Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-5=6питання).docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
113.39 Кб
Скачать

Мистецтво скіфів

У вивченні культури стародавнього племені скіфів величезного значення і уваги надається їхньому мистецтву.

Мистецтво скіфів стало настільки високорозвиненим та ідентичним, що з’явився цілий окремий скіфський стиль. Він застосовується у багатьох напрямках. До прикладу, в прикрасах, оздобленні зброї та побутових і культових предметів (чаші, посуд та ін.).

Особливість мистецтва скіфів виявляється у великому багатстві художнього смаку та винахідливості, яку стародавні майстри вкладали у свої вироби із дорогоцінних металів.

Ювелірне мистецтво. Звіриний стиль

Всім нам широковідомі ювелірні прекраси скіфів. Завдяки добре налагодженим торговельним зв’язкам, скіфська верхівка мала нагоду знайомитись зі здобутками високорозвинених цивілізацій, а отже переймати їх. Відомо, що у заможених скіфів рівень попиту на ювелірні коштовності був дуже високим. На їх замовлення стародавніми греками виготовлялись численні прекраси, які дослідники згодом виявили у скіфських захороненнях — царських курганах.

Головна ознака, за якою пересічна людина ідентифікує ювелірну коштовність часів скіфів — це унікальний звіриний стиль. Це різновид художнього стилю, яким переважно були орнаментовані скіфські коштовності. Як стає зрозуміло з назви стилю, — це зображення тварин (коні, леви, пантери, олені, вівці; птахи), зокрема міфічних істот (грифони, сирени), а також сцени полювання. Переважно, сцени, зображувані на коштовностях були реалістичними, виконані в античній манері.

Ще один популярний сюжет на коштовних виробах і прекрасах скіфів — це зображення грецьких міфів (наприклад: футляр для лука зі сценами з Ахіллом, знайдений у Мелітопольському кургані; сережки у вигляді сфінксів з Трьох Курганів у Криму; підвіска у вигляді голови Гери з Великої Білорізки).

Ювелірні прекраси скіфів переважно були виготовлені із золота найвищих проб, чи срібла, а також часто оздоблювались коштовним камінням.

Велика кількість виробів стародавніх майстрів, які були знайдені під час археологічних досліджень впродовж минулого століття зберігається зараз в музеї історичних коштоностей України.

Скіфські царські кургани

До нас дійшло чимало пам’яток мистецтва скіфів. Основним джерелом знахідок і досліджень мистецьких пам’яток племені є скіфські царські кургани, що розташовані у південній та степовій зонах України. За стародавніми звичаями, поховання супроводжували численні жертвоприношення. У такі кургани до мерця клали зброю, предмети побуту, кінську збрую, а також коштовні прикраси.

Найбільші знахідки — у курганах Товста Могила, Чортомлик, Солоха (що на Дніпропетровщині) і Гайманова Могила (Запорізька обл.). Інші кургани: Мелітопольський, Огуз, Куль-Оба.

Товста Могила

Курган Товста Могила — один з найвідоміших царських курганів скіфської культури. Він був розкопаний знаменитим археологом Б. Н. Мозолевським поблизу міста Орджонікідзе (Дніпропетровська область) у 1971 році.

Цей курган — місце поховання відомого скіфського вельможі, а також його дружини і дитини (дворічного сина) і їхніх слуг і худоби.

Попри те, що гробниця була частково розграбована ще в древні часи, тут знайшли чимало дорогоцінних коштовностей: золоті і срібні прекраси та посуд, амфору з трьома ручками, меч з золотим руків’ям і піхвами, бронзовий світильник та ін.

Саме тут було також знайдено унікальну золоту пектораль, найбільшу знахідку в кургані, а також однин з найбільш відомих і цінних шедеврів скіфського мистецтва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]