Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-5=6питання).docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
113.39 Кб
Скачать

Золота пектораль

Золота пектораль — це нагрудна прекраса у формі півмісяця, що була символом царської влади. Вона виконана талановитими грецькими майстрами-ювелірами із золота високої (900!) проби. Прекраса складається із численних мініатюрних золотих фігурок, кожна з яких, як і дрібні деталі орнаменту, була виконана окремо і потім припаяна до каркасу. Пектораль має три яруси, кожен з яких зображає різні сюжети. За сучасною інтерпретацією, здебільшого вони передають сцени з життя скіфів, а також символізують певну єдність людини (скіфа) з природою і космосом, а також родючість і вічне життя.

Центральним і головним сюжетом прекраси є два скіфи, що шиють собі нове ритуальне вбрання.

Гайманова Могила

         Гайманова Могила також є відомим через унікальні знахідки царським курганом. Його розкопки були здійснені в 1969-1970 роках, а дослідження проводились археологом В. І. Бідзілі. Курган складався з центральної і трьох впускних могил.

Гайманова могила також була розграбована в древні часи, проте грабіжниками залишились непомічені таємні сховки, де археологи і знайшли коштовності. Серед численних прекрас, посуду і коштовних предметів побуту (наприклад: срібні кубки, дерев’яні посудини із золотими оббивками, золоті та срібні прекраси та ін.), чи не найціннішою знахідкою вважається срібна позолочена чаша з боковими ручками. Чаша, без сумнівів, є виробом талановитого майстра. На ній зобрежено дві пари скіфських вельмож, а також двох їхніх слуг. Робота виконана за зразком традиційного скіфського посуду. Однак висока майстерність виробу вражає.

Солоха

Курган Солоха, що знаходиться в районі селища Велика Знам’янка у Запорізькій області, був розкопаний ще на початку минулого століття, в 1912-1913 роках. Його дослідженнями займався М. І. Веселовський.

Тут також вдалось відшукати багато цінних речей, оскільки супровідний інвентар поховання виявився досить великим. Серед знахідок — позолочена коняча збруя, коштовні прекраси, золотий та срібний посуд і предмети побуту, чаші та кубки.

Дуже відомою знахідкою з Солохи є дорогоцінний золотий гребінь — предмет царської розкоші. Його оздоблення вражають витонченою майстерністю стародавніх майстрів. На його спинці зобрежена сцена поєдинку між двома вершниками і піхотинцем. На гребені також присутні зооморфні елементи, традиційні для скіфів, — це зображеня фігур левів під сценою поєдинку.

Чортомлик

Ще одним знаменитим царським курганом є Чортомлик. Він був виявлений під час археологічних розкопок в 1962-1963 роках, здійснюваних під керівництвом археолога І. Е. Забєліна на так званих Чортомлицьких хуторах (зараз це територія селища Чкалово, що знаходиться поблизу Нікополя у Дніпропетровській області).

Курган вражає своїми розмірами — 130 м в діаметрі і 20 м висоти (!). М. В. Агбунов у своїй книзі «Подорож в загадкову Скіфію» називає Чортомлицький курган «справжньою пірамідою скіфських степів», напевно, крім розмірів, зокрема тому, що курган мав конусоподібну форму. Курган складався з великої кількості камер і ніш, де були поховані, слуги, молоді воєни і дружина царя, а у впускній могилі спочивав сам цар.

Відповідно до величини кургану, тут було знайдено грандіозну кількість цінних речей а також численні жертвоприношення (слуги, худоба). Супроводжувальний інвентар складався із коштовно оздобленої зброї (3 мечі із золотими руків’ями, золоті і бронзові наконечники списів, стріли із бронзовими наконечниками), бойові пояси, коняча збруя (250 вуздечок, сідла із золотими оббивками), кілька сотень золотих, срібних і бронзових коштовних прекрас, оздоблені зеркальця, посуд (ложки, чаші), зокрема ритуальний, амфори та ін.

Одною з найкоштовніших знахідок у Чортомлицькому кургані є розкішна срібна амфора, оздоблена різноманітними фризами. На амфорі зображено різні сюжети в звіриному стилі (терзання оленя грифонами; зображення голубів, міфічного крилатого коня Пегаса, леви; сцена полювання двох юнаків на коней та ін.). Срібна амфора — унікальна і дуже витонцена робота.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]