Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
39
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
733.7 Кб
Скачать

Злоякісна міксоспоридіозна анемія коропа.

Захворювання широко розповсюджене в коропових господарствах Німеччини, Польщі і деяких районів СНД, відмічене в західних областях України.

ЗБУДНИК - міксоспоридія Myxobolus cyprini. Вегетативна форма має вигляд амебоїдів неправильної форми, розкиданих в сполучній тканині внутрішніх органів, або овальних цист діаметром до 1 мм. В амебоїдах і цистах утворюються численні овальні спори довжиною 10-16 мкм, шириною 8-12 мкм, інколи трішки звужені в передній частині, з потовщеним валиком. В передній частині розміщені дві грушеподібні капсули, зближені і часто перехрещуються. Довжина полярних капсул 5,2-7 мкм (рис. 4).

Паразит уражає сполучну тканину нирок, селезінки, печінки, брижі і зябер. При дозріванні спор цисти розриваються і спори тим або іншим шляхом виводяться з організму риби у воду.

Основними хазяїнами паразита є короп, сазан, але інколи зустрічається у плітки, линя, карася, ляща та інших коропових риб.

Зараження коропа відбувається влітку. Протягом зими відбувається процес спороутворення. В кінці зимівлі у річняків коропа накопичуються зрілі спори і відбувається руйнування цист і виведення спор у зовнішнє середовище. Цей процес співпадає з періодом масової загибелі риби, яка звичайно спостерігається або в зимувальних ставах, або в нагульних ставах безпосередньо після пересадки річняків.

КЛІНІЧНІ ОЗНАКИ І ПЕРЕБІГ ХВОРОБИ. При сильному ураженні внутрішніх органів, особливо нирок, спостерігається наїжачування луски і витрішкуватість очей, що характерно для всіх захворювань, при яких порушується водообмін. Тому при таких симптомах необхідно проводити ретельний диференційований діагноз. Точно можна визначити захворювання тільки в кінці зимівлі при наявності спор паразита. Одночасно відмічається в'ялість м'язів і анемія нирок. Інтенсивні зміни спостерігаються і в показниках крові: зниження гемоглобіну і чисельності еритроцитів. За даними В.М.Івасика, зараження цьогорічок коропа М.сурrіnі знижує їх вгодованість.

При зараженні зябер відмічається закупорка кровоносних судин і порушення окремих ділянок зябрової тканини. Оскільки такий патологічний процес спостерігається при сангвінікольозі, бранхіомікозі і інших зябрових захворюваннях, необхідно проводити диференційований діагноз. Такі подібні явища можуть бути викликані у коропа іншим представником - M.dispar, який уражає коропів всіх вікових груп до плідників включно. В одному з господарств Львівської області спостерігалась загибель плідників, яка була викликана цим видом паразита.

Подібну картину захворювання описав О.Н.Юнчис в одному господарстві Далекого Сходу. Збудником виявлено міксоболюс М.соі (спори довжиною 14-16, шириною 7-9 мкм грушепо-дібної форми з загостреним переднім кінцем; полярні капсули однакової довжини 7-9 мкм. великі; займають дві третини порожнини спори).

Злоякісна анемія коропа, інколи проявляється навесні разом з краснухою, кокцидіозним ентеритом. В результаті виникає змішане захворювання з дуже заплутаною картиною.

ЗАХОДИ БОРОТЬБИ І ПРОФІЛАКТИКА носять попереджувальний характер. При цьому основним заходом є відмова від змішаних посадок риб різних вікових груп.

Хороший результат, як і при всіх міксоспоридіозах коропа, дає літування ставів, яке супроводжується просушуванням ложа, дезинфекцією заболочених канав негашеним і хлорним вапном.

Соседние файлы в папке xвороби риб_для студ