Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методики вивчення самосвідомості Бутузова.doc
Скачиваний:
657
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Обробка та аналіз результатів

У цій роботі важливим є не стільки знаходження відмітки досліджуваного, а те, як він мотивує свій вибір, наскільки критично він ставиться до себе, до своїх особистісних якостей.

Здорові досліджувані незалежно від самооцінки та об'єктивної життєвої ситуації не схильні до крайнощів та вказують своє місце як правило на 4-5 сходинках, тобто ближче до середини. Вони бачать себе (або хочуть показати) з середнім розумом, здоров'ям, характером, щастям. Ця методика дозволяє також виявити особистісну примітивність досліджуваного, що проявляється у його поверхових судженнях про розум, щастя, здоров'я.

Методика дозволяє виявити дітей із нестійкою самооцінкою, схильністю до крайнощів та спотворення оцінок (характерно для хворих на шизофренію). Хворі з депресією тяжіють до низької самооцінки. Проте ця методика потребує проведення інших уточнюючих досліджень.

У роботі з дітьми для полегшення розуміння інструкції С.Я.Рубінштейн запропонував дещо модифікувати умови експерименту. Наприклад спочатку дитині пропонують визначити своє місце на шкалі, яка позначає зріст дітей у класі. На верхньому полюсі знаходяться самі високі учні класу, на нижньому - найнижчі. У дитини запитують «Де б ти поставив себе на цій лінії?». І вже після цього переходять до її самооцінки за шкалами "розум", "щастя" тощо. Іноді для більш об’єктивного уявлення про себе та свої якості досліджуваному пропонують іншим кольором позначити місце свого сусіда по парті, товариша тощо, а потім переходять до обговорення.

Модифікації методики вивчення самооцінки т.В.Дембо-с.Я.Рубінштейна

У роботі з дітьми можна використовувати модифікацію цієї методики Т.Габріял «Сходинки самооцінок». Вона передбачає градацію цих шкал у вигляді сходинок. У роботі з дітьми такі "сходинки самооцінок» зручніші, оскільки забезпечують наочність і дають можливість використовувати ігрову форму Доцільним є, з'ясувавши в попередній бесіді ціннісні орієнтації дитини, запропонувати їй шкали з тих якостей, які для неї особисто значущі. У наступній бесіді у дитини з'ясовують, чому вона поставила себе на ту чи іншу сходинку.

Методика «Сходинки самооцінок» (т.Габріял) (молодший шкільний вік)

Мета: визначити характер самооцінки молодшого школяра і власного місця у соціальному середовищі.

Необхідний матеріал: бланк відповідей із зображенням драбини з семи сходинок, олівець.

Хід проведення:

На бланку із зображенням сходинок (або на окремому листку малюється драбинка з 7-ми сходинок) нумерується кожна сходинка. Краї драбини (полюси) символізують полярні (протилежні) якості (наприклад: добрий-злий, розумний-нерозумний тощо). Спочатку дітям пропонують, за певною (однією) якістю, розставити на сходинках казкових героїв в порядку збільшення міри вияву у них цієї якості.

Потім пропонують на місце казкових героїв розставити людей, які становлять соціальне оточення дитини: „Як би ти розташував на сходах людей, якби на місці казкових героїв були б твої рідні, близькі, друзі, однокласники».

Бланк відповідей

7

6 добрий

4 5 розумний

3 гарний

2 сильний

1 сміливий

злий тощо

нерозумний

негарний

слабкий

несміливий

тощо