Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методики вивчення самосвідомості Бутузова.doc
Скачиваний:
657
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Тест егоцентричних асоціацій (еат) (підлітковий та юнацький вік)

Мета дослідження: визначення рівня егоцентризму особистості.

Необхідний матеріал: бланк тесту ЕАТ, ручка, секундомір.

Хід проведення:

Дослідження егоцентризму за допомогою проективного тесту его­центричних асоціацій (ЕАТ) можна проводити як з одним досліджува­ним, так і з групою, яка складається з 2-7 чоловік. У роботі з групою кожний учасник тестування має забезпечуватися бланком, ручкою, зруч­но розташовуватися за столом на відстані 1,5-2 м від сусідів та експери­ментатора.

Особливістю цього завдання є те, що досліджуваним не слід знати мету дослідження. Як «підставну» мету може бути названо перевірку швидкості писемної мови або визначення швидкості виконання асоціацій на мовний стимульний матеріал. При цьому важливо підкреслити, що зміст, грамотність і каліграфія значення не мають. У процесі заповнення тесту експериментаторові забороняється що-небудь, крім інструкцій, по­яснювати досліджуваному, давати оцінку та висловлювати своє ставлення щодо його судження. Тут необхідно пильнувати за суворою індивідуальністю роботи досліджуваного та за фіксацією часу на виконання завдання.

Інструкція досліджуваному: «Тест складається з 40 незакінчених речень. Вам необхідно доповнити кожне із них так, щоб утворилися ре­чення, в яких виражено закінчену думку. Відразу записуйте першу думку, що прийшла Вам у голову, щоб завершити незакінчене речення. На­магайтеся працювати швидко. Час виконання завдання фіксується. Бланк тесту егоцентричних асоціацій має такий вигляд:

Тестовий бланк ЕАТ

Прізвище, ім’я, по-батькові ____________________________________________________________ Вік _____________________ Рідна мова _______________________ Дата _______________________ Час, витрачений на заповнення тесту ______________________________________________________

  1. У такій ситуації ...

  2. Найлегше ...

  3. Незважаючи на те, що ...

  4. Чим довше ...

  5. Порівняно з ...

  6. Кожний ...

  7. Жаль, що ...

  8. Внаслідок ...

  9. Якщо ...

  10. Кілька років тому ...

  11. Найважливіше те, що ...

  12. Тільки ...

  13. Насправді ...

  14. Справжня проблема в тому, що ...

  15. Неправда, що ...

  16. Прийде день, коли ...

  17. Найбільше ...

  18. Ніколи ...

  19. У те, що ...

  20. Навряд чи можливо, що ...

  21. Головне в тому, що ...

  22. Інколи ...

  23. Років через дванадцять ...

  24. У минулому ...

  25. Справа в тому, що ...

  26. У теперішній час ...

  27. Найкраще ...

  28. Беручи до уваги...

  29. Коли б...

  30. Завжди...

  31. Можливість...

  32. Уразі...

  33. Звичайно...

  34. Якщо навіть...

  35. До цієї пори...

  36. Умови для...

  37. Більш за все...

  38. Щодо...

  39. З недавнього часу...

  40. Тільки з тієї пори...

Після завершення роботи досліджувані здають заповнені бланки тес­ту. Експериментатор швидко їх продивляється, не вчитуючись у зміст, і, якщо помічає незавершені речення, то бланки повертаються з проханням закінчити те чи інше речення. При цьому час фіксується і додається до попереднього.

Обробка та аналіз результатів:

Мета обробки результатів - одержання індексу егоцентризму. За величиною індексу можна судити про егоцентричну чи неегоцентричну спрямованість особистості.

Обробляти результати доцільно, якщо досліджуваний цілковито упорався з завданням тесту. Тому під час тестування важливо прослідкувати, щоб всі речення були закінченими. Якщо у тестовому бланку виявилося бі­льше 10 незакінчених речень, то він обробці й аналізу не підлягає. Тоді і досліджуваного запрошують протестуватися ще раз через кілька днів.

Індекс егоцентризму визначається шляхом виявлення і підрахунку речень, що містять інформацію, яка вказує на самого суб'єкта, тобто на тестованого. Вона виражається особовим займенником першої особи однини Я, присвійним займенником Мій та їхніми формами. Це можуть бути займенники я, мені, мій, мною, моїх, мою тощо. Інформацію про самого суб'єкта несуть також і речення, в яких зазначених займенників немає, але вони явно маються на увазі за наявності дієслова першої особи однини. До уваги беруться і не до кінця завершені речення, але які мають зазначені займенники.

Індексом егоцентризму служить кількість зазначених речень. Для зручності підрахунку речень, які містять вказівку на самого суб'єкта і відображають його центрацію на себе, в заповненому бланкові займен­ники першої особи однини або відповідні дієслівні закінчення підкрес­люються, а номер речення обводиться колом.