Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
класифікація вітамінів.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
36.64 Кб
Скачать

Вітамін з (аскорбінова кислота)

Вітамін З (аскорбінова кислота) підвищує захисні сили організму, обмежує можливість захворювань дихальних шляхів, покращує еластичність судин (нормалізує проникність капілярів). Вітамін надає сприятливе дію на функції центральної нервової системи, стимулює діяльність ендокринних залоз, сприяє кращому засвоєнню заліза і нормальному кроветворению, перешкоджає освіті канцерогенів. Великі дози корисні хворих на цукровий діабет, затятих курців, жінок, які мають протизаплідними препаратами, для людей зі зниженою здатністю травлення усмоктувати вітаміни.

Недолік проявляється у швидку стомлюваність, кровоточивости ясен, загалом зниженні стійкості організму проти інфекцій, при далеко зашедшем гиповитаминозе З може з'явиться цинга, на яку характерні розпушення, набрякання і кровоточивість ясен і випадання зубів, дрібні підшкірні крововиливу. При передозуванні можливі порушення функції печінці та підшлункової залози.

Утримується в свіжих рослинах: шипшині, кизиле, чорної смородині, горобині, облепихе, цитрусових плодах, червоному перці, хроні, петрушці, зеленій цибулі, укропе, кресс-салате, краснокачанной капусту, картоплі, брюкве, капусту, в овочевий бадиллю. У лікарських рослинах: кропиві, будре, любистоке, в лісових плодах.

Оптимальна потреба у вітаміні З для дорослої людини 55 - 108 мг, вагітних і годують жінок - 70-80 мг, дітей першого роки життя - 30-40 мг.

Вітамін З дуже нестійкий. Він розкладається за високої температури, при поєднанні з металами, при боргом вымачивании овочів перетворюється на воду, швидко окислюється. При зберіганні овочів, фруктів, і ягід зміст вітаміну З швидко зменшується. Вже за 2 - 3 місяці зберігання ЕВР у більшості рослинних продуктів вітамін З наполовину руйнується. У свіжої та квашеної капусту в зимовий період зберігається більше вітаміну З, ніж у сусідніх овочах і фруктах - до 35%. Ще більше руйнується при кулінарній обробці, особливо в жарении і варінні - до 90%. Наприклад, при варінні очищеного картоплі, зануреного в холодну воду, втрачається 30% - 50% вітаміну, зануреного в гарячу, - 25% - 30%, при варінні в супі - 50%. Для більшого збереження вітаміну З овочі для варіння слід занурювати в киплячу воду. Вітамін З легко перетворюється на воду, тому варіння картоплі в шкуринці скорочує втрати вітаміну З вдвічі проти варкою очищеного картоплі.

Людина, на відміну основної маси тварин, неспроможний синтезувати вітамін З, і потрібно ньому отримує з їжею, переважно з овочами, фруктами і ягодами. У організмі вітамін не накопичується. Вітамін З з природних джерел діє багато ефективніше, ніж синтетичний.

Вітамін рр (ниацин, нікотинова кислота)

Ниацин входить до складу ферментів, що у клітинному подиху і обміні білків, регулюючих вищу нервову діяльність й функції органів травлення. Використовується для профілактики і лікування пелагри, захворювань шлунково-кишкового тракту, мляво заживающих ран і виразок, атеросклерозу.

При передозуванні або за підвищену чутливість можуть бути почервоніння обличчя і верхньої половини тулуба, запаморочення, почуття припливу до голови, кропивниця. При швидкому внутрішньовенному запровадження можливо сильне зниження артеріального тиску.

Основними джерелами вітаміну РР служать м'ясо, печінку, нирки, яйця, молоко. Утримується вітамін PP й у хлібних виробах зі борошна грубого помелу, в крупах (особливо гречаною), бобових, є у грибах.

Добова потреба у вітаміні РР дорослої людини становить 14-18 мг; вагітних і годують - 19-21 мг; дітей першого роки життя - 5-7 мг. Вітамін РР може синтезуватися в людини з незамінною амінокислоти триптофану, входить до складу білків.

Вітамін РР щодо стійкий до теплову обробку. Необхідно враховувати, що у зернових продуктах, особливо у кукурудзі, більшість ніацину перебуває у пов'язаної формі (ниацитин), цю частину вітаміну стає досяжною тільки після інтенсивної теплової обробки. У бобових і продуктах тваринного походження пов'язана форма відсутня.