Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Індивідуальне Міщук.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
262.66 Кб
Скачать

1.2. Проектування рішення щодо вибору місця розташування розподільчого складу

У виборі місця розташування розподільчого складу найбільша увага відводиться транспортним витратам, пов’язаним з доставкою вантажів на склад і зі складу споживачам. Чим нижчими є ці загальні витрати, тим вищим є прибуток фірми, а, отже, тим ефективнішим є обраний варіант місця розташування складу. При цьому витрати, пов’язані з будівництвом і подальшою експлуатацією складської споруди, в даному випадку не враховуються. Умовно вважають, що вони більшою мірою залежать від особливостей конструкції складу і його технічного оснащення, ніж від місця розташування на полігоні обслуговування.

З метою вирішення цього завдання застосовується метод накладання сітки координат на карту потенціальних місць розташування розподільчого складу. Система сітки дає можливість оцінити вартість доставки вантажів від кожного постачальника до розподільчого складу і від розподільчого складу до кінцевого споживача, а вибір зупиняється на тому варіанті, котрий визначається як центр маси, або центр рівноважної системи транспортних витрат, і котрий визначається за такою моделлю (формула 2):

(формула 2)

де M – центр маси, або центр рівноважної системи транспортних витрат, т*км;

Rpi-відстань від початку осей координат до точки, котра позначає місце­розташування постачальника, км;

Rki- відстань від початку осей координат до точки, котра позначає місце­розташування клієнта, км;

Tpi-транспортний тариф для постачальника на перевезення вантажу, грн./т*км;

Tki- транспортний тариф для клієнта на перевезення вантажу, грн./т*км;

Qpi-маса(обсяг) вантажу, котрий закуповується від і-го постачальника;

Qki- маса(обсяг) вантажу, котрий реалізовується і-му клієнтові.

Під час розв’язання завдання визначення місця розташування розподільчого складу, котрий забезпечує товаропостачання дрібних клієнтів і роздрібної тор­го­вельної мережі міста, із загальної формули (2) можна виключити транспорт­ний тариф на перевезення, оскільки в межах міста він буде практично одна­ко­вим. Тоді формула центру маси набуде такого вигляду (формула 3):

(формула 3)

Для вирішення завдання визначення місця розташування розподільчого складу в наведеній контрольній роботі необхідно виконати такі дії:

А/ визначити з врахуванням відстаней по осі Х :

1) загальні витрати на транспортування партії вантажів, що перевозяться

від постачальників до умовного розподільчого складу, розташованого в центрі осей координат :

 Tpi х Rpi х Qpi = Tp1 х Rp1х Qp1 + Tp2 х Rp2 х Qp2 + Tp3 х Rp3 х Qp3;

2) загальні витрати на транспортування партій вантажів клієнтам з умовного розподільчого складу, розташованого в центрі осей координат

Tki х Rki х Qki = Tk1 х Rk1 х Qk1 + Tk2 х Rk2 х Qk2 + Tk3 х Rr3 х Qk3 + Tк4 х Rp4 х Qp4 + Tк5 х Rp5 х Qp5;

3) розрахувати умовні транспортні витрати (в розрахунку на 1 км перевезень) з перевезень вантажів від постачальників до умовного розподільчого складу, розташованого в центрі осей координат, за формулою :

 Tpi х Qpi = Tp1 х Qp1 + Tp2 х Qp2 + Tp3 х Qp3;

4) розрахувати умовні транспортні витрати (в розрахунку на 1 км перевезень) з перевезень вантажів клієнтам з умовного розподільчого складу, розташованого в центрі осей координат, за формулою :

 Tki х Qki = Tk1 х Qk1 + Tk2 х Qk2 + Tk3 х Qk3 + Tк4 х Qp4 + Tк5 х Qp5;

5) визначити координати оптимального місця розташування розподільчого складу по осі Х (за формулою 2):

.

