Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
39
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
733.7 Кб
Скачать

Хвороби, які викликаються споровиками.

До споровиків відносяться паразитичні одноклітинні організми, у яких на протязі більшої частини життєвого циклу відсутні видимі органелли руху. Травних і скоротливих вакуолей немає. Дорослі вегетативні стадії – одноядерні клітини. В життєвому циклі має місце чергування поколінь, а також статевого і безстатевого розмноження. Захворювання викликають паразитичні найпростіші з класу споровиків, ряду кокцидій Coccidia, роду Eimeria, які паразитують в епітеліальних клітинах кишечника, печінки, нирок і інших органів риб. У ставових риб відомі 4 види кокцидій: Eimeria carpelli, широко розповсюджених серед коропів, а також Е. subepitelialis. З рослиноїдними рибами завезено ще два види - Е. sinensis і E.cheni, які паразитують у товстолобиків (рис.2)

Кокцидіозний ентерит коропів.

Кокцидіозний ентерит - гостре захворювання коропів, сазанів і їх гібридів, уражає кишечник. Хвороба викликає велику смертність серед риб.

ЗБУДНИК - E.carpelli (Leger et Stakovitsh, 1921) - сферичні, тонкостінні, без залишкового тіла, діаметром від 8 до 14 мкм, спори довжиною 7-8,5 мкм. овальні з мікропіле на одному з полюсів. В кожній спорі знаходиться по два спорозоїта. Розвиток кокцидій відбувається в організмі риби (рис. 3). У воду разом з екскрементами виділяються інвазійні спороцисти, які довгий час зберігають життєдіяльність. При температурі 15-20°С вони зберігають життєздатність протягом 25-30 діб. Висушування при температурі 24-29°С протягом 25-30 хвилин викликає загибель кокцидій. Проморожені до - 8°С - вони гинуть через 6 годин. При температурі 1°С їх морфологічні якості не змінюються протягом З0 діб, а життєдіяльність зберігається до 20 діб. Розчин хлорного вапна (1:500 і 1:1000) згубно діє на ооцисти.

Рис. 2 Збудники кокцидіозу а - Eimeria carpelli; 6 - Eimeria sinensis; в - Eimeria chenі,

Рис 3. Життєвий цикл розвитку кокцидіозу

Особливу небезпеку викликає паразит для дорослих риб, але частіше і сильніше для мальків і цьогорічок на півдні України. Спалах хвороби спостерігається в липні-серпні.

ДЖЕРЕЛО ІНВАЗІЇ – риби-паразитоносії, хворі риби, а також дика та смітна риба (плітка, краснопірка та ін.).

Встановлено, що ооцисти Е.сагреlli дуже чутливі до висихання.

КЛІНІЧНІ ОЗНАКИ І ПЕРЕБІГ ХВОРОБИ. Хворі риби дуже худнуть, мляві, відказуються від корму, не реагують на зовнішні подразники, очі западають, черевце збільшене, м'яке, з анального отвору виділяються жовті тяжі, які містять велику кількість слизу і ооцисти.

При розтині риби відмічається катаральне запалення кишечника, особливо в передній третині, слизова оболонка стає пухкою з крапковими і смугастими крововиливами; покривається слизовим ексудатом жовтого і червонуватого кольору.

ДІАГНОЗ встановлюють на підставі клінічних, патолого-анатомічних даних і результатів паразитологічного дослідження. Звертають увагу на сезон захворювання і вік риби.

ЗАХОДИ БОРОТЬБИ І ПРОФІЛАКТИКА. З профілактичною і лікувальною метою рекомендується застосовувати фуразолідон. Препарат змішують з кормом з розрахунку 300 мг на 1000 цьогорічок або річняків, лікувальну годівлю проводять три дні підряд, при необхідності курс повторюють з інтервалом 2-3 дні.

Для профілактики захворювання рекомендується систематичне просушування ложа ставів після спуску води для знищення ооцист кокцидій. Мокрі місця і неспускні ями обробляють хлорним вапном з розрахунку 5 ц/га, яке згубно діє на ооцисти кокцидій. Треба ретельно слідкувати, щоб в стави не потрапляла смітна риба - резервант збудника. Велике значення для профілактики має повноцінна годівля риби.

МІКСОСПОРИДІОЗИ

Міксоспоридіози викликаються слизовими споровиками або міксоспоридіями. Всі міксоспоридії, за виключенням невеликої кількості, які знайдені у амфібій і рептилій, паразитують на рибах в різних органах і тканинах. Багато видів є збудниками тяжких захворювань риб і тому їх називають "рибоморок".

Соседние файлы в папке xвороби риб_для студ