Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 частина 03.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
118.78 Кб
Скачать
  1. Предмет, мета, завдання курсу ТіМвОз, її зв'язок з іншими науками

ТіМвОЗ – це наука, яка спрямована на формування, збереження і зміцнення здоров’я в процесі навчальної і трудової діяльності. Предметом даної дисципліни є оздоровлення людини індивідуальними засобами збереження і зміцнення здоров’я, соціальну адаптацію за складних умов, виховання навичок і знань щодо здоров’я, профілактику та стимуляцію здоров’я, психологічну реабілітацію дітей і молоді.

Мета курсу: формування в учнів свідомого ставлення до свого життя і здоров’я, оволодіння основами ЗСЖ, навичками, у тому числі й життєвими, безпечними для життя і здоров’я, формування в учнів здоров’язберігаючої компетентності.

Завдання: формування у школярів стійких переконань щодо пріоритету здоровя як основної реалізації фізичного, психічного і соціального та духовного потенціалу людини з урахуванням її індивідуальних особливостей.

Дана наука об’єднує знання з фізіології, психології і екології, філософії, астрономії, фізики, хімії, медицини та багатьох інших наук. Саме таке комплексне осмислення складових людини та її здоров’я в нерозривному зв’язку із Всесвітом дасть змогу досягти сталого світорозуміння й оздоровлення людини.

Тільки гармонійне поєднання природничих, технічних знань на базі пріоритету гуманітарних цінностей дасть змогу навчити нове покоління уникнути помилок споживчого технократичного шляху, створити умови для оздоровлення як усього шляху, створити умови для оздоровлення як усього суспільства, так і окремих осіб.

2.Методи дослідження ТіМвОз

ТіМвОЗ є прикордонною наукою між медичними науками та психолого – педагогічними. Тому застосовуються методи досліджень, притаманні як педагогіці так і медицині. Розглянемо основні методи досліджень без угрупування на теоретичні і емпіричні.

Методи досліджень ТіМвОЗ

  1. спостереження; 2- опитувальні; 3 – пошуково – дослідницький; 4 – вивчення та узагальнення досвіду; 5 – експеримент.

  1. Спостереження є : а) безпосереднє, б) опосередковане та в) дослідницьке спостереження

а) безпосереднє – проведення антропометричних вимірювань, встановлення кореляції розмірів окремих частин тіла, визначення пульсу, вимірювання АТ, спостереження безумовних рефлексів людини;

б) опосередковане – коли процес прикований для безпосереднього спостереження, а його реальна картина може фіксуватися за будь – якими показниками:

- дослідження крові та кровообігу шляхом вивчення постійних препаратів; крові людини та крові жаби

2. Опитувальні ( бесіда, анкетування, тестування).

3. Пошуково – дослідницький метод дозволяє вишукувати невикористані можливості традиційної та нетрадиційної медицини, природних та народнимх засобів стимулювання здоров’я та оздоровлення дітей в освітянських закладах.

4. Вивчення та узагальнення педагогічного досвіду навчально – виховних закладів України, що мають оздоровчу спрямованість, шкіл здоров’я з «Європейської мережі шкіл зміцнення здоровя » .

5. Експеримент – основний метод дослідження, визначається як дослідна перевірка гіпотези. Наприклад, експеримент містить розробку авторських моделей дитячих закладів і загальноосвітніх шкіл оздоровчої спрямованості …..

3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]