Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Novi_pitannya.docx
Скачиваний:
55
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
126.1 Кб
Скачать

14.Розтлумачте зміст світогляду непрацездатність та охарактеризуйте її види.

Непрацездатність – це стан функцій організму людини, обумовлений захворюванням або травмою, що перешкоджають виконанню роботи без шкоди для здоров’я.

Часткова непрацездатність – це неможливість виконання своєї звичайної професійної роботи з причини хвороби, травми та нещасного випадку, при цьому хворий без збитку для здоровя спроможний виконувати іншу, більш легку роботу.

Повна непрацездатність – це неможливість продовження фахової роботи, у зв’язку з чим хворий звільняється від обов’язку працювати, а суспільство бере на себе турботу про його матеріальне забезпечення.

Тимчасова непрацездатність – це функціональний стан організму, викликаний хворобою або травмою, при якому порушення функцій, що перешкоджають продовженню фахової праці, носить тимчасовий, зворотній характер і є можливість повернення хворого до виконання професійної діяльності.

Стійка непрацездатність – незважаючи на лікування, порушення функцій організму особи набуло стійкого і довготривалого характеру, у зв’язку з чим виконання професійної праці стає неможливим чи необхідна її заміна.

15.Поясніть сутність організації етн.

ЕТН – комплексна оцінка порушень функціонального стану організму та інших причин, якими вона зумовлена, що визначають факт тимчасової втрати працездатності, установлення строку непрацездатності, визначення клінічного та трудового прогнозу відповідно до встановленого діагнозу.

Стаття 69. Медико-соціальна експертиза втрати працездатності.

Експертиза тимчасової непрацездатності громадян здійснюється у закладах охорони здоров'я лікарем або комісією лікарів, які встановлюють факт необхідності надання відпустки у зв'язку з хворобою, каліцтвом, вагітністю та пологами, для догляду за хворим

членом сім'ї, у період карантину, для протезування, санаторно-курортного лікування, визначають необхідність і строки тимчасового переведення працівника у зв'язку з хворобою на іншу роботу у встановленому порядку а також приймають рішення про направлення на медико-соціальну експертну комісію для визначення наявності та

ступеня тривалої або стійкої втрати працездатності.

Експертиза тривалої або стійкої втрати працездатності здійснюється медико-соціальними експертними комісіями, які встановлюють ступінь та причину інвалідності, визначають для інвалідів роботи і професії, доступні їм за станом здоров'я, перевіряють правильність використання праці інвалідів згідно з висновком експертної комісії та сприяють відновленню працездатності інвалідів.

Висновки органів медико-соціальної експертизи про умови і характер праці інвалідів є обов'язковими для власників та адміністрації підприємств, установ і організацій.

Порядок організації та проведення медико-соціальноі експертизи встановлюється Кабінетом Міністрів України

16.Яким наказом моз України визначається порядок видачі документів, що засвідчують тн громадян?

Наказ МОЗ України від 13.11.2001р. № 455 «Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]