Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Індивідуальне Міщук.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
262.66 Кб
Скачать

Послідовність проведення розрахунків під час прийняття відповідного рішення передбачає такі етапи:

1. Розрахунок величини загального матеріального потоку на складі

На складах підприємств оптової торгівлі матеріальні потоки розраховують, як правило, для окремих дільниць або ж на окремих операціях (наприклад, внутрішньоскладське переміщування вантажів, ручне опрацювання вантажу на дільницях приймання та комплектування та ін.). При цьому підсумовують обсяги робіт з усіх операцій на даній дільниці або в межах даної операції.

Загальний внутрішній матеріальний потік (вантажний потік) складу визначається шляхом сумування матеріальних потоків, які проходять через його окремі дільниці і між дільницями.

Розмір загального матеріального потоку на складі залежить від того, яким шляхом піде вантаж на складі, будуть чи не будуть виконуватися з ним ті або ж інші операції. В свою чергу, маршрут матеріального потоку визначається зна­чен­ням факторів (у завданні контрольної роботи це табл. 2.3.1).

Обсяги робіт з окремої операції, розраховані за певний проміжок часу (місяць, квартал, рік), прийнято називати матеріальним потоком за відповідною операцією.

Величина загального матеріального потоку на складі (Р) визначається дода­ванням величин матеріальних потоків, згрупованих або за ознакою вико­нуваної логістичної операції, або ж за ознакою місця виконання логістичної операції.

В розрахунку величини загального матеріального потоку прийнято застосовувати поняття “Група матеріального потоку”, зміст якого змінюється залежно від конкретних дільниць складу або операцій.

Отже, на складі підприємства оптової торгівлі можна виділити різні групи матеріальних потоків, а саме:

1. ГРУПА МАТЕРІАЛЬНИХ ПОТОКІВ №1 (ГМП1) – це вантажі, які розглядаються в процесі внутрішньоскладського переміщування.

Переміщування вантажів (у нашому випадку – механізоване, в контейнерах або на піддонах) здійснюється з дільниці на дільницю, а загальний матеріальний потік з даної групи (Рпв) дорівнює сумі вихідних вантажних потоків усіх дільниць, крім останньої:

Рпв = Т (з дільниці розвантажування) +

+Т х А1/100 (з приймальної експедиції) +

+Т х А2/100 (з дільниці приймання) +

+Т (з зони зберігання) +

+Т х А3/100 (з дільниці комплектування) +

+Т х А4/100 (з експедиції з відправлення) +

де Т – вантажооборот складу, т/рік; в дужках позначені відповідні дільниці складу, з яких виходить потік.

2. ГМП2 – вантажі, які розглядаються в процесі виконання над ними операцій на дільницях розвантажування і завантажування.

Операції розвантажування і завантажування можуть виконуватися ручним способом або ж із застосуванням машин і механізмів. Ручне розвантажування необхідне тоді, коли товар у транспортному засобі прибув від постачальника неукладеним на піддон.В цьому випадку для того, щоб вийняти вантаж із транспортного засобу і потім перемістити на одну з наступних дільниць складу,його необхідно попередньо вручну укласти на піддони. Вантажопотік за ручного розвантажування вантажу визначається за формулою:

Ррр = Т х А5/100 (т/рік).

Всі інші вантажі розвантажуються механізовано. Вантажопотік за механізо­ваного розвантаження вантажу визначається за формулою :

Рмр = Т х (1-А5/100) (т/рік).

Ручне завантажування потрібне тоді, коли поданий транспортний засіб непридатний для завантажування з допомогою засобів механізації. В такому випадку товар підвозиться до борта транспортного засобу електро­наванта­жу­вачем, а потім укладається в транспортний засіб вручну. Вантажопотік за ручного завантажування визначається за формулою :

Ррз = Т х А6/100 (т/рік),

а вантажопотік за механізованого завантажування – за формулою :

Рмз = Т х (1-А6/100) (т/рік).

3. ГМП3 – вантажі, які розглядаються в процесі ручного перебирання під час приймання товарів. Вантажопотік визначається за формулою :

Рпр = Т х А2/100 (т/рік)

4. ГМП4 – вантажі, які розглядаються в процесі ручного перебирання під час комплектування замовлень покупців. Вантажопотік визначається за формулою :

Ркр = Т х А3/100 (т/рік).

5. ГМП5 – вантажі, які розглядаються в процесі виконання операцій в експедиціях.

Якщо вантаж надійшов на склад в робочий час, то він зразу ж в міру розван­та­жування надходить на дільницю приймання або ж в зону зберігання. Якщо ж вантаж прибуває в неробочий час (наприклад – у неділю), то він розванта­жу­ється в експедиційне приміщення і лише в найближчий робочий день подається на дільницю приймання або в зону зберігання. Як наслідок, в приймальній експедиції виникає нова операція, котра відразу ж збільшує загальний матері­аль­ний потік на величину Реп, яка розраховується за формулою :

Реп = Т х А1/100 (т/рік).

Якщо на підприємстві оптової торгівлі є експедиція з відправлення товарів, то в ній виникає нова операція, котра збільшує загальний вантажний потік на величину Рев, яка визначається за формулою:

Рев = Т х А4/100 (т/рік).

В цілому операції в експедиціях збільшують загальний матеріальний потік на:

Рек = Реп + Рев = Т х (А1+А4)/100 (т/рік).

6. ГМП6 – операції в зоні зберігання.

Весь товар, який надходить на склад, у підсумку так чи інакше зосеред­жу­ється в місцях зберігання, де виконуються такі обов'язкові операції:

-укладання вантажу на зберігання;

-виймання вантажу з місць зберігання.

Обсяги робіт за певний період з кожної операції дорівнюють вантажо­обороту складу за цей же період (за умови збереження запасу на одному рівні). В такому випадку, мінімальний матері­аль­ний потік в зоні зберігання дорівнює подвоєному обсягу вантажообороту:

Тзб мін = 2 х Т.

Якщо ж при зберіганні товару здійснюються ще й операції з перекладання запасів з верхніх на нижні полиці стелажів (і навпаки), то до загального матері­аль­ного потоку додається ще певна частина Т. - В процесі відбирання частина вантажів може бути повернена в місця зберігання, що також збільшує загаль­ний матеріальний потік ще на якусь частину Т (повернення в місця зберігання можливе у випадках, коли потрібно забрати лише частину пакета, який збе­рі­гається в окремому гнізді стелажу.- Частину пакета, яка зали­шається після цьо­го, повертають назад в гніздо стелажа). Внаслідок виконання всіх операцій в зо­ні зберігання виникає група матеріальних потоків ГМП6, розмір якої становить:

Рзб = Т х А7 (т/рік).

В цілому розрахунок розміру загального матеріального потоку на складі ведуть за формулою:

Р = Рпв + Ррр + Рмр +Ррз +Рмз + Рпр + Ркр +Реп + Рев + Рзб.

Розрахунок розміру загального матеріального потоку на складі рекомен­дується виконувати за формою табл.2.3.3 (заповнюються колонки 3 і 4) і за умови, що значення Т приймається рівним 10000 т/рік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]