Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
38-43 відповіді на питання хз з чого (Гострий гайморит.).docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
34.52 Кб
Скачать

43. Поліпоз носа. Поліпозний риносинусит. Етіологія, патогенез, клініка, сучасні методи лікування, профілактика рецидивів.

Назальний поліп, або поліп носа, - поліповідная маса, в основному виникає з слизової носа і придаткових пазух. Являє собою розростання слизової, часто супроводжуване алергічним ринітом. Цей вид поліпа легко переміщується і нечутливий до дотиків.Поліпозний риносинусит - це патологічний процес в навколоносових пазухах, що характеризується проліферацією (розростанням) сполучнотканинних елементів в назальних синусах. Надмірне поділ клітин може бути зумовлене різними факторами. Проте, розвитку поліпозного синуситу, в більшості випадків, передує тривалий запальний процес в навколоносових пазухах. Розвиток полипозного риносинуситу та утворення поліпів, як правило, пов’язане зі зниженням імунітету. Результати досліджень, проведених нещодавно професором Р. М. Портенко в Твері, показали, що ризик розвитку полипозного риносинуситу майже в 20 разів вище у тих, у кого в крові знижений рівень імуноглобуліну G — одного з факторів імунітету.На вплив різних факторів зовнішнього середовища: що знаходяться в потоці вдихуваного повітря бактерій, вірусів, пилу, пилку рослин, хімічних речовин — слизова оболонка носа у таких людей реагує бурхливим набряком, який тримається тривалий час у деяких відділах порожнини носа, особливо в навколоносових пазухах. Симптоми головні болі; аносмия (втрата нюху); наявність гнійних виділень з носових ходів; відчуття стороннього тіла в назальних проходах; явища загальної інтоксикації (погіршення самопочуття, тахікардія, порушення сну).

Лікування полипозного риносинуситу

На сьогоднішній день найбільш перспективний метод лікування полипозного риносинуситу — ендоскопічна хірургія в поєднанні з протиалергічною терапією. Ендоскопічні та мікрохірургічні втручання дозволяють ретельно видалити поліпи з усіх відділів носа, в тому числі і з тих, які не видно неозброєним оком, а головне, створюють оптимальні умови, що запобігають повторний ріст поліпів.

Профілактика. У післяопераційний період пацієнтам рекомендовано профілактичне лікування, а також постійне спостереження у отоларинголога. При цьому проводиться медикаментозна терапія глюкокортикостероїдами, для запобігання рецидивам поліпозного синуситу. Хворому також показані очищаючі промивання носових пазух антисептичними розчинами. При цьому поліпозні хронічні і гострі риносинусити не передбачають проведення фізіотерапевтичних процедур. Також не слід самостійно застосовувати лікування народними засобами, тому що найчастіше нетрадиційні методи терапії призводять до ще більшої проліферації сполучної тканини.