Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
правила змагань зі спортивного туризму 2008.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

1.4. Положення про змагання

1.4.1. Положення про міжнародні та всеукраїнські змагання затверджуються Федерацією спортивного туризму України та центральним органом виконавчої влади з фізичної культури і спорту за поданням Федерації.

Положення про регіональні змагання (республіканські в Автономній Республіці Крим, обласні, Київські та Севастопольські міські) спільно затверджують відповідні структурні підрозділи з фізичної культури і спорту місцевих органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування та територіальні осередки Федерації спортивного туризму України (територіальні федерації) за поданням територіальної федерації.

Положення про місцеві та відомчі змагання готуються та затверджуються організаціями, що проводять змагання.

1.4.2. Положення про міжнародні та всеукраїнські змагання направляються організаціям, що беруть участь у них, не пізніше, ніж за 3 місяці до їх початку, а в решті випадків – за 1 місяць.

Для спортивних туристських походів постійно діючим Положенням є дані Правила, які передбачають всі необхідні вимоги щодо спортивних туристських походів різної складності.

1.4.3. Положення про змагання складається із наступних розділів:

  • мета та завдання;

  • термін та місце проведення;

  • керівництво змаганнями;

  • учасники змагань та вимоги до них;

  • програма, умови проведення змагань, кількість і класи дистанцій,

  • категорії складності походів (відповідно до змагань, що проводяться);

  • умови прийому учасників;

  • визначення результатів;

  • нагородження переможців та призерів;

  • фінансування;

  • безпека, медико-санітарне забезпечення змагань;

  • порядок та термін подачі заявок, необхідна документація.

У залежності від рангу змагань кількість розділів може бути скорочена, а самі розділи можуть бути об'єднані.

1.4.4. Зміни та доповнення до положення має право вносити організація, що його затвердила. Окрім того, у випадку обгрунтованої необхідності зміни та доповнення до положення має право Оргкомітет разом з головною суддівською колегією (далі – ГСК) напередодні змагань на спільному засіданні з представниками команд, але не пізніше початку першого жеребкування на даних змаганнях. Ці зміни і доповнення не повинні містити нові вимоги до команд і учасників не передбачені Положенням, Умовами змагань та ускладнювати проходження дистанцій з видів спортивного туризму або маршрутів туристських спортивних походів, змінювати порядок підведення підсумків змагань.

1.5. Охорона природи, пам’яток історії та культури

1.5.1. Під час проведення змагань усі учасники та судді зобов’язані дотримуватись норм поведінки, спрямованих на охорону природи, пам'яток історії та культури та правил протипожежної безпеки.

1.5.2. Відповідальність за виконання заходів по охороні природи, пам’яток історії та культури під час змагань покладається на заступника головного судді з організаційної роботи, коменданта змагань, а також на представників (керівників) команд.

Заступник головного судді з організаційної роботи та комендант змагань координують свою роботу із працівниками лісового господарства та природно-заповідного фонду на місці проведення змагань.

1.5.3. Під час реєстрації команд або проходження ними мандатної комісії представникам (керівникам) команд мають бути повідомлені вимоги щодо охорони природи, пам’яток історії та культури в зоні проведення змагань.

1.5.4. Дистанції змагань не повинні проходити через території з особливим та/або обмеженим режимом відвідування без офіційного погодження з відповідними установами та організаціями.

1.5.5. Усім учасникам змагань забороняється:

  • здійснювати самочинні порубки зелених насаджень;

  • засмічувати місця проведення змагань;

  • розпалювати багаття поза межами спеціально визначених ГСК місць

  • для приготування їжі.

1.5.6. Порушники зазначених вимог щодо охорони природи, пам’яток історії та культури несуть відповідальність, передбачену законодавством, а також можуть бути зняті зі змагань.