Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Індивідуальне Міщук.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
262.66 Кб
Скачать

2. Розрахунок вартості вантажопереробки на складі

Вартість вантажопереробки визначається : - обсягами робіт на тій чи іншій операції; - питомою вартістю виконання кожної конкретної операції.

При цьому поопераційні обсяги робіт визначаються в ході 1 етапу, а питомі вартості виконання тих або інших операцій на складі наведені безпосередньо в умові завдання (у табл.2.3.2). - Наведені вихідні дані повинні бути використані студентами для визначення загальної вартості вантажопереробки на складі у вигляді суми витрат на виконання окремих операцій.

Вибір конкретного (оптимального) складу операцій з вантажами на складі мож­на здійснити на основі використання критерію мінімуму витрат на ванта­жо­переробку. - Максимально зменшити складські витрати можна, якщо скеро­ву­вати товари із зони зберігання відразу ж в зону відвантажування. Але це озна­чало б відмову від операцій з підбору асортименту товарів на дільниці комп­лектування, а також від доставки товарів покупцям(операції в експедиції з від­пуску). Проте потрібно пам’ятати, що відмова від надання таких послуг може привести до втрати підприємством оптової торгівлі своїх позицій на ринку та погіршення економічних результатів його діяльності.

Пошук економічного компромісу у зв’язку з цим повинен здійснюватися у напрямі врахування загальних логістичних витрат, що обумовлює потребу в існуванні налагодженої системи їх обліку.

Загальна вартість робіт з матеріальними потоками (вартість вантажо­пере­робки - Сзаг ) визначається за формулою :

Cзаг = S1 х Рпв + S2 х Рек + S3 х (Рпр+Ркр) + S4 х Рзб +S5 х (Ррр+Рзр) + S6 х (Рмр+Рзм)

Розрахунок вартості вантажопереробки рекомендується проводити за формою табл.2.3.3 (заповнюються колонки 5 і 6).

3.Диференціація факторів, які визначають обсяги складської вантажопереробки

У процесі виконання даного етапу завдання необхідно проаналізувати все різноманіття факторів, які впливають на інтенсивність матеріального потоку на певній дільниці складу, і визначити, які з них залежать переважно від умов дого­вору з постачальниками, а які – від умов договору з оптовими покупцями. Результати аналізу рекомендується оформити у вигляді таблиці (за формою табл.1.3.1).

Таблиця 1.3.1

Диференціація факторів, які визначають обсяги складської вантажопереробки

Група А: фактори, які залежать від умов договору з постачальниками

Група Б: фактори, які залежать від умов договору з оптовими покупцями

4. Ранжування факторів за рівнем впливу на вартість складської вантажопереробки

У процесі виконання попередніх етапів цього завдання було вивчено вплив факторів А1-А6 на обсяги і вартість вантажопереробки на складі. У свою чергу, ці фактори залежать від умов договорів з контрагентами підприємств оптової торгівлі, тобто від планованих і прийнятих комерційних рішень. Як наслідок, підприємець повинен знати, який із цих факторів найбільше впливає на вартість вантажопереробки, і враховувати це під час укладання договору з постачаль­ни­ком або покупцем. - Під час виконання цієї частини завдання необхідно визна­чити, як впли­ватиме на загальну вартість вантажопереробки скорочення потоку на тій чи іншій дільниці на одну і ту ж величину. Отримана інформація дозво­лить підвищити обгрунтованість рішень, які приймаються підприємцем (менед­же­ром торговельного підприємства), оскільки під час укладання догово­рів з постачальниками комерційна служба буде знати, що саме (який з факто­рів) найбільш суттєво зменшує вартість вантажопереробки:

  • зменшення частки вантажу, який надходить на склад в неробочий час і проходить через приймальну експедицію (фактор А1);

  • зниження частки вантажу, який необхідно пропустити через дільницю приймання (фактор А2);

  • зменшення частки вантажу, який надходить у непакетованому вигляді і потребує ручного розвантажування (фактор А5).

Це завдання виконується шляхом почергового зменшення величини фак.­то­рів на 10%, що для запропонованого варіанта завдання контрольної роботи від­по­відає зменшенню однойменних потоків на 500 т/рік (при цьому в межах да­ного завдання передбачено проведення розрахунків для факторів, які залежать від умов договорів з постачальниками, тобто для факторів А1, А2 і А5).

Всі операції з товарами на складах оптової торгівлі з погляду корисності для покупця можна розділити на дві групи:

  • операції, які не впливають або слабо впливають на рівень логістичного сервісу, що надається покупцям (розвантажування товару з транспортного засобу, який прибув на склад, або – операції в приймальній експедиції, або ж –вхідний контроль якості товарів тощо);

  • операції, які прямо впливають на рівень логістичного сервісу, що надається покупцям (підбір асортименту за замовленням покупців, організація ЦДТ згідно з замовленням покупця, завантажування транспорту покупця тощо).

Критерієм правильності комерційного рішення щодо першої групи операцій може служити мінімум витрат на внутрішньоскладську вантажо­переробку. Рішення щодо другої групи приймається на основі маркетингового дослідження ринку послуг. Критерієм тут є оптимальне значення рівня сервісу.

Приклад розрахунку для фактора А1:

Вхідний матеріальний потік на склад становить 5000 т/рік . Через приймальну експедицію проходить 15 % всіх вантажів (тобто А1=15%). При зменшенні частки вантажів, які проходять через приймальну експедицію, до 5% зменшується обсяг і відповідно- вартість робіт в самій експедиції, а також обсяг і вартість робіт з ввезення вантажів у цю експедицію. Необхідно розрахувати загальне (сумарне) зменшення вартості вантажопереробки, для чого слід заповнити табл.2.3.4. При цьому початкове значення фактора А1=15%, нове – 5%, а потоки, які міняються - № 2 і № 4 (рис.1.3).

Таблиця 1.3.2

Розрахунок впливу окремих факторів на вартість вантажопереробки

Назва фактора

Значення фактора, %

Номери потоків, які змінюються

Зміна загальної вартості вантажопереробки

старе

нове

Грн/рік

%

Фактори, які залежать від умов договору з постачальниками

А1-частка товарів, які постачаються на склад в неробочий час

15

5

2,4

  • 1300

  • 1,8

І т.д.

І т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]