Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Країнознавство / Тувалу.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Політичні партії

В Тувалу відсутні політичні партії, хоча існує неофіційна опозиційна група, яка складається з людей, які не підтримують уряд.[86]

Збройні сили і поліція

В Тувалу відсутні постійно діючі збройні сили, тому в бюджеті країни не передбачені видатки на утримання армії.

Однак в Тувалу існують поліцейські сили (англ. Tuvalu Police Force), які включають в себе підрозділи зі спостереження за морським простором (у завдання входять пошукові і рятувальні місії, розвідувальні операції[87]), митні, тюремні та імміграційні підрозділи. Основним їх завданням є підтримання закону і порядку, збереження миру, захист життя і власності, попередження і розслідування злочинів.[88] В 2007 році в поліції країни служила 81 особа.[89] Поліцію Тувалу очолює начальник, який призначається генерал-губернатором за рекомендацією Комісії з питань державної служби, яка заздалегідь повинна проконсультуватися з Кабінетом міністрів.[90]

У 2003 році в країні було скоєно 2345 злочинів (у 2002 році — 2370). З них: проти особистості людини — 1666, крадіжки — 591.[91]

Зовнішня політика та міжнародні відносини[ред. • ред. Код]

Тувалу підтримує тісні відносини з Фіджі, Австралією та Великобританією. Має дипломатичні відносини з Китайською республікою (Тайванем)[92].

18 вересня 2011 Тувалу визнало незалежність Абхазії, а 19 — Південної Осетії. Грузія розірвала дипломатичні відносини з державою Тувалу 16 лютого 2012 через визнання останньою незалежності Абхазії і Південної Осетії. Раніше дипломатичні відносини між Грузією та Тувалу були встановлені у лютому 2011 року.[93]. 31 березня 2014 Тувалу встановило дипломатичні і консульські відносини з Грузією та скасувала рішення про визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії[94]. Єдиною країною, яка має своє посольство в столиці цього тихоокеанської держави, в місті Фунафуті, є Тайвань.[95]. Єдине ж дипломатичне представництво Тувалу розташоване в Фіджі. Країна також має постійного представника при ООН і почесних консулів в Новій Зеландії, Австралії, Німеччини, Японії, Великобританії, Швейцарії і Тайвані.

Тувалу стала членом ООН у 2000 році. Також Тувалу член Співдружності націй, Секретаріату тихоокеанського співтовариства, Форуму тихоокеанських островів, Країн Африки, Карибського басейну і Тихоокеанського регіону та інших міжнародних організацій.

Однією з пріоритетних задач Тувалу в цій організації є зменшення темпів глобального потепління. Тувалу — прихильники ратифікації та виконання Кіотського протоколу. Вона також є членом Азійського банку розвитку.

Тувалу — учасник договору про дружбу з США, котрий вона підписала незабаром після здобуття незалежності. На підставі договору, який Сенат США прийняв у 1983 році, Сполучені Штати відмовляються від попередніх територіальних претензій на чотири острови Тувалу.

У 2010 році Тувалу стала членом Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) та Міжнародної асоціації розвитку (МАР), Групи Світового Банку.

28 липня 2012 року Президент України Віктор Янукович своїм розпорядженням № 145 уповноважив постійного представника України при Організації Об'єднаних Націй Юрія Сергеєва на підписання Спільного комюніке про встановлення дипломатичних відносин між Україною і Тувалу.

Соседние файлы в папке Країнознавство