Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
правила змагань зі спортивного туризму 2008.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

3.15.7. Таблиця штрафів

3.15.7.1. Штрафні бали за порушення техніки руху і страховки (самостраховки), а також за зміну заявленої тактики наведені в таблиці 3.15.2.

Таблиця 3.15.2

Назва порушень та помилок

Штраф

I. Порушення техніки

А. Техніка страховки

1

Втрата страховки (командної або суддівської)

Зняття

2

Перервана страховка (командна або суддівська)

5 балів

3

Неправильна страховка

3 бали

4

Пропуск точки проміжної страховки:

  • двох підряд

  • однієї або не обладнаної

  • однієї невірно обладнаної

Зняття

5 балів

3 бали

5

Вихід на «маятник»:

  • на небезпечний «маятник»

  • наближення до небезпечного «маятнику»

  • початок виходу на «маятник»

Зняття

5 балів

3 бали

Б. Техніка руху

6

Зрив верхнього з зависанням на суддівській страховці

Зняття

7

Втрата на дистанції:

  • контрольного вантажу

  • каски захисної

  • спорядження основного*

  • іншого спорядження

Зняття

Зняття

10 балів

1 бал

8

Вихід за обмеження

Зняття

9

Використання опори за обмеженням

10 балів

10

Використання суддівського спорядження

10 балів

11

Неправильне виконання технічного прийому

5 балів

II. Зміна тактики

1

Повна зміна заявлених маршрутів або спецприйомів

Зняття

2

Зміна маршруту (спецприйому) або способу його проходження (виконання)

5 балів

3

Зміна способу або порядку транспортування контрольного вантажу

3 бали

4

Зміна схеми технічного прийому, місця його застосування або технічних засобів

7 балів

5

Відхилення від заявленого часу (за 1 %)

0,2 бали

6

Загальне враження

1 ÷ 5 балів

*) До основного спорядження відносяться несучі та страховочні вірьовки.

3.15.7.2. Всі пункти розділу ІІ. Зміна тактики (таблиця 3.15.2), за винятом п.6, застосовуються, як правило, тільки при компілятивній (підсумовуючій) системі визначення результатів.

3.15.8. Визначення результатів змагань

3.15.8.1. При проведенні змагань за компілятивною системою результати виступів визначаються сумою балів за час проходження дистанції та штрафних балів за порушення техніки і зміну тактики, а також за відхилення фактичного часу подолання дистанції від заявленого.

Більш високе місце при проведенні змагань за компілятивною системою посідають ті з учасників змагань, які за результатами виступів мають меншу суму балів.

3.15.8.2. При проведенні змагань за бонусною системою результати виступів визначаються як різниця між сумою набраних балів, отриманих за пройдені заявлені і незаявлені (зі знижкою) маршрути або виконані спецприйоми залежно від їх складності, способу руху і транспортування контрольного вантажу, та сумою штрафних (від’ємних) балів, отриманих за заявлені, але не пройдені маршрути або не виконані спецприйоми, за порушення техніки і Умов, а також з урахуванням перевищення (штраф) або економії (бонус) нормативного часу, встановленого суддівською колегією на проходження дистанції.

Більш високе місце при проведенні змагань за бонусною системою посі-дають ті учасники змагань, які набрали більшу суму балів.

Можлива інша система визначення результатів виступів, яка не суперечить діючим Правилам.

При проведені змагань за бонусною системою, для збереження співвід-ношення кожного результату до результату переможця, перетворення резуль-татів всіх виступів виконують таким чином:

  • визначають загальну суму балів, набраних всіма командами (зв’язками, учасниками), яки пройшли дистанцію (Σ Б);

  • послідовно ділять отриману суму (Σ Б) на кожний окремий результат (Бі), помножуючи його на показник перетворення результатів (М), який рекомендується приймати рівним 1 балу;

  • отримане значення є перетвореним результатом (Бу)виступу команди (зв’язки, учасника). Тобто перетворення результатів здійснюється за формулою:Бу = М × ( Σ Б : Бі )

3.15.8.3. Перерахунок часу у бали і навпаки рекомендується здійснювати при обох системах у співвідношенні 1 бал дорівнює 30 секундам. Однак, в за-лежності від тривалості часу проходження дистанції і завдань, які вирішують змагання, співвідношення між балами і часом може бути іншим, що необхідно оговорити в Умовах.

3.15.8.4. При проведенні на одній дистанції одночасно командних змагань та змагань зв’язок, окремих учасників результат команди визначається сумою балів, набраних як окремими зв’язками, учасниками, так і командою в цілому.

3.15.8.5. Учасники змагань, які виконали нормативний мінімум вимог до дистанції даного класу складності (табл. 3.15.1), але не вклалися в загальний контрольний час, фінішують по особливим умовам, які до початку виступів суддівська колегія оговорює в Умовах.

3.15.8.6. При конкретному підбитті підсумків серед учасників змагань, які подолали дистанцію за скороченими (спрощеними) варіантами та належать відповідно до різних груп заліку або не мають заліку на окремих дистанціях, розподіл по групах та вагомість (пріоритетність) дистанцій визначається Положенням.