Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
36
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
510.98 Кб
Скачать

Триходиніоз

Хвороба викликається найпростішими, які паразитують на зябрах, шкірі і дуже рідко у внутрішніх органах. Сприйнятливі всі види ставкових риб у віці мальків, цьогорічок і річняків. Риби старшого віку являються паразитоносіями.

ЗБУДНИК - інфузорія з родини Ulceolariidae. Тіло інфузорії блюдце - або грушоподібної форми діаметром 26-75 мкм. Паразити мають своєрідний вінчик, який складається з хітинових гачків з зовнішніми відростками (форма і розміри гачків є систематичною ознакою), а також підковоподібними ядрами: велике - макронуклеус і маленьке - мікронуклеус, є одна скоротлива вакуоля (рис.3). Розмножується простим поперечним поділом на дві дочірні особини, рідше - кон'югацією в березні-квітні.

Захворювання спостерігається навесні, влітку і взимку, у коропів весною і літом частіше паразитують Trichodina nigra, T.mutabilis, T.bulbosa. У рослиноїдних риб, крім того, паразитує T.epizotica. В зимувальних ставах в зв'язку з високою щільністю посадки складаються сприятливі умови для розповсюдження триходин. Збудником зимової форми триходиніозу є T.pediculus. В деяких випадках перебіг триходиніозу спостерігається разом з хілодонельозом і іхтіофтиріозом.

Рис. 3 Збудники триходиніозу: І. Trichodina domerguei forma acuta; II. — T. epizpotica; III.- T. pediculus; IV. - T. nigra; V. - Tripartiella bulbosa; VI. - Trichodina reticulate (за Івановою)

ДІАГНОЗ встановлюють на підставі клінічних ознак івиявлення великої кількості паразитів в зскребках з поверхні тіла і зябер.

КЛІНІЧНІ ОЗНАКИ І ПЕРЕБІГ ХВОРОБИ. Тіло заражених риб, в залежності від інтенсивності інвазії, покрите сірувато матовим нальотом, який утруднює дихання. На початку хвороби риби непокояться, підходять до поверхні, на свіжу воду, заковтують повітря. Зябра покриті товстим шаром слизу, анемічні. Риби легко виловлюються. Інфузорії, прикріплюючись до респіраторних складок, порушують їх цілісність. В місцях прикріплення паразитів спостерігається кровотеча, гіперемія кровоносних судин, деформація епітеліальних клітин. Респіраторні складки приймають вигляд колбоподібного здуття, за рахунок цього збільшується дихальна поверхня зябрової пелюстки, що є компенсаторною реакцією організму.

ЗАХОДИ БОРОТЬБИ І ПРОФІЛАКТИКА. Такі ж самі, як при хілодонельозі, іхтіофтиріозі і інших захворюваннях, які викликаються інфузоріями.

Соседние файлы в папке xвороби риб_для студ