Надалі, після встановлення оптимального місця розташування розпо­діль­чого складу по осі Х, за аналогічним алгоритмом слід:

Б/ провести розрахунки з врахуванням відстаней по осі У, а саме :

6) визначити загальні витрати на транспортування партії вантажів, що пере­возяться від постачальників до умовного розподільчого складу, розташованого в центрі осей координат:

 Tpi х Rpi х Qpi = Tp1 х Rp1 х Qp1 + Tp2 х Rp2 х Qp2 + Tp3 х Rp3 х Qp3;

7) визначити загальні витрати на транспортування партій вантажів клієнтам з умовного розподільчого складу, розташованого в центрі осей координат:

Tki х Rki х Qki= Tk1 х Rk1 х Qk1 + Tk2 х Rk2 х Qk2 + Tk3 х Rr3 х Qk3 + Tк4 х Rp4 х Qp4 + Tк5 х Rp5 х Qp5;

8) визначити координати оптимального місця розташування розподільчого складу по осі У (за цією ж формулою 2, але з врахуванням результатів розрахунків транспортних витрат по осі ОУ).

    1. Проектування рішення щодо управління матеріальними потоками на основі поопераційного обліку логістичних витрат

      Одним з основних завдань логістики є управління витратами з доведення матеріального потоку від первинного джерела сировини до кінцевого спожи­вача. Неодмінною умовою такого управління є можливість забезпечити точне визначення кожного з окремих видів витрат. З цією метою в системах обліку витрат виробництва та обігу на підприємствах-учасниках т.зв. логістичних процесів необхідно виділяти витрати, що виникають в процесі реалізації різно­манітних функцій логістики, а також формувати інформацію щодо найбільш вагомих витрат та характеру їх взаємодії. За таких умов виникає можливість використовувати важливий критерій вибору оптимального варіанта логістичної системи – мінімум загальних витрат на всій довжині логістичного ланцюга.

      Вибір складу як об’єкта дослідження обумовлений тим, що склад є одним із найбільш розповсюджених елементів логістичних систем, а також відносно добрим знайомством студентів напряму підготовки 6.030510 «Товарознавство і торговельне підприємництво» з основами будови й улаштування складських приміщень та змістом складського технологічного процесу.

Як відомо, склад – це будівлі, споруди і різноманітні пристосування, при­зна­чені для приймання, розміщування, зберігання отриманих товарів, підго­тов­ки їх до споживання і відпуску покупцям. Принципова схема складу підпри­єм­ства оптової торгівлі наведена на рис.1.

Об’єктивна потреба в спеціально облаштованих місцях для утримання запа­сів існує на всіх стадіях руху матеріального потоку – від первинного джерела сиро­вини і до кінцевого споживача. Тому на практиці використовується велике різноманіття складів. В той же час, зміст загальної сукупності робіт, викону­ва­них на різних складах, є приблизно однаковим.- Це пояснюється тим, що в різних логістичних процесах склади виконують подібні функції:

  • тимчасове розміщування і зберігання матеріальних запасів;

  • перетворення матеріальних потоків;

  • забезпечення логістичного сервісу в системі обслуговування.

Рис.1 Принципова схема складу підприємства оптової торгівлі

Базовим поняттям для кожного складу є матеріальний потік.

Матеріальний потік – це вантажі, деталі, комплектуючі, напівфабрикати, інші товарно-матеріальні цінності, щодо яких виконуються різноманітні логістичні операції (розвантажування, завантажування, транспортування, укла­дан­ня в тару, розпаковування, укладання на зберігання і т.п.) і які віднесені до певного часового інтервалу. На складах підприємств оптової торгівлі матері­альний потік прийнято називати вантажним потоком. При цьому прийнято розрізняти такі види вантажних (матеріальних) потоків:

Вхідний матеріальний потік – матеріальний потік, який надходить на склад із зовнішнього середовища

Внутрішній матеріальний потік – матеріальний потік, який утворюється внаслідок виконання логістичних операцій безпосередньо в складі. Внутрішній потік складається із потоків на різних дільницях складу і, як правило, в багато разів перевищує розміри вхідного матеріального потоку.

