Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
класифікація вітамінів.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
36.64 Кб
Скачать

Вітамін є (токоферол)

Токоферол з хімічного структурі належить до групи спиртів. Токоферол - вітамін розмноження, дуже впливає працювати статевих та інших залоз, відновлює дітородні функції, сприяє розвитку плоду під час вагітності і новонародженої дитини. Є природним противоокислительным засобом, перешкоджає окислювання вітаміну Проте й дуже впливає на накопичення їх у печінки. Препятствует розвитку процесів освіти токсичних для організму вільних радикалів і перекисів жирних кислот, окисного ушкодження ліпідів мембран і клітинних структур. Вітамін Є сприяє засвоєнню білків і жирів, бере участь у процесах тканинного дихання, впливає роботу мозку, крові, нервів, м'язів, покращує загоєння ран, затримує старіння.

Гиповитаминоз Є може розвинутися після значних фізичних перевантажень. У м'язах різко знижується кількість миозина, глікогену, калію, магнію, фосфору і креатину. У разі провідними симптомами є гіпотонія і слабкість м'язів. У тварин, позбавлених вітаміну Є, виявлено дегенеративні зміни у кістякових м'язах і м'язах серця, підвищення проникності і ламкості капілярів, переродження епітелію насіннєвих канальцев яєчок. У ембріонів виникають крововиливу і внутрішньоутробна загибель. Спостерігаються також дегенеративні зміни у нервових клітках і поразка паренхіми печінки. З дефіцитом вітаміну Є може бути пов'язані також гемолитическая жовтуха новонароджених, в жінок - схильність до викидням, ендокринні нервові розлади.

Токоферолы зберігають у основному рослинних продуктах. Найбільш багаті ними нерафіновані олії: соєва, бавовняне, соняшникова, арахісова, кукурудзяне, облепиховое. Найбільше витаминоактивного токоферолу в соняшниковій олії. Вітамін Є міститься практично переважають у всіх продуктах, але його багато у зернових і бобових паростках (паростки пшениці і жита, гороху), в овочах - спаржевой капусту, помідорах, салаті, гороху, шпинаті, бадиллю петрушки, насінні шипшини. Деякі кількості зберігають у м'ясі, жирі, яйцях, молоці, яловичої печінки.

Добова потреба у токоферолах для дорослих - 12-15 мг, для дітей першого роки життя - 5 мг.

Вітамін Є дуже стійкий, не руйнується ні дією лугів і кислот, ні шляхом кип'ятіння, ні нагріванням (витримує нагрівання до 2000З). Отже, за варінні, сушінню, консервуванні і стерилізації зберігається.

Вітамін може накопичуватися в організмі, унаслідок чого авітаміноз настає не відразу.

Вітамін До (филлохинон, пренилменахинон)

Вітамін До - це група кількох речовин. Розрізняють вітамін До1 (филлохинон) і вітамін До2(пренилменахинон). Біологічна роль вітаміну До обумовлена через участь у згортання крові. Він необхідний синтезу у печінці активних форм протрамбина й інших чинників згортання крові під час лікування антибіотиками і препаратами, впливають на мікрофлору кишечника. Здоровий організм виробляє вітамін До2 сам. Вітамін До продукується мікрофлорою кишечника і робить з харчовими продуктами.

За відсутності чи нестачі в організмі вітаміну До розвиваються геморрагічні явища. Оскільки вітамін До - жирорастворимый, надходження їх у організм буває порушено, коли порушується всмоктування жирів кишкової стінкою. Це в змозі з'явитися причиною геморагічного діатезу. Геморрагический діатез - хвороба що виражається в підвищеної кровоточивости; спостерігаються самовільні і травматичні, важко останавливаемые кровотечі (підшкірні, внутрішньом'язові, внутрисосудистые та інші). Геморрагический діатез з різко зниженою свертываемостью крові залежить від зменшення у крові ферменту, який буде необхідний згортання крові, - протромбіну, освіту якої від змісту вітаміну До.

Вітамін До набув значного поширення в світі. Особливо багаті їм зелене листя люцерни, шпинату, каштана, кропиви, деревію. Багато вітаміну в шипшині, білокачанної, кольорової металургії та краснокачанной капусту, моркви, помідорах, полуницях.

Добова потреба у вітаміні До дорослих людей точно б не встановлено, орієнтовно вона становить 70-140 мкг.

Вітамін До руйнується при теплову обробку.

Вітамін До доставляється у організм переважно з їжею, частково утворюється мікрофлорою кишечника. Всасывание вітаміну відбувається за участі жовчі.