і проживає тут 182 млн. осіб. Столицею Бразилії є місто Бразиліа.

Вона така велика, що межує майже з усіма країнами материка. У минулому Бразилія була колонією Португалії, а нині - найбільш розвинута країна Південної Америки.

Природа величезної країни різноманітна. Це і Амазонія - царина вологого екваторіального лісу, і Бразильське плоскогір’я із саванами і рідколіссям. Ліси Амазонії - джерело цінної сировини: деревини, що використовується деревообробною промисловістю; соку гевеї, з якого виробляють каучук; горіхів - цінних харчових продуктів; лікарських рослин, які використовуються в медицині. Інше багатство-водні ресурси. У світі немає місця з густішою річковою сіткою, ніж басейн Амазонки. Бразильське плоскогір’я - «залізне серце» країни - основний промисловий район, де видобувають руди чорних і кольорових металів. Річки Бразилії багаті на гідроенергію.

  1. Перегляд слайдів презентації.

- Дітки, а для того, щоб ви краще собі уявили цю країну та її природу, розгуляйте ці слайди.

(Вчитель демонструє учням слайди презентації № 5, 6, 7).

- Добре, а зараз ми з вами познайомимося з населенням та визначними містами цієї країни.

3. Продовження виступу учня, якому було дано випереджаюче завдання (розповідь про природу, населення і визначні міста Бразилії).

- Більшість населення Бразилії розмовляє португальською мовою і живе у містах. Ріо-де-Жанейро-  місто-символ Бразилії, його вважають одним з найкрасивіших у світі. Бразиліа - теперішня столиця, збудована 50 років тому в географічному центрі держави. Сан-Паулу - найбільше промислове місто не тільки Бразилії, а й усієї Південної Америки. У побуті населення відобразились традиції і звичаї португальців, індіанців і негрів. Португальці збагатили нову батьківщину своєю мовою та архітектурою. Від індіанців населення запозичило вміння плести килимки, гамаки, сумки і навіть дахи будинків у селах. З африканською культурою пов’язують свята-карнавали - щорічні масові гуляння в яскравих костюмах, масках, з танцями і вуличною ходою. Ця традиція походить від тих часів, коли негри-раби отримували кілька днів відпочинку після збору врожаю. У Бразилії проживає 300 тис. українців, які зберегли свою мову і традиції.