Вихідний матеріальний потік – матеріальний потік, який надходить із складу в зовнішнє середовище. За умови збереження запасу на складі протягом визначеного періоду на одному рівні вихідний потік дорівнює вхідному потоку.

Вантажооборот складу- загальноприйнята назва вхідного (на склад) або вихідного (зі складу) матеріального потоку за відповідний період.

Принципова схема руху матеріальних потоків на складі підприємства опто­вої торгівлі наведена на рис.2. На складах підприємств оптової торгівлі матері­аль­ний потік формується в результаті виконання над вантажами комп­лек­су тех­нологічних операцій, які разом розглядаються як технологічний про­цес складу.

Технологічний процес на складі може здійснюватися за різ­ни­ми варі­ан­­та­ми, хоча для більшості випадків його може відобразити така принци­пова схема:

Вантаж, який прибуває на склад залізничним транспортом, вивантажується з транспортного засобу на дільниці розвантажування (на рис.2 – залізнична рампа). При цьому вантажі можуть прибувати як в робочий час, так і поза його межами (в неробочий час).

Рис.2 Принципова схема матеріального потоку на складі підприємства оптової торгівлі

Якщо розвантажування здійснюється в неробочий час, тобто тоді, коли основне приміщення складу закрите, вантаж надходить в приймальну експе­ди­цію – приміщення, відокремлене від основного складу.

Розвантажений в робочий час вантаж спрямовується у основне приміщення складу. При цьому деякі товари, наприклад цукор в стандартних мішках, від­ра­зу переміщуються на дільницю зберігання; інші товари спрямовуються на діль­ницю приймання для розпаковування і перевірки.

В подальшому весь отриманий складом вантаж так чи інакше зосеред­жу­єть­ся в зоні зберігання основного приміщення складу.

Товар, який відпускається зі складу, може проходити або ж не проходити операцію комплектування. Через дільницю комплектування складу проходить лише той товар, котрий упаковується та відпускається разом з іншими товарами в загальній транспортній тарі.

Товар зі складу підприємства оптової торгівлі може доставлятися замовникові силами даного підприємства в порядку ЦДТ. В такому випадку в приміщенні, відокремленому від основного складу, необхідно організувати експедицію з відправлення товарів, котра повинна накопичувати підготовлений до відправлення товар і забезпечувати його доставку покупцям. Завершується технологічний процес на складі операцією завантажування, котра в цьому випадку виконується на автомобільній рампі (рис.1).

Перелік основних логістичних операцій, виконуваних з вантажем на окремих дільницях даного складу, виглядає таким чином :

Дільниця розвантажування (залізнична рампа):

-механізоване розвантажування транспортних засобів;

-ручне розвантажування транспортних засобів.

Приймальна експедиція (розташовується у відокремленому приміщенні):

-приймання отриманого в неробочий час вантажу за кількістю місць і його короткотермінове зберігання до передачі на основний склад. Вантажі в приймальну експедицію надходять з дільниці розвантажування.

Дільниця приймання (розташовується в основному приміщенні складу):

-приймання товарів за кількістю та якістю. Вантажі на дільницю приймання можуть надходити з дільниці розвантажування і з приймальної експедиції.

Дільниця зберігання (головна частина основного приміщення складу):

-укладання вантажу на зберігання;

-відбір вантажу з місць зберігання.

Дільниця комплектування (розташовується, як правило, в основному приміщенні складу):

-формування вантажних одиниць, котрі містять асортимент товарів, підібраний відповідно до замовлень покупців.

Експедиція з відпуску:

-короткотермінове зберігання підготовлених до відправлення вантажних одиниць, організація їх доставки покупцеві.

Дільниця завантажування (автомобільна рампа):

-завантажування транспортних засобів (ручне і механізоване).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]