Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Novi_pitannya.docx
Скачиваний:
55
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
126.1 Кб
Скачать

32.Що розуміють під поняттям «система управління»? Перерахуйте основні блоки та прокоментуйте їх.

Управління, як система – це чутливий інструмент, який залежить від цілого ряду зовнішніх та внутрішніх чинників, зокрема, державного устрою, типу власності, зрілості ринку та інше, кожен із яких вимагає наявності відповідальної керованої системи управління, обумовленої метою та завданнями щодо її досягнення.

Система управління складається з: 1) організації керованої системи; 2) методів управління; 3) культури управління; 4) техніки в управлінні.

Організація керованої системи базується на принципі системності, системного аналізу та підходу. Включає такі аспекти: системно-елементний, системно-функціональний, системно-структурний, системно-інтегративний, системно-комунікаційний, системно-історичний.

Методи управління: 1) соціально-психологічні; 2) економічні; 3) правові; 4)адміністративні; 5) організаційні; 6) математичні; 7) статичні; 8) графічні та інші.

Культура управління: 1) кваліфікація працівників; 2) апарату управління; 3) стиль керівництва; 4) культура умов праці.

Техніка в управлінні: 1) автоматизація процесу в управлінні; 2) автоматизована обробка управлінської інформації; 3)механізація процесу праці.

33.Розкрийте зміст поняття в системі оз «управління» його види.

Управління –це планування, організація, керівництво, контроль і координація ресурсів діяльності, завдяки котрим задовольняються вимоги та потреби в здоров’ї, медичній допомозі та здоровому довкіллі шляхом надання конкретних медичних послуг індивідуальним пацієнтам, організаціям чи громадам.

Основні види управління: 1) стратегічне – це тактика і спосіб управлінської діяльності керівника чи системи з питань розробки стратегічних цілей чи політики, довготривалих установок і орієнтирів, принципово нових напрямків діяльності; 2) оперативне – це вирішення звичайних питань чи питань, що часто повторюються або проблем за відпрацьованою технологією, правилами та взаємовідносинами; 3) ситуаційне – це вибір способів, шляхів та механізмів дії на систему або посадових осіб в екстремальних чи непередбачуваних управлінських ситуаціях; 4)програмно-цільове – це тактика і спосіб управлінської діяльності з питань розробки і управління цільовими програмами по одному чи декількох пріоритетних завданнях, проблематиці, напрямках діяльності.

34.Охарактеризуйте основні типи управління в системі оз їх переваги та недоліки.

35.Чинники, що обумовлюють здоров’я населення. Стисло розкажіть про роль і місце в здоров’ї людини.

Спосіб життя 49-53%: -паління, вживання тютюну; вживання алкоголю, наркотиків; зловживання ліками; незбалансоване, неправильне харчування; шкідливі умови праці; стресові ситуації; адинамія; гіподинамія; незадовільні матеріально-побутові умови; нестійкість сімей, одинокість; низький освітній та культурний рівень; високий рівень урбанізації.

Генетика, біологічні чинники 18-22%: -схильність до спадкових хвороб та схильність до дегенеративних хвороб; конституція, стать, вік.

Зовнішнє середовище, природно-кліматичні умови 17-20%: -забруднення повітря та води канцерогенами; інші забруднення повітря та води; забруднення грунту; різкі коливання атмосферних явищ; підвищення геліокосмічних, магнітних та інших випромінювань.

Охорона здоров’я 8-10%: -не ефективність профілактичних заходів; низька якість медичної допомоги; несвоєчасність медичної допомоги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]